Την προσαρμογή της προεκλογικής εκστρατείας, με επίκεντρο τις περιοχές όπου η ΝΔ παρουσιάζει σημαντικές διαρροές, μελετά το Μέγαρο Μαξίμου, για το διάστημα των σχεδόν πενήντα ημερών έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλύουν με ιδιαίτερη προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες πλέον διενεργούνται και σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι γνωστά τα γεωγραφικά διαμερίσματα στα οποία η ΝΔ σημειώνει απώλειες, έστω και για διαφορετικούς λόγους, και με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάζονται τόσο οι προεκλογικές περιοδείες του Πρωθυπουργού όσο και οι λοιπές υποστηρικτικές κινήσεις από κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια.
Ταυτόχρονα ωστόσο μελετώνται και οι εστιασμένες έρευνες (focus groups), στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση λόγω της αδράνειας σε συγκεκριμένα πεδία δικών της εξαγγελιών και δεσμεύσεων και σε μικρότερο βαθμό η φυγή προς τα δεξιά για ιδεολογικούς λόγους.
«Επιστράτευση» Δένδια στη Μακεδονία
Στο πλαίσιο αυτό και πέραν των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες η ΝΔ καλείται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση έχουν «χρεωθεί» σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, η οποία έχει ανατεθεί, με προφανή στόχευση και σαφή συμβολισμό, στον Νίκο Δένδια. Κατά τον τρόπο αυτόν θα επιδιωχθεί μία επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης, ενώ παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα κληθεί να διαδραματίσει έναν κομβικό και απαιτητικό κομματικό ρόλο.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα συνδυάζει τις προεκλογικές του παρουσίες με την προβολή εν εξελίξει έργων ή την παράδοση ολοκληρωμένων, όπως η οδική σύνδεση Καλλονής – Σιγρίου, την οποία εγκαινίασε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο την Παρασκευή. Σημειωτέον ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι μία από τις περιοχές όπου η ΝΔ είχε εισπράξει ένα κύμα αποδοκιμασίας στις περιφερειακές εκλογές.
Οι περιοχές στις οποίες στρέφεται κατά βάση η προσοχή της κυβέρνησης και της κομματικής μηχανής εν όψει των ευρωεκλογών είναι εκείνες στις οποίες αφενός οι έρευνες δείχνουν αρκετά αδύναμα σημεία και τάσεις αποσυσπείρωσης και αφετέρου παρουσιάστηκαν σημαντικές ενδείξεις αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ήδη από τις περιφερειακές εκλογές του προηγούμενου φθινοπώρου. Με βάση αυτά, στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραμέτρων, Θράκης. Σε όλες αυτές τις περιοχές, οι έρευνες της κοινής γνώμης και οι αναγωγές, στον βαθμό κατά τον οποίο μπορούν να είναι ασφαλείς και αντιπροσωπευτικές, φανερώνουν μία σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης, σε ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο του 30%-33%.
Ιόνια Νησιά: Μηνύματα αποδοκιμασίας
Με μικρότερο συντελεστή πληθυσμιακής βαρύτητας (204 χιλιάδες κάτοικοι), τα Ιόνια Νησιά είναι επίσης μία περιοχή στην οποία η ΝΔ καλείται να αντιμετωπίσει πολιτική πρόκληση. Ηταν η περιφέρεια στην οποία δόθηκε η μικρότερη έμφαση στις περιφερειακές εκλογές (ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μόνο μία επίσκεψη) και το μήνυμα προς την κυβέρνηση είχε σταλεί ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν ο «αντάρτης» Γιάννης Τρεπεκλής κέρδισε με το συντριπτικό 65,27% τη Ρόδη Κράτσα. Σε γενικές γραμμές, τα χαρακτηριστικά των περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι υπάρχουν και κοινοί παρονομαστές. Ο βασικότερος είναι ότι και στις δύο διαδικασίες απουσιάζει η κρισιμότητα της παραμέτρου «κυβερνησιμότητα», κάτι που διευκολύνει τη χαλαρότητα της ψήφου και απελευθερώνει τις διαθέσεις αποδοκιμασίας της κυβέρνησης.
Θεσσαλία: Πληρώνει τις καθυστερήσεις
Η περιοχή εξελίσσεται σε μία ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση, καθώς η αποκατάσταση των ζημιών, οι αποζημιώσεις, η ικανοποίηση των πιεστικών αιτημάτων των κατοίκων της Θεσσαλίας και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης καρκινοβατούν επί μήνες. Η αποδοκιμασία καταγράφηκε ήδη στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας, έστω και αν ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κατέγραψε την πρώτη Κυριακή μία επίδοση κοντά στο εθνικό ποσοστό των βουλευτικών εκλογών. Ενα από τα χαρτιά στα οποία θα ποντάρει η κυβέρνηση με την ελπίδα μίας μερικής έστω αναστροφής του αρνητικού κλίματος, είναι η παράδοση του νοτίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 στις 23 Απριλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, σε μία προσπάθεια ανάδειξης μίας «θετικής ατζέντας», όπως αναφέρουν στελέχη του Μαξίμου.
Θράκη: Περιοχή χαμηλών επιδόσεων
Πολύ διαφορετικά είναι τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης των ευρωεκλογών στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Εκεί είχε καταγράψει τις χαμηλότερες επιδόσεις της η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019, με 25,24% και 19,69%, αντίστοιχα. Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας είχε τότε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστά 38% στη Ροδόπη και 25,24% στην Ξάνθη και είναι ένα από τα ερωτήματα των προσεχών ευρωεκλογών πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί. Μεταξύ άλλων παραμέτρων που μελετώνται είναι η πολιτική ατμόσφαιρα λόγω των εξελίξεων στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και το πώς αυτή επηρεάζει τις διαρροές προς την άκρα Δεξιά.
Μακεδονία: Διαρροές προς τα δεξιά
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση, η οποία σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζει στη συγκεκριμένη περιοχή ποσοστά κάτω από το 25% στην πρόθεση ψήφου, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται μία σημαντική τάση ενίσχυσης της Ελληνικής Λύσης, η οποία κινείται προς τη σφαίρα του 15% και δείχνει ικανή να καταλάβει την τρίτη θέση, πάνω από το ΠαΣοΚ.
Πρόκειται για μία περιοχή όπου σχεδόν στο σύνολό της η ΝΔ είχε σημειώσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές υψηλότερη επίδοση από το εθνικό της ποσοστό, ενώ έχει και έναν ιδιαίτερο συντελεστή βαρύτητας, καθώς ο συνολικός πληθυσμός της ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια.
Η πρόκληση στη σημερινή συνθήκη έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές η κυβέρνηση κατέγραψε μία αξιοσημείωτη ήττα στη Δυτική Μακεδονία, όπου κέρδισε ο «αντάρτης» πρώην βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης.
Η σαφέστερη ένδειξη της αγωνίας εν όψει των ευρωεκλογών ήταν η μόλις πρόσφατη άρση της διαγραφής του περιφερειάρχη και η επανένταξή του στις κομματικές γραμμές. Επιπλέον, η Δυτική Μακεδονία είναι και μία από τις περιοχές στις οποίες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίδραση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη και το κατά πόσον αυτή θα ανακόψει τις διαρροές προς την Ελληνική Λύση ή τα λοιπά κόμματα της «αντισυστημικής» Δεξιάς.