Η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου προς τις κάλπες της άνοιξης του 2023 έχει σημάνει την επιτάχυνση των διεργασιών για τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος και την αποσαφήνιση του τοπίου των υποψηφιοτήτων. Η πολυπληθής παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών συνιστά από μόνη της ένα ενδιαφέρον σκέλος του «γρίφου» όσον αφορά τις εκλογικές προθέσεις τους. Το κλείσιμο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της συζήτησης περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο δίνει τον χρόνο προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στο 56μελές κυβερνητικό σχήμα η παρουσία των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Είκοσι δύο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προς απογοήτευση όσων βουλευτών ανέμεναν κατά καιρούς την υπουργοποίησή τους. Η τετραετία εξαντλείται και οι προσδοκίες εξανεμίζονται, αν και για κάποιους πάντα υπάρχει μια τελευταία έστω αμυδρή ελπίδα όσο αιωρείται το «φάντασμα» ενός τελευταίου (εκλογικού) ανασχηματισμού.
«Πατρίκιοι και πληβείοι»
Η αυξημένη συμμετοχή των εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση εμπεριείχε εξαρχής ένα ενδόμυχο ανταγωνιστικό στοιχείο – κάποιοι στην ΚΟ της ΝΔ μιλούσαν κατ’ ιδίαν για «πατρίκιους» και «πληβείους». Ηταν επιλογή μοντέλου διακυβέρνησης πέραν των παραδοσιακών κομματικών στεγανών και ισορροπιών που «δοκίμασε» εν μέρει τα όρια των ενδοκοινοβουλευτικών ανοχών και αντοχών. Οπως και να έχει, η κυβερνητική θητεία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και ο προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Στην κατεύθυνση αυτή πολλοί είναι οι βουλευτές του κόμματος που καταγράφουν με ειδικό ενδιαφέρον τις προθέσεις των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών εν όψει εκλογών και συγκεκριμένα ποιοι θα επιλέξουν να δώσουν τη μάχη του σταυρού και σε ποια εκλογική περιφέρεια, επιλογή από την οποία θα εξαρτηθεί σε κάποιον βαθμό η δική τους τύχη. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται τόσο σε όσους έχουν ήδη λάβει και ανακοινώσει τις αποφάσεις τους και θα αναμετρηθούν μαζί τους στα εκλογικά «αλώνια», αλλά και σε όσους δεν σκέφτονται τελικά να κατέλθουν στις εκλογές, εξέλιξη η οποία, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί, τους αφήνει το πεδίο ελεύθερο, ενώ με προσοχή παρακολουθούν και αναμένουν τις αποφάσεις εκείνων που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.
Οι «σίγουροι»
Προς το παρόν αυτοί που με βεβαιότητα θα διεκδικήσουν σταυρό στις επερχόμενες κάλπες – έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητές τους – είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος θα κατέλθει στον Νότιο Τομέα Αθηνών και εδώ και καιρό προετοιμάζεται πυρετωδώς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην Ανατολική Αττική, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, όπου θα «αναμετρηθεί» και ο πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι «μη υποψήφιοι»
Με ενδιαφέρον καταγράφονται στη «γαλάζια» ΚΟ και οι… μη υποψηφιότητες, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Μεταξύ εκείνων των εξωκοινοβουλευτικών κυβερνητικών στελεχών που δεν θα διεκδικήσουν σταυρό στις εκλογές είναι οι υπουργοί Επικρατείας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, οι οποίοι αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ.
Κάποιες πληροφορίες προορίζουν εδώ και καιρό τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για την Α’ Αθηνών, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται. Ο κ. Γιατρομανωλάκης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, και αυτό το γνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να «μετρηθεί» δημοσκοπικά σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του. Πάντως η προεκλογική συνεισφορά του θεωρείται δεδομένη, λόγω και της εμπειρίας που διαθέτει – ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού στις ευρωεκλογές του 2014.
Στη μάχη του σταυρού δεν αναμένεται να μπει ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, όπως και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν τα έργα που διαχειρίζεται στον τομέα των υποδομών. Μεταξύ εκείνων που δεν σκοπεύουν να πολιτευθούν στις προσεχείς εκλογές είναι ακόμα ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, η γνώση του οποίου περί τα εκλογικά θα συμβάλει στην εκλογική μάχη που θα κληθεί να δώσει η ΝΔ στο άγνωστο και απρόβλεπτο πεδίο των διπλών, κατά τα φαινόμενα, εκλογικών αναμετρήσεων της άνοιξης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ενώ στην προεκλογική ονοματολογία δεν έχουν εμπλακεί και τα ονόματα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τις δημόσιες επενδύσεις, Γιάννη Τσακίρη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, όπως και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά. Δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές ούτε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενδιαφέρεται για τη μάχη των ευρωεκλογών.
Οι «υπόλοιποι»
Το όνομα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη κατά καιρούς έχει ακουστεί για την Α’ Αθηνών (όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη), προοπτική η οποία θα ανέτρεπε άρδην τις εύθραυστες ισορροπίες στην εμβληματική εκλογική περιφέρεια. Ωστόσο φαίνεται να επικρατούν τα σενάρια που τον θέλουν να προορίζεται και πάλι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς φημολογείται ότι θα αναλάβει κεντρικό προεκλογικό ρόλο (κυβερνητικός εκπρόσωπος), ενώ και ο κ. Σκυλακάκης φέρεται να προκρίνεται εκ νέου για το ίδιο ψηφοδέλτιο (υπενθυμίζεται ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ το 2019 ήταν εκτός των κ.κ. Πιερρακάκη και Σκυλακάκη, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Θεοδωρικάκος, καθώς και η κυρία Γκάγκα, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου είχε τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος).
Υπάρχουν, τέλος, και εκείνοι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, όπως ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, το όνομα του οποίου «παίζει» για τον Νότιο Τομέα Αθηνών, και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές ήδη εκδηλώνεται μια σχετική κινητικότητα εκ μέρους του στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.