Ο Φάνης Κακριδής άφησε ζωηρό και ανεξίτηλο στίγμα στον χάρτη της Φιλολογίας. Ευφυής και πολυγραφότατος, πρόσθεσε λαμπρές σελίδες στο φωτεινό βιβλίο της οικογενειακής του παράδοσης. Προικισμένος με κοφτερό πνεύμα και διαθέτοντας εξαιρετικές σπουδές, πολύγλωσσος και γνωστός για την παρρησία, το θάρρος γνώμης και το δημοκρατικό ήθος (αρετές για τις οποίες τιμωρήθηκε από τη δικτατορία με διαθεσιμότητα, αφού η δράση του ως υπερασπιστή διωκόμενων συναδέλφων και φοιτητών ενοχλούσε), κληροδότησε στους μαθητές του ένα υψηλό πρότυπο πανεπιστημιακού καθηγητή.
Ομως ο τομέας τον οποίο αγάπησε περισσότερο και υπηρέτησε με μοναδικό τρόπο, στον οποίο γνώρισε τη βαθύτερη ικανοποίηση και τις μεγαλύτερες τιμές, ήταν η διδασκαλία. Αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα ως μαθητής τον γλαφυρό λόγο του και έζησα τη μαγεία των μαθημάτων του, αληθινή μυσταγωγία στον χώρο της κλασικής Φιλολογίας.
Γιατί ο Φάνης Κακριδής δεν προετοίμαζε μόνο σχολαστικά τις παραδόσεις του, δεν επέλεγε μόνον ενδιαφέροντα για τους μαθητές του κείμενα, αλλά μελετούσε ως την παραμικρή λεπτομέρεια τον τόνο και τον ρυθμό της φωνής του, τις κινήσεις των ματιών και του σώματος, τις ταιριαστές κάθε φορά χειρονομίες, τις παύσεις ή τις επιταχύνσεις του λόγου και στάλαζε στις πανεπιστημιακές παραδόσεις του την ίδια την ψυχή του και το διδασκαλικό του μεράκι.
Οι φοιτητές του, που γέμιζαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο και τις μεγάλες αίθουσες του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, κρέμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη του, ακόμη και όρθιοι, ακουμπισμένοι στους τοίχους των αιθουσών.
Τα μαθήματα του Φάνη Κακριδή δεν ήταν ποτέ κουραστικές ή αδιάφορες διαλέξεις, αλλά μια ολοκληρωτική παράσταση.
Κλασικός φιλόλογος ο ίδιος, δίδασκε με το παράδειγμά του πώς πρέπει να είναι ο ολοκληρωμένος φιλόλογος που δεν ξεχωρίζει την κλασική λογοτεχνία από τη βυζαντινή και τη νεοελληνική. Στα μαθήματά του αναζητούσε ευκαιρίες για να ανακαλύπτει π.χ. στα δημοτικά τραγούδια ή στις τοπικές λαϊκές παραδόσεις επιβιώσεις ή συμπτώσεις της αρχαίας ψυχής με τη νεότερη λαϊκή μούσα.
Εχοντας την πεποίθηση ότι ο ρόλος του πανεπιστημιακού καθηγητή απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει με τη λήψη του πτυχίου τους και αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο των φιλολόγων στη Μέση Εκπαίδευση, ο Φάνης Κακριδής συμμετείχε πρόθυμα σε πολυάριθμες συναντήσεις, σεμινάρια και ημερίδες ή συνέδρια φιλολόγων, όπου μοίραζε απλόχερα την επιστημονική και τη διδακτική γνώση και εμπειρία του. Ως συνάδελφος ήταν ευπροσήγορος, ευδιάθετος, πνευματώδης, αλλά και καυστικός, όταν χρειαζόταν. Για τις αρετές και τα χαρίσματά του δεν είχε απλούς φίλους, αλλά οπαδούς.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Ο κ. Δημήτρης Ράιος είναι ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.