Με επιφυλάξεις και ως προσπάθεια «οικειοποίησης» της ιστορίας τού ΚΚΕ, το οποίο κλείνει αυτές τις ημέρες 100 χρόνια ζωής, βλέπουν στον Περισσό τις πρωτοβουλίες της Βουλής, η οποία εγκαινίασε εδώ και καιρό έναν κύκλο δράσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η βούληση για αποκατάσταση και ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, όπως το Μουσείο Μπελογιάννη στη γενέτειρά του Αμαλιάδα ή η έκθεση για τον Νίκο Πλουμπίδη που λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Οι αιχμές του Περισσού κατά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ανέδειξαν τη διάσταση αυτή και μια προσπάθεια κύκλων του ΚΚΕ να οριοθετηθεί σαφέστερα το κόμμα απέναντι σε πρωτοβουλίες, ακόμα και αν τελούν υπό την αιγίδα της Βουλής, που αφορούν την ιστορία του.

Περισσός: Κάνουν ό,τι έκανε και το ΠαΣοΚ

Τη «γραμμή» αυτή εξέπεμψε ο επικεφαλής του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης, ο οποίος στράφηκε κατά του κ. Βούτση όχι μόνο για τις εκδηλώσεις τιμής στον Πλουμπίδη και στον Μπελογιάννη – στις οποίες πάντως είχε πάρει μέρος ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας -, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αποκατάσταση της Μακρονήσου ως τόπου ιστορικής μνήμης κ.λπ.
«Εχουν μάθει καλά τα μαθήματα που παρέδωσε το ΠαΣοΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, για παράδειγμα, «τιμούσε» τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (και του ΔΣΕ) φροντίζοντας ταυτόχρονα να τους απογυμνώσει από κάθε στοιχείο που συνέθετε την ύπαρξη και τη δράση τους, τα οράματά τους» έγραφε σε άρθρο του ο κ. Μαΐλης σημειώνοντας: «Το ίδιο κάνουν σήμερα και οι του ΣΥΡΙΖΑ. «Τιμούν» τον Πλουμπίδη φέρνοντάς τον σε αντιπαράθεση με το ΚΚΕ που δημιούργησε τέτοιους αγωνιστές».
Οταν η Βουλή διοργάνωσε τον Μάρτιο του 2017 τα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη, ο κ. Κουτσούμπας πήγε κουβαλώντας μαζί του το πιστόλι του ηρωικού στελέχους που  εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό κράτος το 1952 – ένα Walther του 1938 που ανήκε προηγουμένως σε γερμανό αξιωματικό και το οποίο είχε ως πολιτικός επίτροπος στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας κατά τον Εμφύλιο. Το πιστόλι δεν έμεινε για πολύ στις προθήκες του μουσείου. Ο κ. Κουτσούμπας το πήρε πάλι μαζί του ύστερα από λίγες ώρες, αφού πρώτα είχε εξιστορήσει το γεγονός στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς βρέθηκε στην κατοχή του κόμματος το ιδιαίτερο αυτό κειμήλιο μαζί με τη θήκη του και τα δερμάτινα γάντια που φορούσε ο «άνθρωπος με το γαρίφαλο».
Το «μήνυμά» του ήταν ότι ο Μπελογιάννης και ό,τι συμβόλισε εκείνος με την αταλάντευτη στάση του «ανήκουν» στο ΚΚΕ. Ο γραμματέας του κόμματος βρέθηκε και στα πρόσφατα εγκαίνια της έκθεσης για τον Πλουμπίδη, όπως και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της, όπου εκτίθεται μεταξύ όλων των άλλων τεκμηρίων και το λευκό κοστούμι που φορούσε στη δίκη του, γνωστό από τις φωτογραφίες της εποχής.
Ο Πλουμπίδης τιμήθηκε από τη Βουλή στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της Αθήνας, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «ήταν η ψυχή της τεράστιας αντιφασιστικής εκδήλωσης που έγινε το 1943, μέσα στην Κατοχή, και απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση και ήταν η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα τη στιγμή της κορυφαίας οριακής σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις δυνάμεις κατοχής».
Ο αντίλογος του κ. Μαΐλη ήταν ότι στην πραγματικότητα ο Πλουμπίδης ως γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ εκείνο το διάστημα «ηγήθηκε ύστερα από απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος. Η τιμή, επομένως, ανήκει στην ηγεσία του ΚΚΕ, στο Γραφείο και στην Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, που ο Πλουμπίδης επίσης ήταν άξιο μέλος τους και επικεφαλής του οργάνου» επεσήμανε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αποδομήσει όσα είπαν οι ιστορικοί που συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής για τη δράση και την προσφορά του Πλουμπίδη. «Οι περισσότεροι από τους ομιλητές αντιπαρέθεσαν το πρόσωπο με το κόμμα και ταυτόχρονα επιδίωξαν, στο όνομα του Πλουμπίδη, να δικαιώσουν την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ» διαπίστωσε το κομματικό στέλεχος, κατηγορώντας τους ότι «ύμνησαν τη γραμμή της ΕΔΑ που με αυτήν το κατατρεγμένο ΚΚΕ μπήκε στη νομιμότητα της αστικής δημοκρατίας».

Αντιρρήσεις και για τον «Φάκελο της Κύπρου»

Αλλά και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να συγκεντρωθεί και να ανασυσταθεί το υλικό του Φακέλου της Κύπρου, το οποίο παραδόθηκε στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι ήδη προσβάσιμο (οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του) στους πολίτες μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Περισσού, ο οποίος διακήρυξε ότι δεν πρόκειται για τον πραγματικό Φάκελο της Κύπρου, καθώς σε αυτόν δεν περιλαμβάνεται σειρά απόρρητων εγγράφων που «βρίσκονται κλειδαμπαρωμένοι στη Βουλή και σε διάφορα υπουργεία».
Ο κ. Μαΐλης ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα και όχι να μένουν στο σκοτάδι για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δηλαδή για «την… ασφάλεια των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – ΝΑΤΟ», κάτι πάντως που έχει ζητήσει και ο κ. Βούτσης, δηλώνοντας ότι η δημοσιοποίηση του Φακέλου αποτελεί έναυσμα για να συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα υλικά που υπάρχουν σε υπουργεία κ.λπ. σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Στους δρόμους και στα βουνά τα μεγάλα γεγονότα»

Η κριτική του ΚΚΕ δεν περιορίζεται στις πρωτοβουλίες του Ν. Βούτση αλλά και στην προσφορά της Βουλής ως «καρδιάς της ιστορικής εξέλιξης, των μεγάλων στιγμών του ελληνισμού διαχρονικά», όπως είπε σε συνέντευξή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 είχε διαφωνήσει με τη δημιουργία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία καθώς θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο θα διεύρυνε τον ρόλο της, ενώ είναι γνωστή η θέση του για τον κοινοβουλευτισμό: «Τα μεγάλα γεγονότα για τον λαό στην ελληνική ιστορία, είτε υπήρχε Κοινοβούλιο είτε όχι, διαδραματίστηκαν στους δρόμους και στα βουνά, αλλά και στη βαθιά παρανομία, μακριά και ενάντια στους ένθερμους υποστηρικτές του αστικού κοινοβουλευτισμού, αλλά και σε όσους υποστήριζαν την ύπαρξη ανοιχτά δικτατορικών μορφών αστικής διακυβέρνησης» θύμισε στον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Μαΐλης, ο οποίος του καταλόγισε ότι «παρουσίασε το άσπρο – μαύρο», στάση που αποτελεί «πάγια πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης».
«Στη Βουλή, λοιπόν, έχουν πράγματι διαδραματιστεί μεγάλα γεγονότα, με τη διαφορά ότι αφορούν βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις, γεγονός που αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα και του Κοινοβουλίου, όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται στη διακυβέρνηση (“δεξιό”, “κεντρώο”, σοσιαλδημοκρατικό, “αριστερό” κ.λπ.)» υπογράμμιζε το στέλεχος του ΚΚΕ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν και την ενόχλησή του για την πρόσφατη δήλωση του κ. Βούτση περί συνεργασιών: «Σε καμία περίπτωση δεν εξαιρούμε το ΚΚΕ από μια κυβερνητική συνεργασία. Είναι θέμα της ίδιας της ηγεσίας του ΚΚΕ πώς βλέπει τα πράγματα για τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε μια σύγκληση με τις δυνάμεις της Αριστεράς» δήλωσε προ ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλώντας την ενόχληση του Περισσού.