Ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας μου ήταν και παραμένει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, είναι μία μεγάλη ημέρα για τη χώρα μου και τους πολίτες της. Είναι μία ημέρα κατά την οποία θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα αν θέλουμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας ευρωατλαντικό μέλλον ή αν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ψηφίζοντας «Ναι», είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι θα διασφαλίσουμε ασφάλεια και ευημερία για τις επόμενες γενιές, ενισχύοντας επομένως τη συνοχή της κοινωνίας μας αλλά και τους λειτουργικούς δημοκρατικούς μας θεσμούς. Μπορούμε να αισθανθούμε ότι ο επιτευχθείς συμβιβασμός μεταξύ των δύο ηγετών μας με σκοπό την εξεύρεση λύσης στη μακρά διαφορά μας εκπέμπει θετικές δονήσεις σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό είναι καλό για εμάς, για την περιοχή, αλλά επίσης για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
Ο συμβιβασμός είναι απλά μία λέξη, αλλά μπορεί να είναι επίσης μία κατάσταση, ένα κλειδί που «ξεκλειδώνει λύσεις» και φέρνει εγγύτερα την επίλυση χρόνιων διαφορών. Δεν έχει σημασία αν οι διαφορές είναι λογικές ή παράλογες, σημασία έχει ότι υπάρχουν. Η ύπαρξή τους και μόνο αποτελεί ήδη κηροζίνη για λαϊκιστές, εθνικιστές, εξτρεμιστές και αυτός είναι ο λόγος που επιθυμούν τη διατήρησή τους σε όλον τον κόσμο. Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους «καύσιμο». Είχαμε αρκετό από αυτό κατά τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής μας.
Κάθε λύση σε οποιαδήποτε διαφορά, η οποία βασίζεται στον συμβιβασμό που διασφαλίζει βιώσιμη, αξιοπρεπή προοπτική και αμοιβαίο σεβασμό, αποτελεί μία καλή λύση.
Οι δύο χώρες μας, καθοδηγούμενες από τους ηγέτες τους, βρήκαν αυτό το σημείο συμβιβασμού και έφθασαν σε μία οριστική λύση στη διαφορά που επιβάρυνε τις σχέσεις μας επί τρεις δεκαετίες.
Εχει έρθει η ώρα των αποφάσεων. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ούτε μία ημέρα πλέον να σπαταλήσουμε. Ηταν αρκετά 27 χρόνια σε μία εκκρεμή κατάσταση με αντιπαραγωγικές συζητήσεις. Χάσαμε γενιές ενώ περιμέναμε μία λύση να έρθει. Επιτέλους, έχουμε κατανοήσει ότι η λύση δεν θα έλθει από μόνη της και δεν θα τη φέρει κάποιος άλλος. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τη λύση και πρέπει να βρούμε τρόπο εξόδου από αυτόν τον λαβύρινθο. Είτε θα γίνουμε ηγέτες αντάξιοι να μας θυμούνται είτε θα είμαστε άλλη μία γενιά πολιτικών που φοβούνται την ιστορία τους και είναι ανίκανοι να οικοδομήσουν το μέλλον. Αντί να ζούμε μέσα στην Ιστορία, μπορούμε να συγγράφουμε την Ιστορία. Αντί να ονειρευόμαστε για το μέλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον. Αντί να φοβόμαστε αν τα παιδιά μας θα εγκαταλείψουν την πατρίδα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέρος όπου όλοι μας μπορούμε να ζήσουμε μαζί το μέλλον μας.
Είναι η ώρα της συμφιλίωσης. Αισθάνομαι ότι κάθε ημέρα που θα περνάει όλο και περισσότεροι πολίτες και στις δύο πλευρές καταλαβαίνουν πόσο πολύ χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και πόσο μακριά μπορούμε να φθάσουμε μαζί – και είναι καιρός για όλους τους πολιτικούς επίσης να το καταλάβουν. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ορθάνοιχτο για τις δύο πλευρές και πρέπει να πω ότι η θέα μέσα από αυτό είναι υπέροχη. Από τη μία πλευρά μπορεί κάποιος να δει την Ακρόπολη, τα Μετέωρα, το Αιγαίο Πέλαγος, τα ελαιόδεντρα και από την άλλη πλευρά τη λίμνη της Αχρίδας, την Πέτρινη Γέφυρα στα Σκόπια, το μουσικό συγκρότημα Μόλικα, τη βιοποικιλότητα των Πρεσπών. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια. Θα ήταν πραγματικά έγκλημα εναντίον των λαών μας να μην αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας.
Καλύτερο κλίμα για επενδύσεις
Προσπαθήστε να φανταστείτε, για μία στιγμή, πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν αυτό το πρόβλημα δεν επιβάρυνε τις σχέσεις μας. Φανταστείτε τη διαπροσωπική επικοινωνία και την επιχειρηματική συνεργασία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα για περισσότερες επενδύσεις, νέες δουλειές και νέες φιλίες, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις νέες οδικές αρτηρίες, τους σιδηροδρόμους, τα σχολεία και τα νοσοκομεία που μαζί μπορούμε να χτίσουμε. Φανταστείτε τι θα είχαμε τη δυνατότητα να πράξουμε αν είχαμε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, πόσα κοινά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα θα μπορούσαμε να είχαμε αναπτύξει. Φανταστείτε πως θα μπορούσαμε να είχαμε συνεργαστεί στενότερα και αποτελεσματικότερα στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος ώστε να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες μας.
Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα και να ανοίξουμε νέες λεωφόρους για το μέλλον μας. Αν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε χτίσει στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, θα είχαμε οικοδομήσει ισχυρότερες συνεργασίες στους κοινοτικούς θεσμούς. Εχει έρθει η ώρα να διορθώσουμε τα λάθη μας και εκείνα των προκατόχων μας. Εχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, να απελευθερώσουμε το απεριόριστο δυναμικό ώστε να χτίσουμε ένα κοινό μέλλον και να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές την ευκαιρία να ζήσουν μία καλύτερη ζωή.
Εχουμε μία ευκαιρία ζωής που δεν πρέπει να χάσουμε. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας, εν ζωή ή αγέννητα, δεν θα μας συγχωρήσουν αν αποτύχουμε αυτή τη φορά. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι ηγέτες μας και όλοι εμείς μπορούμε να διαλέξουμε σωστά. Οπως έχω πει πολλές φορές, το 2018 είναι μία ιστορική χρονιά και όλα τα γεγονότα μέχρι στιγμής το επιβεβαιώνουν. Τώρα, πρέπει να κάνουμε το 2019 το σημείο έναρξης του κοινού μας μέλλοντος.