Την ιστορία διηγείται κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο συνάντησε μια αμερικανική αντιπροσωπεία για συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς του. Οταν ολοκλήρωσε την εισήγησή του, ένα μέλος της αντιπροσωπείας ρώτησε: «Ο υπουργός Εξωτερικών τι γνώμη έχει για αυτό;». Το κυβερνητικό στέλεχος απόρησε γιατί είχε προηγηθεί ενημέρωση των Αμερικανών από το υπουργείο Εξωτερικών και τους το είπε. «Δεν εννοούμε αυτόν, εννοούμε τον άλλον που βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας» του απάντησε ο συνομιλητής του.

Οι διάφορες οπτικές στην εξωτερική πολιτική

Δεν επρόκειτο για κανένα μεγάλο μυστικό ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκούνταν από το 2019, που ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ, μέχρι τη μετακόμιση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από δύο κέντρα, ένα στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα στο υπουργείο Εξωτερικών, όχι πάντα με αρμονική συνεργασία. Αλλά και έπειτα η ανάμειξη του Δένδια στα ελληνοτουρκικά κυρίως ήταν διαρκής.

Ενώ άπαντες θεωρούσαν δεδομένη την καχυποψία στη σχέση Μητσοτάκη – Δένδια, αιφνιδίως η κατάσταση άλλαξε. Ο υπουργός Αμυνας παρευρέθηκε στο street party για τα 50χρονα της ΝΔ στη Ρηγίλλης, σε αντίθεση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, εμφάνιση που ερμηνεύθηκε ως στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αμέσως μετά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με τον Πρωθυπουργό και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του στα Χανιά εν όψει της συνάντησης που είχαν την επόμενη ημέρα με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι οικοδεσπότες του επέδειξαν τέτοια γαλαντομία ώστε ο Δένδιας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να στείλει ένα τριαντάφυλλο για «ευχαριστώ» στη Μαρέβα Μητσοτάκη. Η φιλοξενία, από τα λίγα που διέρρευσαν, δεν έμεινε στα τυπικά. Ο Πρωθυπουργός και ο νούμερο ένα δελφίνος του είχαν μακρά συζήτηση σε ένα δείπνο που ίσως μεταβάλει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεσπάσει μια ακόμα ένταση μεταξύ τους εξαιτίας των σεναρίων για μετοίκησή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Δένδιας θεωρεί τον εαυτό του ενεργό πολιτικό και οργίστηκε για το ενδεχόμενο να του επιφυλάσσει ο Πρωθυπουργός μια θέση απόμαχου. Η μήνις του δεν άργησε να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και τα σενάρια κόπηκαν μαχαίρι. Ατυχώς είχαν συμπέσει με το αντάρτικο των 11 «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι έφεραν στην επιφάνεια μια ευρύτερη δυσφορία που εκκολάπτεται εδώ και μήνες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η κατάσταση δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο στην κυβέρνηση και στο κόμμα, όπως έδειξε το πρωθυπουργικό και υπουργικό «μασάζ» στους βουλευτές.

Οι φήμες για ανασχηματισμό μετά την προεδρική εκλογή αναμένεται να ρίξουν τους τόνους στο εσωτερικό της ΝΔ, το ίδιο και η νέα φάση της σχέσης Μητσοτάκη – Δένδια, οι οποίοι, όπως μεταδίδουν συνεργάτες τους, βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση μετά τις ευρωεκλογές που φανέρωσαν τη φθορά της κυβέρνησης. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής δεν χάνουν ευκαιρία να αναδείξουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές που ακολουθεί, ο πρώτος περισσότερο στα ταυτοτικά ζητήματα και ο δεύτερος κυρίως στα εθνικά. Και οι δύο έχουν ταχθεί κατά του διαλόγου με την Τουρκία με τελικό στόχο τη Χάγη. Οι βουλευτές της ΝΔ είναι δυσαρεστημένοι για διάφορους λόγους και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν ορισμένοι καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δημιουργώντας μείζον πρόβλημα. Και η κοινωνία, ιδίως ο χώρος του Κέντρου, κρατάει πλέον εμφανείς αποστάσεις από τον Μητσοτάκη, στον οποίο καταλογίζουν ότι κινείται διαχειριστικά και όχι μεταρρυθμιστικά. Η κατάσταση πρέπει να μαζευτεί προτού ξεχειλώσει.

Επί διακυβέρνησης Σαμαρά ο Δένδιας είχε ένα απόμακρο και αλαζονικό προφίλ που δεν τον έκανε αγαπητό στους συναδέλφους του στη Βουλή. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Μαρτίου 2015 έσπευσε να ανοίξει θέμα ηγεσίας μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη αμφισβητώντας τον Σαμαρά και διαρρηγνύοντας τη σχέση του μαζί του. Παράλληλα, άρχισε μεθοδικά να διαμορφώνει το ηγετικό προφίλ του και να φτιάχνει το δικό του δίκτυο μέσα στη ΝΔ.

Ο Δένδιας ήταν πλέον ένας άλλος άνθρωπος, προσηνής, χιουμορίστας, ειρωνικός με όσους τον ενοχλούσαν, αλλά και αποκούμπι για όσους επέλεγε να βάλει στον κύκλο του.  Στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αναδείχθηκε ο πιο δημοφιλής υπουργός και ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής. Ο έμπειρος πολιτικός, βλέποντας το κενό εκπροσώπησης της λαϊκής Δεξιάς εξαιτίας της αδιαφορίας του Καραμανλή, της απροθυμίας του Σαμαρά να γίνει από πρωθυπουργός ομαδάρχης και της φιλελεύθερης στροφής του Μητσοτάκη, κατέστη τακτικός συνομιλητής αυτής της τάσης του κόμματος. Η σε απευθείας μετάδοση αντιπαράθεσή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα τον Απρίλιο του 2021 εκτόξευσε τις μετοχές του, ειδικά σε αυτό το ακροατήριο.

Εκτοτε έπαιρνε κατά καιρούς πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου, υποχρεώνοντας τον Πρωθυπουργό να δηλώνει εκ των υστέρων ότι εκτελούσε δικές του εντολές. Ο Δένδιας κατάφερε έτσι να προσεταιριστεί ένα κομματικό κοινό που βρίσκεται στον πυρήνα της ΝΔ χωρίς να ξεχρεώνει πολιτικά γραμμάτια. Το αντίθετο, μάλιστα, αν αληθεύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις υποκλοπές στις οποίες φέρεται να έπεσε και εκείνος θύμα.

Η δύσκολη σχέση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Η ένταση στη ΝΔ προέρχεται από αυτή την πτέρυγα του κόμματος, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στα ταυτοτικά ζητήματα, αλλά περισσότερο από όλα στα εθνικά. Εκεί σοβεί μια εστία που μπορεί να κατακάψει την κυβέρνηση αν προχωρήσει άμεσα ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με την Τουρκία. Σε αυτά να προστεθεί και η κακή σχέση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον προκάτοχό του. Ο Γεραπετρίτης έχοντας ζήσει εκ του σύνεγγυς τις συγκρούσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν ανέλαβε δεν απέφυγε κάποιες υπαινικτικές δηλώσεις, αλλά προτού οι σπίθες γίνουν φωτιά ο Μητσοτάκης επέβαλε σιωπητήριο.

Την άνοιξη στο Φόρουμ των Δελφών οι φλόγες ξαναφούντωσαν. «Δεν ανήκω στη χορεία των αισιόδοξων» δήλωσε ο Δένδιας για την ελλητουρκική προσέγγιση, εκτιμώντας ότι οι «γλυκές δηλώσεις» θα ενθαρρύνουν την Τουρκία σε πιο προωθημένες αιτιάσεις. «Δεν θα χρησιμοποιήσω το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ προς ίδιον όφελος. Θέλω για την πατρίδα μου να είμαι επωφελής και όχι δημοφιλής» έριξε το καρφί του την επόμενη ημέρα ο νυν υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γεραπετρίτης, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα εσώψυχα της κυβέρνησης, βλέπει τον εαυτό του ως προέκταση του Μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, άλλωστε δεν έχει προσωπικές πολιτικές βλέψεις. Αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, προσφέρει ηρεμία στην κορυφή της κυβέρνησης, αλλά όχι συνεννόηση στη βάση της παράταξης. Αυτή, στην παρούσα συγκυρία με τη δεξιά πλευρά της κυβέρνησης να «λιώνει», την προσφέρει ο Δένδιας, ο οποίος έχει διαρκώς ανοιχτή την πόρτα του στους βουλευτές για πολιτική συζήτηση και για ρουσφέτια στρατιωτικής θητείας. Οι ίδιοι βουλευτές επισκέπτονται και το γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη, μετρώντας τις πιθανότητες του ενός και του άλλου για την επόμενη ημέρα, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Οι φήμες για ανασχηματισμό μετά την προεδρική εκλογή αναμένεται να ρίξουν τους τόνους στο εσωτερικό της ΝΔ, το ίδιο και η νέα φάση της σχέσης Μητσοτάκη – Δένδια, οι οποίοι, όπως μεταδίδουν συνεργάτες τους, βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Απόδειξη η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωσή τους για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας, η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας στην Αν. Μεσόγειο. Οσοι τους γνωρίζουν καλά εκτιμούν ότι οι δύο πολιτικοί δεν θα γίνουν φίλοι, γιατί δεν έχουν καλή προσωπική χημεία. Καμιά φορά, όμως, όταν κρατάς τον αντίπαλο πιο κοντά από τον φίλο, τα πράγματα μπερδεύονται.