Ο Μητσοτάκης αντιμέτωπος με το πέλαγος των προκλήσεων

Η κυβέρνηση κινείται στην κόψη του ξυραφιού στο θέμα της τουρκικής εισβολής, της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο Προσφυγικό

Την Τετάρτη το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώθηκε στις βροχερές Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση θα ξεκινούσε την επόμενη ημέρα, αλλά υπήρχε μια πρόσκληση σε δείπνο από τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Δεκεμβρίου και θα κληθεί να παίξει ρόλο γεφυροποιού σε μια φορτισμένη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτή ήταν η μοναδική χαλαρή στιγμή του έλληνα πρωθυπουργού σε ένα διήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις συγκρούστηκαν πάνω σε μια βαριά ατζέντα που περιελάμβανε Brexit, Τουρκία, Συρία, Κυπριακό, Μεταναστευτικό, Βαλκάνια. Ηταν μια βουτιά στα βαθιά σε ένα πέλαγος προβλημάτων, η πολυπλοκότητα των οποίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει ο κ. Μητσοτάκης μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών.

Ικανοποίηση
από το αποτέλεσμα
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Μπορεί να μην παρουσίασε κάτι χειροπιαστό σε αυτή τη φάση, είχε όμως, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, πιστώσει τον λογαριασμό του με ένα σκληρό νόμισμα: την αναγνώριση της ευθύνης και της σοβαρότητας με την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις, όπως αυτή της μεταναστευτικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα το σημείο 8 στο κείμενο των Συμπερασμάτων, «που προστέθηκε μετά από επιτακτική δική μας παρέμβαση», όπως είπε, να στηρίζει η ΕΕ τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από αιφνίδια αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπήρξε συμφωνία ότι η αντιμετώπιση δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση για την πολιτική ασύλου και τις επιστροφές, αλλά και το εναλλακτικό σχέδιο Β που προτείνει αν δεν μειωθούν οι ροές – «ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.