Η ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ «είναι ένας γρίφος με περιτύλιγμα μυστηρίου μέσα σε ένα αίνιγμα» ταιριάζει απόλυτα στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ. Μπορεί ο «πατέρας της νίκης» να αναφερόταν στις δυσανάγνωστες προθέσεις της Σοβιετικής Ενωσης, ωστόσο η ευφυΐα της μπορεί να επιτρέψει τη σύνδεσή της με την επικαιρότητα. Κι αυτό γιατί ο αριθμός τον υποψήφιων αρχηγών για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί έναν γρίφο. Θα είναι επτά; Θα είναι οκτώ; Ή μήπως κάποιοι θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο;

Η διαφαινόμενη κάθοδος της Αννας Διαμαντοπούλου είναι τυλιγμένη επίσης με κάποιο μυστήριο, ενώ τα πρόσωπα που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών δημιουργούν ένα αίνιγμα για δυνατούς λύτες. Αίνιγμα που δημοσκόποι, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αλλά και στελέχη του ΠαΣοΚ συζητούν σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε τραπέζι.

Ο αριθμός «8»

Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι ο αριθμός «8» στην κούρσα των υποψήφιων αρχηγών. Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, που θα γίνει αυτή την εβδομάδα και ασφαλώς δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Συνδεδεμένη με τις κυβερνήσεις και το έργο του ΠαΣοΚ, προσδίδει ειδικό βάρος στην εσωκομματική διαδικασία του Οκτωβρίου. Η ίδια δηλώνει έτοιμη να πολιτικοποιήσει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Ενώ για πολλούς μέσα στο ΠαΣοΚ η κυρία Διαμαντόπουλου αποτελεί μια ακίδα στο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια ακίδα που θα πλήξει την προνομιακή σχέση που έχει χτίσει ο Πρωθυπουργός με το Κέντρο και την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματος, στελέχη της οποίας αυτομόλησαν το προηγούμενο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία.

Επικοινωνιολόγοι χαρακτηρίζουν το προφίλ της ως «πρωθυπουργικοποιήσιμο». Αρκεί όμως αυτό για να κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές πρόσωπα όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας ή ο Παύλος Γερουλάνος και να καθίσει στην καρέκλα του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη; Προλαβαίνει να φτιάξει σε μικρό χρονικό διάστημα τις οργανωτικές δομές που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη διαδικασία;

Η «παράξενη σχέση»

Για περίπου μία δεκαετία η Αννα Διαμαντοπούλου λείπει από το προσκήνιο του εγχώριου πολιτικού στερεώματος. Η απουσία της αυτή ενοχλεί κάποια από τα στελέχη βάσης που θεωρούν πως κράτησαν όρθια την παράταξη σε δύσκολες στιγμές εκλογικής πτώσης.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχέση που ανέπτυξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περίοδο που την πρότεινε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, πρέπει να απαντηθούν πειστικά στο σώμα που θα πάει στις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου, όπως λένε οι παρατηρητές.

Ανθρωπος του στενού περιβάλλοντος της κυρίας Διαμαντοπούλου μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε πάντως πως «η σχέση της Αννας με το ΠαΣοΚ το προηγούμενο διάστημα ήταν μια… παράξενη σχέση» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «ήταν εκτός ΠαΣοΚ, αλλά εντός πολιτικής και ποτέ απέναντι στο ΠαΣοΚ».

Υψηλόβαθμο στέλεχος από το επιτελείο της κυρίας Διαμαντοπούλου μεταφέρει στο «Βήμα» πως η ατζέντα που θα ακολουθήσει θα έχει κοινωνικό πρόσημο. Αναφέρει κι ένα παράδειγμα που αποτελεί δηλωτικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού προφίλ που έχει χτίσει. «Δύο χρόνια πριν είχε κληθεί από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Νίκολας Σμιτ να διαμορφώσει την κοινωνική ατζέντα που βρίσκεται σε δύσκολή φάση σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η Αννα δούλεψε σε 27 χώρες, δούλεψε με εργάτες και συνδικάτα από όλη την Ευρώπη κι έφτιαξε μια έκθεση για το κοινωνικό κράτος. Την παρουσίασε στις περισσότερες χώρες και την έστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας μας που αδιαφόρησαν. Την έστειλε και στο ΠαΣοΚ που μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει προεκλογικά αλλά δεν το έκανε».

Στο επιτελείο της στέκονται και σε άλλες δράσεις από το παρελθόν που θα ενισχύσουν το προφίλ της προεκλογικά. Οπως ο νόμος για την Παιδεία του 2011 που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές ή η «ατζέντα της Λισαβόνας» που εκπόνησε όταν ήταν επίτροπος. Παράλληλα τονίζουν πως το «Δίκτυο» ήταν μόνιμα μέλος του FEPS, της ομοσπονδίας των σοσιαλδημοκρατικών Think tanks της Ευρώπης, σε αντίθεση με το insocial που έχει το ΠαΣοΚ και έχει μόνο το στάτους του παρατηρητή.

Το διπλό μέτωπο

Στον αντίποδα, και με τις εσωκομματικές εξελίξεις να τρέχουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τον δικό του αγώνα σε διπλό μέτωπο. Από τη μία ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Υγεία, παιδεία, ακρίβεια και στεγαστική κρίση παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ αυτή την εβδομάδα ζήτησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μπει πλαφόν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε κάποιες διαδρομές.

Σε ανάρτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτό που συμβαίνει με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ντροπή. Θα μας κάνει η κυβέρνηση ξένους στον τόπο μας» δείχνοντας πως είναι διατεθειμένος να ανεβάσει τους τόνους και να συγκρουστεί τόσο με την κυβέρνηση, όσο όμως και με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Παράλληλα, συνεχίζει από τη Σύρο τις περιοδείες του στη βάση του κόμματος συζητώντας με στελέχη και φίλους του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει σε αυτές τις συναντήσεις πως θέλει μεγάλη συμμετοχή των μελών στην εκλογική διαδικασία.

Πρωί και βράδυ

Στη συμμετοχή ποντάρει και ο Χάρης Δούκας, που είναι άλλος το πρωί κι άλλος το βράδυ. Ο δήμαρχος Αθηναίων το πρωί κινείται με το αυτοκίνητο του δημάρχου, ενώ τα βράδια οδηγεί το δικό του, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Με αυτό το αυτοκίνητο πηγαίνει σε συγκεντρώσεις σε καφέ και μπαρ της Αθήνας, προκειμένου να συναντήσει φίλους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Αυτή του η κίνηση χαιρετήθηκε και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, που όμως τον χτυπούν αλλού. Τονίζουν πως εκείνος είναι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, ενώ υποστηρικτές του, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επιθυμούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στέκονται επίσης στο γεγονός πως εκείνος «ευλογεί» από τη θέση του δημάρχου γάμους ομόφυλων ζευγαριών, ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη του, όπως ο Απόστολος Πάνας και η Ευαγγελία Λιακούλη, ήταν αντίθετοι όταν ήρθε ο νόμος στη Βουλή. Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν πονοκέφαλο για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ηπειρο.

Οι προτάσεις

Ο Παύλος Γερουλάνος που βγαίνει ενισχυμένος από τη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου στο πρόσωπό του έχει επιλέξει να μιλά αυστηρά πολιτικά και προγραμματικά στις τοποθετήσεις του, κάνοντας προτάσεις διακυβέρνησης. Από το επιτελείο του αφήνουν να διαρρεύσει πως δεν μπαίνουν σε άγονους διαλόγους, πως ο εχθρός είναι εκτός ΠαΣοΚ και πως η κοινωνία ζητά λύσεις στα προβλήματά της.

Παράλληλα επισημαίνουν πως οι δημοσκοπικές ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους καταδεικνύουν πως βελτιώνεται διαρκώς η θέση του Παύλου Γερουλάνου και σε αυτές ακόμη δεν έχει μετρηθεί η στήριξη που έχει δηλώσει ο γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ.