Αυτές είναι οι εκδοχές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με το αποτέλεσμα στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Πώς εκτιμάται ότι θα κυλήσουν τα πράγματα ανάλογα με την έκβαση της κάλπης.

Νίκη Κασσελάκη

1.Ο γρίφος και οι προκλήσεις για το «Νο 2»

Το πρώτο σενάριο έχει στο επίκεντρό του τον Στέφανο Κασσελάκη ως νικητή των σημερινών εκλογών. Μια επικράτησή του αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δίνει άλλον αέρα. Αναμφίβολα θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις της προεδρίας και σίγουρα θα χρειαστεί πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος λέει ότι «μαθαίνει γρήγορα», αλλά ο ρόλος του σε περίπτωση εκλογής του θα είναι διαφορετικός. Θα δώσει έμφαση στην παρουσία του κυρίως στο κοινωνικό πεδίο και στη γείωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην κοινωνία με συνεχείς περιοδείες. Γι’ αυτό και είπε ότι δεν θα είναι στο Κοινοβούλιο και δεν θα υπάρξουν παραιτήσεις νυν βουλευτών Επικρατείας και των επιλαχόντων για να ορκιστεί ο ίδιος βουλευτής. Σε μια τέτοια περίπτωση μένει να φανεί ποιος θα ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Κοινοβούλιο.

Αυτός θα είναι πιθανότατα ο νυν επικεφαλής της ΚΟ, ο Σωκράτης Φάμελλος. Από εκεί και πέρα όμως το ζήτημα είναι τι θα πράξει εάν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης έναντι της κυρίας Αχτσιόγλου και κατά πόσο θα της δώσει γήπεδο και θα κάνει πράξη όσα έχει πει περί ενότητας και πως τη θέλει δίπλα του.

Αναμφίβολα θα είναι μια δύσκολη εξίσωση για τον κ. Κασσελάκη, όχι τόσο για τη συνύπαρξή του με την κυρία Αχτσιόγλου όσο κυρίως με πάρα πολλούς υποστηρικτές της. Θα είναι Νούμερο 2;

Θα εξαρτηθεί και από την τελική διαφορά, αλλά αυτό που φέρεται αποφασισμένος ο κ. Κασσελάκης είναι να αλλάξει πλήρως δομές και όρους λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχοντας στο πλευρό του πρόσωπα όπως π.χ. ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς (κάποιοι τον θέλουν και για γραμματέα), ο Παύλος Πολάκης (που του έδωσε μεγάλη δύναμη), η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.

Ήττα Κασσελάκη

2.Το στοίχημα της συγκατοίκησης και το «Χόλιγουντ»

Σε περίπτωση ήττας του ο Στ. Κασσελάκης έχει δρόμο μπροστά του για να εδραιώσει την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν ήρθε εξάλλου από τις ΗΠΑ για να φύγει, αλλά θα είναι παρών και θα δώσει τη δική του μάχη την επόμενη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η κυρία Αχτσιόγλου νικήσει θα παραμείνει εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπαθώντας να προωθήσει πολλές απόψεις που υποστήριξε και στις περιοδείες του ανά την επικράτεια.

Προφανώς μια ενδεχόμενη ήττα του θα αλλάξει και τις συμμαχίες του εντός του κόμματος και μένει να φανεί πώς θα κινηθεί και με ποιον προσανατολισμό. Και αυτό διότι υπάρχουν σενάρια που διακινούνται από τους αντιπάλους του, ότι εάν ηττηθεί δεν θα διστάσει να δοκιμάσει την τύχη του κάνοντας νέο κόμμα με φόντο και τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, όπως λένε όσοι διακινούν τέτοια σενάρια, είδε πως έχει απήχηση σε τμήματα της κοινωνίας και άρα γιατί να μη ρισκάρει. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος δεν έχει τάσεις για να ενισχύσει διασπαστικές κινήσεις και μάλιστα όσοι τον ξέρουν λένε ότι όσα κυκλοφορούν περί ίδρυσης νέου κόμματος είναι «σενάρια για το Χόλιγουντ».

Το ερώτημα είναι κατά πόσο δύναται ο ίδιος να συνυπάρξει με την κυρία Αχτσιόγλου εάν ηττηθεί. Με βάση τα όσα λέει, δύναται, αλλά το ζήτημα είναι τι θα κάνουν αρκετοί που τον υποστήριξαν. Μια ενδεχόμενη ήττα του αλλάζει και πλήρως τον σχεδιασμό του, καθώς πρέπει να κινηθεί διαφορετικά και κυρίως να στήσει πιο στέρεες βάσεις εντός και εκτός κόμματος, επενδύοντας ταυτόχρονα στην εικόνα του, ένα από τα δυνατά του σημεία. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα κάτσει στη γωνιά, αλλά, αντίθετα, θα εντείνει τις περιοδείες του και «βλέποντας και κάνοντας», ειδικά σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο όπως αυτό της Ελλάδας.

***

Νίκη Αχτσιόγλου

1.Ολοι οι άνθρωποι της προέδρου και ο «άγνωστος Χ»

Μια ενδεχόμενη επικράτηση σήμερα της Εφης Αχτσιόγλου θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη νίκη της ίδιας, καθώς θα έχει ανατρέψει ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο.

Ταυτόχρονα όμως θα είναι και νίκη πολλών προσώπων που συντάχθηκαν μαζί της, κυρίως από την τάση της Ομπρέλας (με πυρήνα τους «53») που κινήθηκαν πολύ κριτικά την περίοδο της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Σε περίπτωση νίκης της, θα δοθεί έμφαση τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινωνικές τάξεις που αποκόπηκε. Η ίδια θα δώσει έμφαση στην προσπάθεια να διατηρηθεί ενωμένο το κόμμα και να μην υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά χωρίς διάθεση να διαμοιραστεί η κομματική εξουσία.

Κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα θα έχουν πρόσωπα όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Ενδεχόμενη επικράτησή της θα σημάνει και την επικράτηση ως έναν βαθμό και απόψεων που εκφράζονται από την Ομπρέλα, καθώς υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και συναντίληψη σε αρκετά θέματα, ιδιαίτερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθεί έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.

Δεν διαφαίνεται προσπάθεια παραμερισμού του, αλλά όλα να τοποθετούνται στις «πραγματικές τους διαστάσεις». Τάσεις διαγραφών και προγραφών δεν υπάρχουν, αν και η επικοινωνία με συγκεκριμένα πρόσωπα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις αλλά και μη διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας. Ως εκ τούτου θα διαχωριστεί η περίπτωση του ίδιου του κ. Κασσελάκη από τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη που τον στηρίζουν.

Από την άλλη, έμφαση θα δοθεί στο πώς θα γίνει ξανά πλειοψηφικός ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση αξιόπιστων, ρεαλιστικών προτάσεων και κυρίως ενίσχυσης της εικόνας σοβαρότητας, όπως λέει, και αξιοπιστίας. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην εδραίωση της εικόνας πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια στο τιμόνι έχει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ήττα Αχτσιόγλου

1.Η διαχείριση της «μαύρης τρύπας»

Σε περίπτωση ήττας της κυρίας Αχτσιόγλου, τίθεται το θέμα πώς θα πορευτούν υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη, ενός ανθρώπου που η συντριπτική πλειονότητα των υποστηρικτών της δεν τον αναγνώριζε ως «πολιτική οντότητα» και θεωρούσε παράδοξο να είναι υποψήφιος πρόεδρος με παρουσία στο κόμμα μόλις λίγους μήνες.

Θα αποχωρήσουν από το κόμμα; Δύσκολο για τους περισσότερους. Η κυρία Αχτσιόγλου θα παραμείνει, εκτός εάν συμβεί κάτι πάρα πολύ σοβαρό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα προσπαθήσει να δει τα λάθη τόσο της ίδιας όσο και της ομάδας της για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις για το μέλλον.

Σε μια τέτοια περίπτωση το μείζον είναι η διασφάλιση της δικής της παρουσίας και ευρύτερα της ομάδας της, όχι στο πλαίσιο προστασίας ατόμων αλλά προώθησης ιδεών και απόψεων, στο παιχνίδι της κομματικής εξουσίας. Για πολλούς υποστηρικτές της, η επόμενη περίοδος σε περίπτωση ήττας θα είναι δύσκολη και θα φανεί κατά πόσο θα μπορέσουν να αποδεχθούν πρώτα και μετά να συμβιβαστούν με τη νέα κατάσταση.

Εξάλλου έχουν ειπωθεί βαριές κουβέντες. Για τη συντριπτική πλειονότητα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εάν επικρατήσει σήμερα ο κ. Κασσελάκης, δεν αποτελεί διέξοδο η αποχώρηση από το κόμμα για πολλούς λόγους. Θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν τη διακριτική παρουσία τους και οι μάχες θα δίνονται εντός των κομματικών οργάνων. Γι’ αυτό και κρίσιμος παράγοντας για το πώς θα συνυπάρξουν και πώς θα κινηθούν είναι το ποσοστό των δύο υποψηφίων, καθώς διαφορετικά θα πράξουν εάν το αποτέλεσμα είναι π.χ. 55%-45% ή 60%-40% και αλλιώς θα δράσουν εάν η διαφορά είναι μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ενδεχόμενη ήττα θα ανοίξει και μια μεγάλη συζήτηση για λάθη στρατηγικής που έγιναν και για τη διαχείριση της δεύτερης θέσης από εδώ και πέρα, εφόσον είχαν ξεκινήσει ως το απόλυτο φαβορί και έπεσαν σε «μαύρη τρύπα», καθώς υποτίμησαν τον κ. Κασσελάκη.