Ενας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της προ ημερησίας συζήτησης την Παρασκευή στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήταν ένας άνθρωπος που δεν βρισκόταν καν στην αίθουσα. Αναφέρομαι στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επανειλημμένως παρέμβει, με καίριο τρόπο, στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει λόγω της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και, όπως αναμενόταν, παρακολουθούσε προσεκτικά τη συζήτηση υψηλών τόνων στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για τις παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου που με «όπλο» την αδιαμφισβήτητη νομική του παιδεία έχει αναδείξει την ανακολουθία των κυβερνητικών επιχειρημάτων στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τα σοβαρά δομικά προβλήματα του «συγκεντρωτικού», όπως το έχει χαρακτηρίσει, μοντέλου διακυβέρνησης που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Βενιζέλος παρενέβη δις, με δηλώσεις του, για να σχολιάσει όσα είπε ο Πρωθυπουργός και ήταν, και τις δύο φορές, αιχμηρός. Στην πρώτη ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη, «αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας». Στη δε δεύτερη, που ήταν και μία «άτυπη» συνέχεια προτέρας «σύγκρουσής» του (μέσω αρθρογραφίας) με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην «υποχρέωση ερμηνείας του νόμου σύμφωνα με το Σύνταγμα» και όχι στην «ερμηνεία του Συντάγματος σύμφωνα με τον νόμο» σε σχέση με την προστασία του απορρήτου των βουλευτών. «Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει όντως κάποια θεσμική συναίνεση για την υπέρβαση του νοσηρού κλίματος πρέπει να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος» τόνισε.
Ο Ποινικός Κώδικας και ο «άρχοντας του Αμαρουσίου»
Πολλά τα «καρφιά» στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές. Ενα ωστόσο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε προηγούμενο «καρφί» του κ. Τσίπρα για ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης υπέρ τραπεζιτών και άλλων, ερώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία βδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίνατε σε πρόωρες εκλογές μετά το καταστροφικό για σας αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019; Γιατί την κρατήσατε ανοιχτή; Για να ψηφίσετε τον νέο Ποινικό Κώδικα. Θέλετε να σας θυμίσω λοιπόν τι είπε για τον Ποινικό Κώδικα, όχι ένας τυχαίος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης σας. Ο κ. Κοντονής. Διαβάζω: «Μίλησα, μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μία συνεδρίαση. Και άλλαξε», προσέξτε, «δολίως διάταξη κειμένου, να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα. Το λέω ευθέως, έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά»». «Αποτελεί» σε άλλη δήλωσή του, «ακραίο σημείο διαπλοκής της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας». Για να καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση: «Μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων, που κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία βδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους. Ελπίζω κάποια στιγμή να τους βρει η Δικαιοσύνη». Για ποιον άραγε μεγαλοσχήμονα μιλούσε ο Πρωθυπουργός; Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι ήθελε να θυμίσει στον κ. Τσίπρα τη σχέση ή καλύτερα τον δεσμό του με τον «άρχοντα του Αμαρουσίου».
Οι νέες μάχες που έρχονται στη Βουλή
Ραντεβού την προσεχή εβδομάδα με περισσότερες αποκαλύψεις και πιο «σκληρό ροκ» (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Κώστα Λαλιώτη) έδωσαν οι βουλευτές, μόλις ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή. Από τη Δευτέρα αναμένεται να διεξαχθεί μια νέα «μάχη» στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και μια άλλη στη συζήτηση για να καθοριστεί ημερομηνία για τη νέα κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σε αυτήν που θα κληθούν να καταθέσουν οι Κοντολέων, Δημητριάδης και Δεμίρης καθώς και οι διατελέσαντες διοικητές ΕΥΠ. Οσον αφορά τις «περισσότερες αποκαλύψεις», επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω, αφού από τη συζήτηση της Παρασκευής δεν βγήκαμε σοφότεροι ούτε γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε ποιοι τον παρακολουθούσαν.
Ο μικρομεγαλισμός Ακάρ και ο Κεμάλ
Ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν αποκλείεται να πάσχει, εσχάτως, από μικρομεγαλισμό. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή του να δώσει συνέντευξη στην (φυσικά φιλοκυβερνητική) εφημερίδα «Hurriyet» και να στείλει ισχυρή προειδοποίηση προς την Αθήνα από «το τραπέζι της νίκης». Ποιο είναι αυτό; Πρόκειται, όπως λέγεται, για το τραπέζι από το οποίο ο Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» έδωσε, το 1922, την εντολή για την επίθεση εναντίον των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία. «Αυτή η έδρα δεν τα λέει όλα;» διερωτήθηκε ο άλλοτε αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να αναρωτηθεί ένας έμπειρος παρατηρητής των ελληνοτουρκικών σχέσεων: τι ονειρεύεται άραγε ο κ. Ακάρ. Μήπως αισθάνθηκε για μία στιγμή και αυτός ως ένας «μικρός Κεμάλ»; Ή μήπως ορέγεται όσα αντικρίζει από τις τουρκικές ακτές που δεν είναι δικά του; Ας ελπίσουμε πραγματικά να μη μάθουμε ποτέ τι έχει στο μυαλό ο, σχεδόν πάντα αμετροεπής, κ. Ακάρ.
Ο «τουρκικός δάκτυλος» και οι… ενοχλημένοι
Το δημοσίευμα του «Βήματος» περί του «τουρκικού δακτύλου στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης» ενόχλησε πολύ κόσμο, όπως πληροφορείται η στήλη. Τούτο δε συνέβη τόσο εντός της Τουρκίας όσο και εντός των φιλικών προς την Αγκυρα κύκλων εντός της μειονότητας, που πέραν όλων των άλλων αποπειρώνται να βρουν απάντηση στον νέο νόμο περί μουφτήδων. Αυτό ήταν το αναμενόμενο. Εκείνο που μας εντυπωσιάζει όμως είναι η «ενόχληση» ορισμένων ελληνικών κύκλων που συνήθως κινούνται στη «σκιά». Οι κύκλοι αυτοί θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Δεν διαθέτουν το προνόμιο της διαρροής πληροφοριών σε φιλικά τους έντυπα του συντηρητικού χώρου, ούτε θα έπρεπε να επικαλούνται την αυθεντία. Εχουν άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, εμπλακεί σε «περίεργες» διαδρομές που προκάλεσαν προβλήματα στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στη Θράκη. Κι ας μην σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ότι μιλούμε σιβυλλικά. Ας ενθυμούνται ότι γνωρίζουμε άριστα «πρόσωπα και πράγματα»…
Οι μαύρες λίστες μιας άλλης εποχής
Τις αλήστου μνήμης εποχές των προγραφών δημοσιογράφων που έζησε η χώρα μας τα ταραγμένα χρόνια των μνημονίων θύμισαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρώην στελέχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και «δικαιωματιστής», δημοσιολογεί με τους όρους εχθροπάθειας που χαρακτηρίζει τον χώρο. Ο εν λόγω Κωστής Παπαϊωάννου, διατελέσας την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε ονομαστικά στους δημοσιογράφους που υποτίθεται ότι έχουν διοριστεί στο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι «εξαγοράστηκε η δημοσιογραφική τους υποταγή και σιγή». Σε άλλη του ανάρτηση συντάσσει λίστα δημοσιογράφων, τους οποίους λοιδορεί επειδή απλώς δεν του είναι αρεστές οι απόψεις τους, ενώ συμπεριλαμβάνει και τον πολιτικό αναλυτή Στάθη Καλύβα. Οι αναρτήσεις προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση μερίδας του δημοσιογραφικού, και όχι μόνο, κόσμου. Αντί άλλων, αντιγράφω από την ανάρτηση ενός βετεράνου της δημοσιογραφίας, του Κώστα Ρεβάνη: «Να του πει κάποιος ότι οι καταξιωμένοι συνάδελφοι, που προσφέρει βορά σε κτήνη παρόμοια με αυτόν, θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και αυτός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μόνιμο στέκι του: στον οικείο του βόθρο». Κρατώ και την επισήμανση του Στάθη Καλύβα: «Τελικά πάντα επιβεβαιώνεται το γεγονός πως ο φασισμός δεν είναι μόνο πολιτική ιδεολογία. Είναι και πολιτική συμπεριφορά».
Οχι μόνο δεν παρέλειψε να εκφράσει τα φίλα αισθήματα που τρέφει για τη χώρα μας, αλλά επιπλέον εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην Τουρκία ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (φωτογραφία) κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας συμπεριέλαβε τη γείτονα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και την κλιματική αλλαγή. «Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω σε κανέναν σε αυτή την αίθουσα πως η πλέον διαρκής και εγγύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία» είπε στην ομιλία του ο αμερικανός φίλος. Κρατώ για το τέλος την προσδοκία που εξέφρασε: «Αναμένω οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταστήσουν υπόλογο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».