Ολα τα στοιχεία, οι πράξεις και οι συμπεριφορές, αλλά και η γενικότερη ατμόσφαιρα της πολιτικής μαρτυρούν ότι έχουμε εισέλθει για τα καλά στον δρόμο προς τις κάλπες. Οι πρώτες από τις οποίες, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις, θα στηθούν στις αρχές του προσεχούς Απριλίου, πριν δηλαδή από την Κυριακή της Ανάστασης.
Και δεν θα είναι δρόμος απλός, παρά κακοτράχαλος, δύσβατος και κατά πάσα βεβαιότητα κρίσιμος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την ένταση του διλήμματος και το πλήθος των κινδύνων και των απειλών, ενεργειακών, οικονομικών και γεωπολιτικών, που θα μας περιβάλλουν τουλάχιστον στους επόμενους πολλούς προεκλογικούς μήνες.
Δεν χωρεί πλέον αμφιβολία ότι στο προσεχές μακρό διάστημα, που οι πολιτικές δυνάμεις θα δίνουν σκληρό αγώνα εξουσίας, η χώρα και ο λαός μας θα βρεθούν εν μέσω Συμπληγάδων, δίδοντας μάχες υπαρξιακές και άλλες, που θα ορίσουν πιθανώς τον εθνικό μας βίο για πολλά-πολλά χρόνια. Είναι η εσωτερική και η διεθνής συγκυρία τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Κοινή είναι λοιπόν η πεποίθηση ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα των σκληρών πολιτικών αγώνων θα εξελιχθούν μείζονα διεθνοπολιτικά θέματα και ζητήματα. Κατά πάσα πιθανότητα, θα κριθούν το βάθος και η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία, η διάρκεια και το βάρος της ενεργειακής κρίσης, καθώς και οι παρεπόμενες πληθωριστικές και νομισματικές εξάρσεις που θα δοκιμάσουν τόσο τις αντοχές των ευρωπαϊκών οικονομιών όσο και των πολιτών, η πλειονότητα των οποίων πιέζεται ήδη από την εκρηκτική άνοδο των τιμών, την εισοδηματική αφαίμαξη και τη διαρκή αβεβαιότητα που κάμπτει τις προσδοκίες και πληγώνει τα ατομικά όνειρα, ιδιαιτέρως των νεότερων.
Η Ελλάδα επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει σύσσωμη την αχαλίνωτη τουρκική ηγεσία, η οποία κι αυτή ανταγωνίζεται εσωτερικά, εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η συγκυρία που θέλει τις δύο χώρες να βρίσκονται εν μέσω γεωπολιτικής θυέλλης σε προεκλογικούς αγώνες διαρκείας χειροτερεύει έτι περαιτέρω τις συνθήκες, μεγεθύνοντας τους κινδύνους μιας προπαρασκευαζόμενης στρατιωτικής εμπλοκής από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Δεν είναι λίγοι στην Αθήνα εκείνοι που αξιολογούν το ενδεχόμενο μιας επιθετικής κίνησης της Τουρκίας σε βάρος μας στο μεσοδιάστημα μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών. Να εκμεταλλευθεί δηλαδή η τρέχουσα τουρκική ηγεσία το ενδεχόμενο πολιτικό κενό στην Αθήνα και να δράσει στρατιωτικά ελπίζοντας σε εκλογικά οφέλη!
Μπορεί το σενάριο να φαντάζει ακραίο, αλλά είναι δηλωτικό των πολλαπλών κινδύνων που θα μας καταδιώκουν στη μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία έχει προ πολλού εκκινήσει.
Γεγονός που αν μη τι άλλο επιβάλλει μέτρο και αυτοσυγκράτηση από τις αντιμαχόμενες εγχώριες πολιτικές δυνάμεις.
Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον ο εγχώριος προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί χωρίς τις συνήθεις εντάσεις, παρά με ευπρέπεια στη βάση ιδεών και προγραμμάτων για τη χώρα και το μέλλον της.
Να καταδειχθεί, να αναλυθεί και να εκτιμηθεί της κυβέρνησης το σχέδιο, με γνώμονα βεβαίως τα πεπραγμένα και τις όποιες επιδόσεις της, αλλά και να κριθούν η επάρκεια και το βάθος των εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων που θα καταθέσουν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.
Είναι οι καιροί τέτοιοι που δεν επιτρέπουν αγώνες άγονους κατά τα παραδοσιακά ελληνικά ήθη, με προσωπικές επιθέσεις, προσβολές και εντάσεις, που μετατρέπουν τον πολιτικό στίβο σε αρένα, πληγώνοντας τη Δημοκρατία και προσφέροντας μόνο χώρο στους τυχάρπαστους και στους τυχοδιώκτες.
Η ενότητα του έθνους και της πατρίδας προέχει όλων σε τούτους τους δύσκολους και μεταβατικούς χρόνους.