Οι οδυνηρές διαπιστώσεις του καλοκαιριού για τη δυσλειτουργία κρίσιμων κρατικών δομών, με αφορμή περιστατικά όπως η πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο ή το φιάσκο της Αστυνομίας με τους κροάτες χούλιγκαν και το φονικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, τροποποιούν και ορίζουν την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της εφετινής παρουσίας του στη ΔΕΘ. Οπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην αντιδράσει εν θερμώ στα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, ετοιμάζει όμως μια συνολική παρέμβαση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μέσω αυτής θα θελήσει να υπερασπιστεί και να επαναπροσδιορίσει τη φιλόδοξη πολιτική του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», η οποία εξαγγέλθηκε μεν πριν από λίγες εβδομάδες, κινδυνεύει δε να ακυρωθεί στην πράξη από τα γεγονότα που επακολούθησαν.
Εν αναμονή εκκαθαρίσεων
Σε πρώτο επίπεδο και όσο συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις επιχειρησιακές αστοχίες στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνεται ότι αναμένουν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ για την ανενόχλητη δράση των κροατών χούλιγκαν.
Οπως αφήνεται να εννοηθεί, δεν αποκλείεται με την ολοκλήρωση της έρευνας να υπάρξουν συνολικότερες παρεμβάσεις, ακόμα και εκκαθαρίσεις, σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως προς αυτό επισημαίνεται από ορισμένες πηγές και η σιωπή των τελευταίων ημερών από την πλευρά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του λίγους μήνες πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Ως βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύεται πλέον η συνολική παρέμβαση σε τομείς του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι αποδεικνύεται με πολλαπλές αφορμές ότι δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.
Νέο πλαίσιο για το Δημόσιο
Υπό αυτό το πρίσμα και εν αναμονή των όσων σχετικών αναμένεται να αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε λίγες εβδομάδες από το βήμα της ΔΕΘ, μια διαφορετική βαρύτητα και σπουδαιότητα προσλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στις αρχές του φθινοπώρου.
Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα πρόκειται στην ουσία για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με τη θέσπιση επαγγελματικών κριτηρίων για την αξιολόγηση δομών και προσώπων. Καθοριστικά στοιχεία ως προς αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων και διοικητικών στελεχών, η εξειδίκευση των κριτηρίων για τη στελέχωση της κάθε θέσης και η εφαρμογή ενός συστήματος επιβράβευσης για την αποδοτικότητα και κυρώσεων για την αναποτελεσματικότητα.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να περιληφθούν και διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς τη λήψη αποφάσεων στις πειθαρχικές υποθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Οι πολλαπλές διαπιστώσεις της προβληματικής λειτουργίας κρίσιμων κρατικών δομών μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές έχουν πάντως αναδείξει ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την κατά τα λοιπά αυτονόητη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, σε όλα τα πεδία. Ως προς αυτό, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται διαρκώς νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για οτιδήποτε, παρά η εφαρμογή των όσων ισχύουν, είτε για την κατάληψη δημόσιου χώρου (βλ. ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλίες), είτε για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, είτε για την αισχροκέρδεια σε όλα τα επίπεδα.
Οι προτεραιότητες αυτές αξιολογούνται πλέον διαφορετικά λόγω και της ιδιομορφίας, λιγότερο ή περισσότερο προσωρινής, του πολιτικού περιβάλλοντος. Οπως διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν πολιτικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, η εξασθένηση της αντιπολίτευσης και η πρόσφατη νίκη στις εκλογές έχουν αφαιρέσει από το Μέγαρο Μαξίμου κάθε δικαιολογία και τη δυνατότητα να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή τη συνθήκη, η κυβέρνηση είναι πλέον μόνη αντιμέτωπη με τα προβλήματα και κρίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τις επιδόσεις της ως προς την αντιμετώπισή τους και όχι τη σύγκριση με την περίοδο 2015-2019.
Το πολλαπλό μετεκλογικό crash test του καλοκαιριού φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμέτωπο με μια νέα πρόκληση εν όψει της εφετινής ΔΕΘ. Κατά τα όσα σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το πλαίσιο των εξαγγελιών του θα διαμορφωθεί κατά μείζονα λόγο στο πολιτικό πεδίο και λιγότερο στο οικονομικό, όπου οι περισσότερες παρεμβάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Επιπλέον, η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη γίνεται εν μέσω μιας νέας προεκλογικής περιόδου και μόλις έναν μήνα προτού στηθούν και πάλι οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Υπό αυτή τη συνθήκη, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η στήριξη των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές ιδιαιτερότητες. Ειδικότερα:
Τα εκλογικά στοιχήματα
Για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, η επιλογή να δοθεί επισήμως το χρίσμα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα έχει διαμορφώσει ένα από τα μεγάλα εκλογικά στοιχήματα του φθινοπώρου. Ο εν ενεργεία δήμαρχος δεν είχε τη στήριξη της ΝΔ το 2019, όταν υποψήφιος του κόμματος ήταν ο σημερινός υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, και η θητεία του δεν έχει δημιουργήσει κάποια αξιόλογη δυναμική, έστω και αν προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον και καθώς η εκλογική δύναμη της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν στις εκλογές του Ιουνίου χαμηλότερη από το εθνικό της ποσοστό, η αναμέτρηση για τον συγκεκριμένο δήμο είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες του προσεχούς Οκτωβρίου. Απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ βρίσκονται οι Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας, ο οποίος, αν και δεν προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, έλαβε επισήμως τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις παραμέτρους οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Ορφανού, καθώς και η δύναμη της Ακροδεξιάς, τα ποσοστά της οποίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ξεπέρασαν αθροιστικά το 18%.
Μια αντίστοιχη πρόκληση αντιμετωπίζει η ΝΔ και στην αναμέτρηση για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναμένεται ότι θα περιληφθεί στο πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της ΔΕΘ. Εκεί υποψήφιος του κόμματος είναι ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος όμως έχει απέναντί του ως ανεξάρτητο υποψήφιο τον διαγραφέντα, πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Αμανατίδη.