«Χρειάζεται σοκ ηγεσίας» είναι μια φράση που χρησιμοποιεί εν μέσω της εσωκομματικής αναμέτρησης για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Διονύσης Τεμπονέρας, ένα πρόσωπο που πολλοί βλέπουν ότι πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα.
Ο γνωστός εργατολόγος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανοίξει… περπατησιά, κινείται μεθοδικά και άκρως πολιτικά, οδηγώντας πολλούς εντός του κόμματος να θεωρούν ότι θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για την προεδρία. Ο ίδιος είχε θέσει έγκαιρα διάφορα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη να γίνει ουσιαστική συζήτηση – μεταξύ άλλων – για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πού πάει, πού απευθύνεται, γιατί ηττήθηκε σε ένα ουσιαστικό συνέδριο και μετά να υπάρξει εκλογή της ηγεσίας. Το ζήτημα αυτό το έθεσε και στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν εγκρίθηκε, παρά το γεγονός ότι υιοθετήθηκε από μεγάλο αριθμό μελών.
Οι δύο δρόμοι για την επόμενη μέρα
Από τη στιγμή που απερρίφθη η πρότασή του, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς, και ουσιαστικά μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο, δηλαδή εκλογή ηγεσίας πρώτα χωρίς να γίνει συζήτηση, έκανε πίσω και είπε πως υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.
Τις τελευταίες όμως ημέρες υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή συζήτηση για την ανάγκη να μπει ο ίδιος μπροστά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον προτρέπουν να αναθεωρήσει την άποψή του και να κάνει το βήμα να θέσει υποψηφιότητα, αν και οι πιο μυημένοι επί των διεργασιών αναφέρουν ότι πλέον στο τραπέζι είναι η θέση του γραμματέα που θα πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο την επόμενη μέρα.
Κύριος στόχος η ανασυγκρότηση
Αυτό που κερδίζει έδαφος σε κύκλο υποστηρικτών του είναι η ανάγκη να παραμείνει στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκλογή από το συνέδριο, με κύριο στόχο την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος ύστερα από μια βαριά ήττα στρατηγικού χαρακτήρα.
Στα μέσα της εβδομάδας κατατέθηκε δημόσια ένα πολιτικό κείμενο που υπογράφει ο ίδιος μαζί με τους «πασοκογενείς» Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα και τους Χρήστο Λαμπρίδη και Γιάννη Μπουλέκο. Σε αυτό το κείμενο αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια «πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική αναγέννηση» και τονίζουν πως χρειάζεται ισχυρή νομιμοποιητική βάση και εντολή που θα δοθεί από ένα συνέδριο, το οποίο θα καθορίσει τις πολιτικές που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα πρόσωπα.
«Το θέμα που κυρίως πρέπει να μας απασχολήσει στο πλαίσιο αυτό είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει κόμμα των ενεργών μελών και των φίλων ή αν θα είναι κόμμα των «μεγαλομετόχων»» αναφέρουν και επισημαίνουν ότι καθίσταται ανάγκη υψηλής προτεραιότητας να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα ισχυρά και μόνιμα συνδεδεμένο, δηλαδή γειωμένο, με τον ελληνικό λαό.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόταση για τις τάσεις και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας να αντικατασταθούν με ρεύματα ιδεών που θα συγκροτούνται ad hoc.
Επί της ουσίας, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου, φάνηκε πως ο κ. Τεμπονέρας σκέφτεται και τη λειτουργία του κόμματος ακόμα και από τη θέση του γραμματέα, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επ’ αυτής της προοπτικής. «Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κόμμα συντεταγμένα και αποτελεσματικά είναι η ύπαρξη ισχυρών οργάνων, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη της εφαρμογής των καταστατικών επιταγών» επισημαίνεται στο κείμενο που συνυπογράφει.
«Πιο σημαντική η ανάδειξη πολιτικού στίγματος»
«Με βάση το καταστατικό οι υποψηφιότητες (σ.σ.: για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Προφανώς, μέχρι τότε, οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να υποβάλει υποψηφιότητα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, εκτός από τα πρόσωπα, είναι να αναδειχθούν από τη διαδικασία αυτή τα πραγματικά επίδικα. Ποιες δηλαδή είναι οι πολιτικές, το πολιτικό στίγμα της επόμενης ημέρας» είπε προ ημερών ο Διονύσης Τεμπονέρας, χωρίς να διευκρινίζει τι θα πράξει.