«Η πολλή λιακάδα δημιουργεί έρημο» λέει μια αραβική παροιμία. Μία φράση που αποτυπώνει ανάγλυφα την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ αυτή τη θερμή, θερινή και συνάμα προεκλογική περίοδο.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος λιγοστεύουν. Παράλληλα, λιγοστεύει κι ο κόσμος που πηγαίνει στις συγκεντρώσεις. Καφετέριες και δημοτικές αίθουσες που υποδέχονται τους υποψήφιους αρχηγούς δεν γεμίζουν, ερημώνουν, κι ας έχουν κλιματισμό.
Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος έχουν τις 5.000 υπογραφές που απαιτούνται από την ΕΔΕΚΑΠ για να είναι υποψήφιοι. Μιχάλης Κατρίνης και Αννα Διαμαντοπούλου μαζεύουν ακόμη.
Η Μιλένα Αποστολάκη αποχώρησε. Γιάννης Κανελλάκης και Νάντια Γιαννακοπούλου προσπαθούν να βρουν κόσμο να υπογράψει και να τους στηρίξει. Αν δεν βρουν, τότε πάμε σε εκλογές με πέντε υποψηφίους διαφορετικών χαρακτηριστικών ο καθένας. Χαρακτηριστικά αμιγώς πολιτικά που θα αναδειχθούν στην τηλεοπτική αναμέτρηση, η οποία θα γίνει μετά τον εορτασμό για τα 50 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.
Εκεί στην τηλεμαχία θα γίνει ευδιάκριτη η πολιτική κατεύθυνση που θα έχει το ΠαΣοΚ την επόμενη ημέρα, ενώ η παρουσία και ο λόγος των υποψηφίων προέδρων θα βαρύνουν στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.
Αυτόνομο ΠαΣοΚ
Πρώτος ζήτησε το debate ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είναι και ο μόνος που δεν αντιμετωπίζει οργανωτικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στις περιοδείες του εξηγεί τους λόγους που σήκωσε το γάντι και πήγε σε εκλογές.
Παράλληλα, ζητά από τον κόσμο της παράταξης ηρεμία, να μη φτάσει η πόλωση στη βάση και προτρέπει τα στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του να τοποθετούνται πολιτικά, να ακούσουν τις προτάσεις των συνυποψηφίων του και να κρίνουν νηφάλια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά πάντα για ένα αυτόνομο ΠαΣοΚ. «Με συγκολλήσεις, παιχνίδια παρασκηνίου και μερικά οικονομικά συμφέροντα δεν θα γίνει μεγάλη η Δημοκρατική Παράταξη» αναφέρει τακτικά σε εξορμήσεις και συνεντεύξεις. Κάνει επίσης λόγο για ένα «περήφανο ΠαΣοΚ» και στηρίζεται στις προτάσεις του κόμματος για την υγεία, την παιδεία, τη στεγαστική κρίση και το κόστος ζωής. Θέσεις που θα αναδείξει και στην τηλεμαχία.
Ανεβάζει τους τόνους
«Αυτές οι προτάσεις μεγάλωσαν το ΠαΣοΚ και του χάρισαν μετά από χρονιά πρωτιές σε νομούς και πολλές δεύτερες θέσεις σε διάφορες περιοχές» ανέφερε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του. Επιπρόσθετα δεν αμελεί και τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα.
Την επόμενη εβδομάδα το ΠαΣοΚ αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους με σημαντικές παρεμβάσεις στη Βουλή για τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ στο νομοσχέδιο που έρχεται για την ψυχική υγεία, αλλά και για τις τεράστιες δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο νομοσχέδιο που έρχεται και αφορά το Υπερταμείο.
Έφερε γκρίνια
Ο Χάρης Δούκας σήμερα Κυριακή γύρισε από το Παρίσι που βρέθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην Πόλη του Φωτός είχε επαφές με δημάρχους από όλο τον κόσμο, ενώ δείπνησε και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται κι εκείνος στο Παρίσι ως αντιπρόεδρος του διεθνούς κέντρου ολυμπιακής εκεχειρίας και στο μενού ήταν και τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ.
Στο στρατόπεδο του δημάρχου είναι ευχαριστημένοι από τις υπογραφές που μαζεύτηκαν και από τον ρυθμό που συνεχίζεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο, το «κάλεσμα» που έκανε σε στελέχη που πήγαν από το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προκάλεσαν έφερε γκρίνια στην παράταξη.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί δηλωτικό στοιχείο των προθέσεών του για την επόμενη ημέρα» σχολιάζουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, με πολλά στελέχη να αντιδρούν και να τον κατηγορούν για «συριζοποίηση» του ΠαΣοΚ και εκείνον να απαντά με το παράδειγμα του Κώστα Χρυσόγονου.
Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε πως «η τοποθέτηση αυτή του κ. Δούκα όπως έγινε είναι νεφελώδης» και συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «καλό είναι να πει τι ορίζει ως πρόκληση. Γιατί και μόνο το γεγονός πως κάποιοι άφησαν το ΠαΣοΚ στα δύσκολα για ένα κόμμα εξουσίας που συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ αποτελεί πρόκληση. Επίσης πρέπει να δώσει ονόματα. Να πει ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν».
Όσο κρατά αυτή η συζήτηση για άνοιγμα στα αριστερά, ο Χάρης Δούκας ετοιμάζεται αυτή την εβδομάδα για περιοδεία στην Κρήτη, έχοντας στο πλευρό του τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων είναι διατεθειμένος να πάει ακόμη και σε μπιτς μπαρ προκειμένου να απευθυνθεί στους νέους που απέχουν και να τους προσεγγίσει.
Η χάρτα του Γερουλάνου
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει τη δική του πολιτική πλατφόρμα σε αυτές τις εκλογές. Πρόκειται για την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΙΙ», όπως την έχει ονομάσει. Πρόκειται για μια χάρτα που αποτελεί ουσιαστικά μια μελέτη 27 σελίδων. Η αρχική μελέτη δημιουργήθηκε το 2017 και επικαιροποιήθηκε προεκλογικά.
Η πολιτική αυτή φόρμουλα έχει ως στόχο την αποκέντρωση της εξουσίας ως προϋπόθεση για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, αλλά και την ανάπτυξη της πατριωτικής οικονομίας ως θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί και πάλι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Αυτό το σχέδιο συζητά στις περιοδείες του με τους υποστηρικτές του και κάνει λόγο για ένα μεγάλο ΠαΣοΚ. Από εκεί θα αντλήσει επιχειρήματα και στην τηλεμαχία.
Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός πως τις επόμενες ημέρες «κλειδώνει» το σύνολο της επικοινωνιακής καμπάνιας, καθώς και ο προγραμματισμός των περιοδειών. Περιοδείες που θα είχαν ήδη πολλαπλασιαστεί, αλλά ο ίδιος ζήτησε να έχει χρόνο να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση και ανάδειξη των θέσεων του ΠαΣοΚ σε δυο νομοσχέδια που ήρθαν μέσα σε μία εβδομάδα και είναι εισηγητής. Το πρώτο αφορά τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank και το δεύτερο τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία.
Το «κεντροδεξιό προφίλ», το «δεκανίκι» και το φλερτ
Στο ντιμπέιτ, που ο χρόνος διεξαγωγής του και οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν τον Αύγουστο, θα βρίσκεται και η Άννα Διαμαντοπούλου με τον Μιχάλη Κατρίνη, που αμφότεροι δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμη τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, βρίσκονται όμως σε καλό δρόμο. Με συνεργάτες τους να τονίζουν πως είναι θέμα χρόνου η συγκέντρωση των υπογραφών που απαιτούνται.
Η υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου ανακάτεψε την τράπουλα στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Πολιτικοποίησε τη διαδικασία, ανέτρεψε συσχετισμούς και δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες εσωτερικής σύγκρουσης. Πολλά στελέχη προσάπτουν στην κυρία Διαμαντοπούλου πως το προφίλ της είναι κεντροδεξιό.
Στα τραπέζια που στήνονται στους δρόμους γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη συζητιέται η συμμαχία που είχε κάνει στο παρελθόν με τον Γιώργο Φλωρίδη, που τώρα είναι υπουργός της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως επίσης και το πολιτικό φλερτ που είχε αναπτύξει με τον Πρωθυπουργό όταν την πρότεινε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.
Παράλληλα οι αντίπαλοι της καταλογίζουν πως αν εκλεγεί, τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει συνομιλητή και συνεργάτη για να σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Η πρώην επίτροπος και υπουργός ωστόσο ξεκαθαρίζει πως η συζήτηση περί «δεκανικιού» έχει μια λογική ηττοπάθειας και πως μιλάει για ένα μεγάλο ΠαΣοΚ με κυβερνητική προοπτική.
Στενός της συνεργάτης μιλώντας στο «Βήμα» επισήμανε πως «τιμόνι της για την ηγεσία του ΠαΣοΚ είναι η σοσιαλδημοκρατική λογική» και συνέχισε δηλώνοντας πως «η Αννα Διαμαντοπούλου απευθύνεται στο ένα εκατομμύριο ανθρώπων που ψήφιζαν ΠαΣοΚ και δεν έχουν ξαναψηφίσει έκτοτε».
Ο Μιχάλης Κατρίνης από τη μεριά του στις συγκεντρώσεις που κάνει μιλάει για 40 λεπτά πολιτικά αναλύοντας θέματα που αφορούν την οικονομία, την υγεία, τις επιχειρήσεις, εργασιακά και εθνικά θέματα. Όσον αφορά το μέλλον της παράταξης κάνει λόγο για μία μεγάλη και πλατιά δημοκρατική παράταξη, η οποία θα συζητήσει με όλους τους όμορους δημοκρατικούς χώρους, όπως αυτούς που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας.
Αυτή η παράταξη θα έχει ως στόχο να κερδίσει τις εκλογές και αποκλείει σε κάθε περίπτωση τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ ως συνιστώσας σε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.