Ανω κάτω έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις υποψηφιότητες του κόμματος για τις ευρωεκλογές, καθώς υπάρχουν πολλές γκρίνιες για παρασκηνιακές βοήθειες από την ηγετική ομάδα του κόμματος.
Μπορεί να έγιναν εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών και ο Στέφανος Κασσελάκης να πρότεινε πέντε για να τοποθετηθούν στη λίστα, εν τούτοις υπάρχουν αρκετά παράπονα για προνομιακή μεταχείριση ορισμένων προσώπων που θέλει και η ηγεσία.
Η ιστορία με τον αποκλεισμό από το ευρωψηφοδέλτιο του τηλεοπτικού «πανελίστα» Δημήτρη Παπανώτα με απόφαση του προέδρου του κόμματος, λόγω παλαιότερων δηλώσεών του για την έμφυλη βία, προκάλεσε πολλά σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουδεμία δημόσια δήλωση καταδίκης υπήρξε από πολλούς λαλίστατους βουλευτές για ένα πρόσωπο που, αν και εξελέγη από τα μέλη και τους φίλους, ήταν και επιλογή του Στ. Κασσελάκη.
Οπως επιλογή του Στ. Κασσελάκη είναι και η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, για την οποία λένε πολλοί κομματικοί ότι για άλλο κόμμα πήγαινε (εννοούν τη ΝΔ) και στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε, ενώ της προσάπτουν πως είναι «μονοθεματική». Για τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, όπως και η Σ. Μπεκατώρου, υπάρχει γκρίνια για τη συνολική του πορεία και παλαιότερες δηλώσεις του.
Λογικό για τους μυημένους επί των κομματικών, καθώς θέλουν αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες και δεν είναι λίγοι που προκρίνουν τον νυν ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ενώ πολλοί επίσης, αν και προέρχεται από τα δεξιά, έχουν καλό λόγο για τη νυν ευρωβουλευτή Ελενα Κουντουρά και την πενταετή θητεία της.
Ομως το προεδρικό σύστημα θέλει να δει στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα όπως ο σύμβουλος του Στ. Κασσελάκη επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ενώ ένα σημαντικό τμήμα του δείχνει προτίμηση και στον Ευάγγελο Αντώναρο, άλλοτε εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.
Μάλιστα για τον Ευ. Αντώναρο εξέδωσε το κόμμα και ανακοίνωση περί αποκλεισμού του από εκπομπές της ΕΡΤ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο μια θετική στάση έναντι της υποψηφιότητάς του.Ανάλογη «προώθηση» γίνεται και για τον «εξάδελφο», όχι του Αλέξη Τσίπρα (τον Γιώργο Τσίπρα, που είναι και αυτός υποψήφιος) αλλά του νυν προέδρου.
Ο Βασίλης Κασσελάκης εκ Χανίων, όπου εκλέγεται και ο Παύλος Πολάκης, έχει την άτυπη εύνοια της προεδρικής ομάδας. Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα κινητοποιήθηκε όλο το σύστημα της Κουμουνδούρου να τον προστατεύσει, αν και οι βουλευτές πάγωσαν με όσα άκουσαν. Ο Β. Κασσελάκης εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αφού είχε ξεσπάσει θύελλα για τις δηλώσεις του το προηγούμενο βράδυ στην τηλεόραση, να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία ψήφο από τους «Σπαρτιάτες» και την Ακροδεξιά.
Ομως λίγες ώρες νωρίτερα, σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είχε πει ότι οι ψήφοι των «Σπαρτιατών» είναι ευπρόσδεκτες. Η δήλωσή του έγινε αμέσως θέμα συζήτησης και δεν το διέσωσε ούτε η διευκρινιστική του αναφορά ότι εξέφρασε την προσωπική άποψη πως «κάθε ψήφος αντιμετωπίζεται με σεβασμό και πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουμε καμία ψήφο από την Ακροδεξιά. Καμία ψήφο από τους «Σπαρτιάτες»».
Και στο θέμα αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μείνουν ουδέτεροι καθώς δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος πάντως αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως «όχι, οι νεοναζί ψηφοφόροι δεν μας αφορούν». Η ζημιά όμως είχε γίνει.