Στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον και όσο γίνεται αισθητή η νευρικότητα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, ως προς τα αποτελέσματά της, την πρόσφατη επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, στην Αθήνα.

Σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο, η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου περιγράφεται ως μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο η βασιμότητα του χαρακτηρισμού επιβεβαιώνεται μόνο από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε μνημονιακό καθεστώς και υπό αυτή την έννοια σε ανίσχυρη θέση, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία απειλείται από την οικονομική ύφεση και κρίση.

Κατά τα λοιπά, τα ανοιχτά ζητήματα και οι εκκρεμότητες παραμένουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Η συνέχεια αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι διαφορές για τα ενεργειακά

Το κλίμα στις συζητήσεις Μητσοτάκη – Σολτς ήταν καλό, ωστόσο τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι υπαρκτά. Το κυριότερο από αυτά αφορά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη και από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί και θα συνεχίσει να πιέζει για μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, φάνηκε ότι ο γερμανός καγκελάριος κινείται μάλλον προς την κατεύθυνση των αποσπασματικών παρεμβάσεων.

Στα ελληνοτουρκικά, κρίνεται ικανοποιητική η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και κατά των προκλήσεων/απειλών της Αγκυρας. Ωστόσο, πολιτικοί παράγοντες και αναλυτές στην Αθήνα και στο Βερολίνο επιμένουν ότι δεν έχει επέλθει κάποια ανατροπή στις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Υπό αυτή τη συνθήκη, ζητήματα όπως η πώληση εξαρτημάτων για τα γερμανικά υποβρύχια τα οποία διαθέτει η Τουρκία εξακολουθούν να ανησυχούν την Αθήνα.

Το ζήτημα των Κινέζων

Ενα άλλο πεδίο στο οποίο οι δύο κυβερνήσεις δείχνουν να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις είναι οι σχέσεις με την Κίνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την Πέμπτη απαντώντας σε ερώτηση γερμανικής εφημερίδας για την επένδυση της COSCO στον Πειραιά: «Αν με ρωτάτε εάν ανησυχώ ιδιαίτερα για την επένδυση αυτή, θα σας πω ευθέως: όχι, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Το λιμάνι σίγουρα έχει αποδώσει πολύ καλύτερα αυτή τη στιγμή σε σχέση με το πώς απέδιδε στο παρελθόν. Ομως πρέπει να σας πω ταυτόχρονα ότι υπάρχει, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα φίλτρο πια, ένα γεωπολιτικό φίλτρο για σημαντικές επενδύσεις υποδομών οι οποίες γίνονται στην Ευρώπη». Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, μόλις προ ημερών και παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κινεζική επέκταση, υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης του 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου στην COSCO.