Εκτέλεση συνταγών με τη σύμφωνη γνώμη ασθενούς, τσιμπημένες τιμές και λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων, αποσυμφόρηση λίστας χειρουργείων και πιο λειτουργικό ΕΚΑΒ προοιωνίζονται οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για το 2025. Για τις περισσότερες έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι νομοθετικές προαπαιτούμενες κινήσεις και μένει να υλοποιηθεί η εφαρμογή τους.

Είναι γεγονός ότι για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία όμως γίνεται με το σταγονόμετρο, με αρωγό κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και με γενναίες χορηγίες. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επιδιώκει μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Και συγκεκριμένα:

1.
Φάρμακα: Περιορισμός των ελλείψεων – μεγαλύτερα κόστη για τους πολίτες. Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι έλληνες πολίτες το 2025 προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι ήδη υπήρξαν ανατιμολογήσεις μέσα στο 2024 σε αρκετά φθηνά σκευάσματα, ενώ μετά και την πρόσφατη ανατιμολόγηση που θα ισχύσει από τις αρχές Φεβρουαρίου περί τα 2.500 φάρμακα προστατεύθηκαν ώστε να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές τους και έτσι οι πολίτες δεν θα ευνοηθούν από μειώσεις της τάξεως του 7% στη συμμετοχή τους.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φάρμακα τα οποία τιμολογούνται από το κράτος θα απελευθερωθούν (μεταφορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ανήκουν σε μια ομάδα περίπου 25 δραστικών ουσιών, στη λίστα εκείνων που δεν συνταγογραφούνται). Στον αντίποδα λόγω της αύξησης των τιμών ή της εξόδου από τη διατίμηση, διαπιστώνεται ήδη σημαντικός περιορισμός των ελλείψεων σκευασμάτων στα φαρμακεία, δείχνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί κι άλλο το 2025.

2.
Ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ. Επιπλέον 250 ασθενοφόρα αναμένεται να ενισχύουν το ΕΚΑΒ μέσω της διενέργειας διαγωνισμού (χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) και τα περισσότερα από αυτά θα ενταχθούν στον υπάρχοντα στόλο μέσα στο 2025. Παράλληλα, μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο, θα ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του νέου ψηφιακού συστήματος μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Στασινοπούλου που θα αφορά την τηλεφωνική διαλογή.

Δηλαδή θα εγκατασταθεί ένας ειδικός αλγόριθμος που θα βοηθά στην πιο γρήγορη προτεραιοποίηση των κλήσεων για να χαρακτηριστεί το κάθε περιστατικό ως υπερεπείγον, επείγον κ.ο.κ. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ήδη στην Αμερική και θεωρείται το πιο εξελιγμένο. Επίσης θα λειτουργήσουν οι έξι βάσεις για τα ελικόπτερα, τρεις σε ορεινές περιοχές και τρεις σε νησιωτικές μέχρι τον Μάιο, ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα ενταχθεί στον στόλο πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ ένα ακόμη αεροσκάφος (δωρεά ΙΣΝ). Επίσης θα προσληφθεί περισσότερο επικουρικό προσωπικό καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση διασωστών από την προκήρυξη 5Κ 2023, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί 500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στο ΑΣΕΠ για την κάλυψη ισάριθμων θέσεων.

3.
Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων. Εντός του πρώτου διμήνου του 2025 προβλέπεται η εφαρμογή της πρώτης ιχνηλάτησης (tracking) των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Ο ασθενής που θα καταφθάνει στα Επείγοντα θα λαμβάνει ένα QR code (βραχιολάκι), το οποίο θα σκανάρεται και θα παρακολουθείται η διαδρομή και παραμονή του στο τμήμα. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνεται πού και γιατί προκαλούνται καθυστερήσεις. Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ κατά 20% σε σχέση με το έτος 2024.

4.
Επιλογή Προσωπικού Γιατρού. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει όλοι οι ενήλικοι της χώρας να έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό ενώ ενεργοποιείται άμεσα και η δωρεάν πρόσβαση 530.000 παιδιών σε προσωπικό παιδίατρο. Πλέον ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι και ιδιώτης μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στον πολίτη, οι οποίες βέβαια δεν είναι δωρεάν.

5.
Απογευματινά χειρουργεία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διενέργειας απογευματινών χειρουργείων, όπου έχει δοθεί προτεραιότητα βέβαια στα δωρεάν τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό για την ώρα έχει δημιουργήσει ένα σχετικό ζήτημα καθώς δεν εκτελούνται επί πληρωμή χειρουργεία τις συγκεκριμένες ώρες. Σταδιακά και με την ολοκλήρωση των περίπου 37.000 επεμβάσεων μέσα στους επόμενους μήνες, θα υπάρχει αφενός περισσότερος χώρος για απογευματινά επί πληρωμή αλλά και ακόμη μικρότερη αναμονή για τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ.

6.
Περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεϊατρικής. Μέχρι τέλος του 2025 αναμένεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για τρεις βασικές λειτουργίες:

γιατροί να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους,

ασθενείς να μπορούν, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα, να κλείσουν ραντεβού και να εξετάζονται από ειδικευμένο γιατρό,

ασθενείς να μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι τους και να παρακολουθούνται από απόσταση από τον γιατρό τους (3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας).

Αντίστοιχα έχει ήδη θεσμοθετηθεί και η εξ αποστάσεως γνωμάτευση διαγνωστικών εξετάσεων από ακτινολόγους λόγω των ελλείψεων γιατρών αυτής της ειδικότητας σε αρκετές δημόσιες δομές.

7.
Φροντίδα μέσω των ΚΟΜΥ. Από τον Ιανουάριο του 2025, αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των νέων Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), με διευρυμένα καθήκοντα. Η παρέμβαση θα επιχειρήσει να δώσει «ανάσα» στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου υπάρχει γερασμένος πληθυσμός και πληθυσμός με κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες. Οι Κινητές Ομάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επισκέπτονται τους πολίτες κατ’ οίκον, προκειμένου να τους παρέχουν ιατρικές αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες.

8.
Ελεγχόμενη συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ. Τη δυνατότητα να μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι θα έχουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι περίπου 120.000 ασθενείς που εξυπηρετούνται από το δίκτυο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Ηδη έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εύρεση πιστοποιημένου παρόχου που θα διακινεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στη διεύθυνση που επιθυμούν οι ασθενείς, την οποία θα δηλώνουν μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επίσης, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις, μέσα στον τρέχοντα μήνα τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα επιβεβαίωσης συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δημιουργηθεί ένα σύστημα OTP (One Time Password), δηλαδή ένας κωδικός θα αποστέλλεται με μήνυμα στο κινητό του κάθε πολίτη τη στιγμή που του συνταγογραφεί ο γιατρός είτε φάρμακο είτε εξετάσεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τραπεζών. Ο πολίτης θα πρέπει να αποδέχεται και τη συνταγογράφηση αλλά και την εκτέλεση της συνταγής.