ΝΔ – ΠαΣοΚ διάλεξαν αντίπαλο

Αναβιώνει το μεταπολιτευτικό δίπολο με εκατέρωθεν βέλη - Ο Μητσοτάκης εστιάζει στη μάχη του Κέντρου - Ο Ανδρουλάκης ζητεί πίεση σε υπουργούς, νομοσχέδια

«Τύποις αντίπαλός μας είναι ο Ανδρουλάκης». Με αυτή τη φράση κυβερνητικά στελέχη βάζουν στο κάδρο τους τον Νίκο Ανδρουλάκη, αμέσως μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε αντίπαλο, αλλά και εκλογικό κοινό: το πολιτικό Κέντρο, το οποίο – εκτός από την «καθαρόαιμη Νέα Δημοκρατία» – του έδωσε τη νίκη και ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό που άγγιξε το 41%.

Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν διαλυμένο, τον Νίκο Ανδρουλάκη αναβαπτισμένο και τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίζει προβλήματα φθοράς αλλά και εσωκομματικές αναταράξεις, το Μέγαρο Μαξίμου επανατοποθετήθηκε, «στοχεύοντας» τον νέο αρχηγό του ΠαΣοΚ και απαξιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ διά μέσου του Νίκου Παππά. Συνέδραμαν σε αυτό και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠαΣοΚ στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο προς το παρόν έρχεται πέμπτο στην προτίμηση των πολιτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα τρέχουν και τις δικές τους έρευνες. «Μένει το αποτέλεσμα να κυρωθεί και εκλογικά» λένε οι ένοικοι της Ηρώδου Αττικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ή ότι τις διαβάζουν a la carte, όπως λένε. «Αποτυπώνεται ότι δεύτερο κόμμα είναι το ΠαΣοΚ. Αυτό οφείλουμε να το δούμε» λέει κυβερνητική πηγή, φέρνοντας στο προσκήνιο το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί το 2027 και βάσει αυτού θα κριθεί η Νέα Δημοκρατία. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, με την καθημερινότητα που είναι… αμείλικτη, τις εσωτερικές φωνές που ζητούν αλλαγή πορείας και επιστροφή στις ρίζες της γαλάζιας παράταξης, αλλά και με τη δεξιά της πτέρυγα, τα κόμματα της οποίας συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις από 18% έως 20%.

Τα φαινόμενα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν την προοπτική ενδυνάμωσης του ΠαΣοΚ, γεγονός που δεν περνάει κάτω από τις κεραίες του Μεγάρου Μαξίμου. «Δεν αρκεί όμως», όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «μόνο αυτή η προϋπόθεση για να γίνει ένα κόμμα διεκδικητής της εξουσίας», εστιάζοντας από εδώ και πέρα στα «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη, που όπως υποστηρίζουν τον απομακρύνουν από τον μεσαίο χώρο. «Πώς μπορείς να είσαι κεντρώος και να καταψηφίζεις επί της αρχής το σχέδιο νόμου για το ΑΣΕΠ που προβλέπει γρηγορότερες διαδικασίες για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία;».

Απλώνοντας το χέρι από τη μία, αναζητώντας συναίνεση στα μεγάλα και τα σοβαρά, και αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις του ΠαΣοΚ από την άλλη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καταδείξει την αδυναμία του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικά κόμματος να σταθεί ως η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. «Το όχι σε όλα μπορεί να ψηλώνει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, αλλά δεν θα τον βοηθήσει να διεισδύσει στα κοινά που θέλει, τα οποία έχουν μετακινηθεί από το 2019 στη Νέα Δημοκρατία» υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, επιμένοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αλλάξει το προφίλ που καλλιέργησε την προηγούμενη τετραετία.

Ο Ανδρουλάκης ζητεί πίεση σε υπουργούς, νομοσχέδια

Οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν. Η δεύτερη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι γεγονός και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως ο προβολέας της πολιτικής δημοσιότητας έχει στραφεί πάνω τους. Γνωρίζουν επίσης πως κάθε κίνηση από εδώ και πέρα βαραίνει διαφορετικά, για αυτό και ετοιμάζονται για σκληρό ροκ με την κυβέρνηση. Για μία μετωπική σύγκρουση, όπως αυτή που έγινε και μέσα στην εβδομάδα με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές.

Οπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη, το επόμενο διάστημα θα γίνει διακριτό σε όλους και θα τυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο πως το ΠαΣοΚ αποτελεί σήμερα κυρίαρχο αντιπολιτευτικό πόλο και αύριο αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή.

Δηλωτικό στοιχείο του «πολέμου» που θα ακολουθήσει, στα κοινοβουλευτικά έδρανα, δεν είναι μόνο η αναδιάταξη ρόλων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης, αλλά κυρίως οι εντολές που έχει δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης για ασφυκτικό μαρκάρισμα και έλεγχο σε κάθε υπουργό. Ολες οι κινήσεις της κυβέρνησης θα παρακολουθούνται στενά και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ θα αξιολογούνται και εκείνοι από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα ελέγχουν και θα ελέγχονται.

Παράλληλα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έβαλε τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της και ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος δύο πράγματα. Πρώτον, την αδιάλειπτη παρουσία τους μέσα στη Βουλή, καθώς και διάθεση από όλους να δοθούν μάχες, με κάθε υπουργό και για κάθε νομοσχέδιο που έρχεται. Δεύτερον, σε κάθε δημόσια παρουσία, είτε στη Βουλή είτε στα τηλεοπτικά πάνελ, ακόμη και σε κομματικές συγκεντρώσεις να υπάρχει σοβαρός και τεκμηριωμένος λόγος και να αναδεικνύεται η κοινοβουλευτική δράση της παράταξης.

Κομματικοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι πως το νέο σχήμα θα αποδώσει καρπούς και θα πλήξει περαιτέρω το προσωπείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρκεί, όπως λένε, να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση και συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των δράσεών της με το κόμμα. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός πως το ΠαΣοΚ έφερε πρόσφατά δύο τροπολογίες. Μία για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών» και μία για το ιδιωτικό χρέος και επισημαίνουν πως αυτά τα θέματα, όπως και άλλα που θα έρθουν, με τις κατάλληλες καμπάνιες θα μπορούσαν να επικοινωνηθούν καλύτερα και να υπάρξουν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα για το κόμμα.

Επιπρόσθετα από την ηγετική ομάδα έχει καταστεί σαφές πως οι βουλευτές πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες και να αναδεικνύουν κοινωνικά θέματα και θέματα της καθημερινότητας. «Η ακρίβεια, οι χαμηλές υπηρεσίες υγείας, οι εργασιακές σχέσεις και η στεγαστική κρίση είναι μερικά από τα θέματα που ανέδειξε το ΠαΣοΚ και η κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να τα αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις» επισημαίνει στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και συνεχίζει τονίζοντας πως «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της κοινωνίας. Είναι όμως και μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει, δεν μπορεί να δώσει κάτι άλλο, έχει κουραστεί και έχει κουράσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.