Την προηγούμενη εβδομάδα το τηλεφωνικό κέντρο της Χαριλάου Τρικούπη δέχθηκε, ύστερα από καιρό, δεκάδες τηλεφωνήματα προερχόμενα από όλες τις γωνιές της χώρας. Ψηφοφόροι, πρόσωπα που δεν εγκατέλειψαν το ΠαΣοΚ ακόμα και την περίοδο κατά την οποία το κόμμα είχε καταντήσει, κατά την έκφραση του Κώστα Σκανδαλίδη, το πτυελοδοχείο της πολιτικής ζωής, θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος. «Να πείτε στον πρόεδρο να μη δεχθεί πίσω τα στελέχη που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ». Οι μαζικές αποχωρήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έφεραν πονοκεφάλους μόνο στην Κουμουνδούρου. Aνοιξαν και μια μεγάλη συζήτηση στο ΠαΣοΚ. Τι κάνουμε, ποια στάση κρατάμε; Αδιαφορούμε ή περνάμε το μήνυμα ότι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε;».
Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υποδέχονται κάθε απόπειρα ανοίγματος μιας τέτοιας συζήτησης, ακόμα και με τη μορφή ερώτησης από δημοσιογράφους, με ύφος σκυθρωπό. Τη θεωρούν «άκαιρη» και «αποπροσανατολιστική» καθώς, όπως υπογραμμίζουν, θολώνουν τη μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Το ότι το ΠαΣοΚ ύστερα από 12 χρόνια κατάφερε να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση ανατρέποντας τους συσχετισμούς δύναμης στον κεντροαριστερό χώρο.
Ηταν μια εξέλιξη αναμενόμενη που, όμως, εκ των πραγμάτων, θέτει στο τραπέζι τη συζήτηση που θέλουν να αποφύγουν και για την οποία υπάρχουν ήδη οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις. «Το ΠαΣοΚ συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του, στην οποία μπορεί και πρέπει να υποδεχτεί προτάσεις, αλλά και πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο και πιστεύουν στις συγκλίσεις» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης. «Μας δεσμεύει όλους η δήλωση του προέδρου μας και η απόφαση του συνεδρίου ότι στο ΠαΣοΚ δεν θα επιστρέψουν γενίτσαροι» ήταν η υποσημείωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Τα στελέχη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ
Ποια όμως είναι τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως γενίτσαροι; Εδώ ανοίγει μια άλλη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει καμία διάθεση να ανοίξει την αγκαλιά της σε κορυφαία ή προβεβλημένα στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠαΣοΚ στα δύσκολα, θεωρώντας ότι η μετακίνησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούσε τα προσωπικά τους πολιτικά σχέδια. Αλλά σε πρώτο χρόνο τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν στελέχη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποχωρήσει και που, σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με τις τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.
Στο μέτωπο αυτό δεν υπάρχει συνταγή. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Το βέβαιο είναι ότι καθώς το κόμμα μεγαλώνει μεγαλώνουν και οι ανάγκες του σε πολιτικό προσωπικό. Ποια όμως μπορεί να είναι η προσφορά στελεχών που με τις μετακινήσεις τους από το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαντλήσει το πολιτικό τους κεφάλαιο; Ελάχιστη, είναι η απάντηση που δίνεται.
Η Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εμπλουτισμού της με στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά αυτά μπορούν να βρεθούν από τη δεξαμενή των νέων στελεχών του κόμματος. Το ΠαΣοΚ, όπως τονίζεται, είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανανέωσης. Φάνηκε αυτό από τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το στοίχημα λοιπόν δεν είναι πόσα στελέχη θα μεταγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ανάδειξη και άλλων νέων προσώπων που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το μήνυμα της ανανέωσης. Αυτό που έχει σημασία να περάσει ως μήνυμα στην κοινή γνώμη δεν είναι ότι επιστρέφει το παλιό και σε κάποιες περιπτώσεις αποδοκιμασμένο ΠαΣοΚ, αλλά ένα νέο, ανανεωμένο κόμμα που έχει ως πυξίδα τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει, σήμερα, στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, με το κόμμα να δείχνει ότι βρίσκεται σε μια νέα φάση της ιστορίας του. Γιατί δεν είναι μόνο η μικρή, έστω, άνοδος στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν τη δεύτερη θέση λόγω και της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη κάνει και πάλι με τρόπο δυναμικό την εμφάνισή της σε μέτωπα από τα οποία είτε απουσίαζε είτε είχε υποτυπώδη παρουσία. Για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια η ΠΑΣΠ και η Νεολαία του κόμματος είχαν τη δική τους μαζική παρουσία στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες «διαβάζει» τις ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες αυτής της νέας φάσης. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση το ΠαΣοΚ να μεταδώσει την αίσθηση ότι είναι έτοιμο να καβαλήσει ξανά το καλάμι.
Ξέρει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισέρχεται για καιρό σε ζώνη υψηλών αναταράξεων έχει την ευκαιρία να παγιώσει την εικόνα ότι το ΠαΣοΚ είναι η πραγματική αντιπολίτευση στη ΝΔ. «Εχει φανεί ήδη από την παρουσία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή ποιος είναι η πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα. Από όσα λέει εκείνος, αλλά και από την επιλογή της κυβέρνησης να του επιτίθεται» τονίζουν τα επιτελικά στελέχη του κόμματος. Η μπάλα λοιπόν χαμηλά αλλά και κεντροαριστερά. Στο γήπεδο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.
«Να γίνουμε νικηφόρα δύναμη»
Ο κ. Ανδρουλάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1), παρά τη διαπίστωση ότι «το ΠαΣοΚ έχει σημειώσει αύξηση 4,2% σε πέντε μήνες» και την εκτίμηση ότι «τα ποσοστά του κόμματος θα ανέβουν και άλλο», υπογράμμισε ότι «δεν πανηγυρίζω. Ο μεγάλος μας στόχος», τόνισε, «δεν είναι να περάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το ΠαΣοΚ να είναι η νικηφόρα δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ένας σταθμός, οι ευρωεκλογές, που είναι πολύ κρίσιμος. Εχουμε θέσει στόχους, αλλά ο μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σημείωσε με νόημα ότι «η Δημοκρατική Παράταξη δημιουργήθηκε μετά από μεγάλες ανακατατάξεις» δείχνοντας τη σημερινή συγκυρία. Και στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα όχι μόνο στο κεντροαριστερό ακροατήριο αλλά στο σύνολο των πολιτών. «Ο,τι κόμμα κι αν ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές, εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα για να βελτιώσει τη ζωή σας. Και είμαστε έτοιμοι για κοινωνικές συμμαχίες με την οικολογία, με τα κινήματα, με ανθρώπους της Αριστεράς που όμως δεν είναι λαϊκιστές και σέβονται τις ανεξάρτητες αρχές».
Στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίζουν να εστιάζουν στα μέτωπα που αποτελούν τους μεγάλους πονοκεφάλους των πολιτών. Ακρίβεια, κόστος στέγασης, αποδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα επισημαίνεται η αποτυχία των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση και θα προβάλλονται οι θέσεις του ΠαΣοΚ. Την εβδομάδα που έρχεται, πέρα από τις συζητήσεις στη Βουλή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την Προκαταρκτική για τα Τέμπη, η Χαριλάου Τρικούπη θα απευθυνθεί σε ειδικά ακροατήρια, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιλέγει να επισκεφθεί παράσταση για κακοποιημένες γυναίκες ή το κέντρο βρεφών Μητέρα, τιμώντας τις αντίστοιχες παγκόσμιες ημέρες.