Οι απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση βρίσκουν σύμφωνη την πλειονότητα της κοινωνίας, όμως έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις. Στη συζήτηση παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Φάνηκε πάρα πολύ εύθραυστη η νεωτερικότητα. Είχαμε συνηθίσει σε αυτό το κεκτημένο της νεωτερικότητας που περιλαμβάνει το κράτος, την οικονομική ανάπτυξη, τον ορθολογισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη λειτουργία της αγοράς. Ολα αυτά τα οποία καλύπτουν τους δυόμισι τελευταίους αιώνες, λίγο ή πολύ. Και αναδεικνύεται ένας πυρήνας που είναι αρχαϊκός, είναι βιοχημικός περισσότερο από ό,τι κοινωνικός και πολιτικός. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε πάρα πολλές σκέψεις για το πώς θα καταστήσουμε αυτό το κεκτημένο της νεωτερικότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης, της ευημερίας, βιώσιμο και ανθεκτικό μέσα σε νέες καταστάσεις» επισήμανε.

Συναινέσεις

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι τα μέτρα, μέχρι στιγμής, κινούνται εντός του συνταγματικού πλαισίου και ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ηπιότερα γιατί από την κοινή πείρα προκύπτει ότι αυτοί οι δισταγμοί οδήγησαν σε πογκρόμ. Εντύπωση προκάλεσε η θέση του για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και για την ανάγκη μεγάλων συναινέσεων.

«Δεν πρέπει να είμαστε ντεμοντέ. Αντιδράσεις και στερεότυπα προ κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή φαίνονται απελπιστικά παλαιομοδίτικα. Οι στάσεις των κομμάτων, ο λόγος των κομμάτων, η πολιτική δραστηριότητα γενικά πρέπει να επανατοποθετηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις, συστρατεύσεις εθνικές, κοινωνικές, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Οποιοι μένουν στο παλιό ιδίωμα της πολιτικής γλώσσας κάνουν λάθος. Αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά τους πάντες. Πρέπει να κάνουμε μία παύση και έναν αναστοχασμό, εθνικού χαρακτήρα. Τα άλλα είναι παιχνίδια για πολύ μικρά παιδιά. Είναι αστειότητες».