«Μπήκα στο νοσοκομείο χθες 9 το πρωί, βγήκα σήμερα στις 10»

Η διαχρονική – πανελλαδική – έλλειψη αναισθησιολόγων είναι μία από τις μεγάλες πληγές του ΕΣΥ. Η Αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα που έχει καθοριστική σημασία στην έκβαση ενός χειρουργείου, στην αντιμετώπιση ενός τραυματία, στη φροντίδα ενός βαρέως πάσχοντος. Πολύ απλά, χωρίς αναισθησιολόγο δεν μπορούν να προχωρήσουν πολλές άλλες ιατρικές πράξεις.

Στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών υπάρχει μόνο ένας ειδικευόμενος αναισθησιολόγος για να κάνει χειρουργεία σε παιδιά κάτω των έξι ετών και ο οποίος έρχεται δύο φορές την εβδομάδα από την Κόρινθο. Στη Σύρο οι κάτοικοι είναι ακάλυπτοι από τις 19/12/22 από αναισθησιολόγο, καθώς ο μοναδικός που υπήρχε έλαβε αναρρωτική άδεια. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, δεν μπορεί να γίνει σε έκτακτο περιστατικό άμεσα επέμβαση και απομένει ως μόνη λύση η διακομιδή. Ο διοικητής του νοσοκομείου ανέδειξε το γεγονός με επιστολή του στη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η αναισθησιολόγος Χρύσα Μάλλιου καταδεικνύει τη δυσκολία του επαγγέλματος μέσα από το προσωπικό της βίωμα: «Εγώ χθες μπήκα στο νοσοκομείο στις 9.00 το πρωί και βγήκα σήμερα στις 10.00. Αύριο πάλι δουλεύω, μεθαύριο έχουμε ξανά εφημερία, όπως έχουμε και την Κυριακή (σ.σ.: των Χριστουγέννων). Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει σε αυτό το πλαίσιο. Οταν ήταν μικρά έρχονταν στο νοσοκομείο και κάναμε γιορτές. Τρώγαμε στην τραπεζαρία και όταν δεν είχαμε πολλή δουλειά περνούσαμε χρόνο μαζί. Μόνο και μόνο για να είναι με τη μαμά τους τα Χριστούγεννα. Τώρα που έχουν μεγαλώσει, δεν θέλουν να έρχονται…».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.