Ο Ιούλιος συμπλήρωσε τον ημερολογιακό του κύκλο και στο ΠαΣοΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που κύλησαν οι τελευταίες ημέρες του μήνα. Υποκλοπές, αλλά και εννέα κρίσιμα νομοσχέδια ήρθαν σε μικρό χρονικό διάστημα στη Βουλή.
Εκεί, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με βουλευτές που ορισμένοι διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, που ήταν και εισηγητής σε δύο νομοσχέδια, υπερασπίστηκαν τις θέσεις της παράταξης. Συντεταγμένα και οργανωμένα, όπως δηλώνουν επιτελάρχες των υποψήφιων αρχηγών, «σε μία άκρως απαιτητική περίοδο δώσαμε παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού και αντιπολιτευτικής τακτικής» όπως λένε.
Η παρουσία των βουλευτών όμως στον ίδιο χώρο, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, έφερε και αμήχανες στιγμές. Βουβοί διάλογοι με ανταλλαγές οπτικής επαφής αναπτύχθηκαν αρκετές φορές στο εντευκτήριο. Πηγαδάκια στήθηκαν σε διαδρόμους και στο καπνιστήριο. Ενώ όσοι δεν μετείχαν σε αυτά, προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την ετερόκλητη πολλές φορές σύνθεσή τους. Συνδαιτυμόνες μιλούσαν χαμηλόφωνα στα τραπέζια του διαλόγου. Με τους δημοσιογράφους, αλλά και τους βουλευτές άλλων κομμάτων, να προσπαθούν απλά να μη φανούν αδιάκριτοι.
Προσκλητήριο σιωπής
Ο λόγος είναι πως αρκετοί βουλευτές δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις. Κάποιοι περιμένουν να δουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Αλλοι μελετούν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και κάποιοι άλλοι περιμένουν τον πανδαμάτορα χρόνο να καταλαγιάσει τα πάθη. Πιστεύουν πως όσο περνάει ο καιρός τόσο θα ξεκαθαρίζει η κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο θα ωριμάσουν οι συνθήκες για την ανακοίνωσή τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτής Αχαΐας, πρώην πρωθυπουργός και γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, είναι ένα πρόσωπο που θα ήθελαν όλοι οι υποψήφιοι στο πλευρό τους. Εκείνος όμως δεν έχει δώσει ούτε χρίσμα, αλλά ούτε και χρησμό. Τηρεί σιγή ιχθύος.
Ο Παύλος Χρηστίδης ακολουθεί κι αυτός την ίδια τακτική. Ως πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠαΣοΚ και πρώην υποψήφιος αρχηγός, ο λόγος του βαραίνει, για αυτό και τον έχουν διεκδικήσει όλοι οι υποψήφιοι. Είναι χαρακτηριστικό πως στη γιορτή του πήγαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, στελέχη από το επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου και ο Γιάννης Σαβάλανος, σύζυγος της Αννας Διαμαντοπούλου. Ο Στέφανος Παραστατίδης, επίσης από τη νεότερη γενιά των στελεχών, με χρόνια θητεία στο οργανωτικό της Χαριλάου Τρικούπη, κρατά επίσης κλειστά τα χαρτιά του. Η Μιλένα Αποστολάκη, που είχε εκφράσει τις προθέσεις της να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ και αποσύρθηκε από την κούρσα, είναι ένα πρόσωπο που πολλοί περιμένουν να ακούσουν τι θα κάνει, όπως και ο Γιώργος Νικητιάδης από τα Δωδεκάνησα. Ο τελευταίος εξαιτίας του νησιωτικού συμπλέγματος που εκλέγεται είναι αρκετά χρήσιμος για κάθε μηχανισμό που θέλει να έχει μάτια και πυρήνες σε κάθε γωνιά της χώρας.
Κρίσιμος μήνας
Ανάμεσα στους βουλευτές που δεν έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο είναι και δύο ακόμα πρόσωπα με ξεχωριστή σημασία. Η Νάγια Γρηγοράκου, που φέρει όνομα βαρύ στο ΠαΣοΚ, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη Λακωνία και στις προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, σιωπά. Συμμετοχή σε αυτό το άτυπο προσκλητήριο κοινοβουλευτικής σιωπής έχει και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, που είναι από τους πιο έμπειρους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ανήκει στην παλιά φρουρά και με τον λόγο του μπορεί να επικοινωνήσει με το συλλογικό υποσυνείδητο της παράταξης.
Αν σε αυτά τα ονόματα προσθέσουμε υποψήφιους ευρωβουλευτές που γύρισαν όλη την Ελλάδα και έφεραν χιλιάδες σταυρούς προτίμησης, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και ο καθηγητής Λευτέρης Καρχιμάκης, τότε συμπεραίνουμε πως αυτός ο μήνας θεωρείται αρκετά κρίσιμος για την ανθρωπογεωγραφία των εσωκομματικών συσχετισμών, αλλά και τις χαρτογραφήσεις των υποψήφιων αρχηγών.
Οι μετακινήσεις
Τη στιγμή που τα οργανωτικά επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών μαρκάρουν περιοχές και πρόσωπα που θα απευθυνθούν, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τα στελέχη που μετακινήθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνος οργανωτικού του Ανδρέα Λοβέρδου στις προηγούμενες εκλογές, είναι πλέον στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Από το λεγόμενο παπανδρεϊκό μπλοκ κοντά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ έχουν πάει ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, αλλά και ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Τσώνης, ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ φημολογείται πως είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της στήριξης του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.
Στον στενό πυρήνα
Κάποιοι παπανδρεϊκοί πήγαν όμως και στον Χάρη Δούκα. Ο εν ενεργεία βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης, η πρώην βουλευτής Τόνια Αντωνίου είναι εκείνοι που είναι στον στενό πυρήνα του δημάρχου Αθηναίων. Παράλληλα ο Χάρης Δούκας, που τώρα δοκιμάζεται πρώτη φορά σε εσωκομματική διαδικασία, έχει μαζί του τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Απόστολο Πάνα που στην προηγούμενη διαδικασία είχαν στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ από το ίδιο στρατόπεδο έχει μετακινηθεί και ο Πάνος Βλάχος, που στο παρελθόν υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου. Ο τελευταίος θα ασχοληθεί ενεργά από Σεπτέμβριο.
Στις μετακινήσεις λογίζονται και δύο σημαντικές παρουσίες που δήλωσαν στήριξη στον Παύλο Γερουλάνο. Πρόκειται για δύο ευρωβουλευτές, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Σάκη Αρναούτογλου.
Παράλληλα, αν και είναι πιο πρόσφατη η υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου, μετρά κι εκείνη δύο «μεταγραφές». Πρόκειται για την πρώην βουλευτή Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, που έχει αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου στην καμπάνια της και στις προηγούμενες εσωκομματικές είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιάννης Μεϊμάρογλου, που επίσης προέρχεται από το λοβερδικό μπλοκ.
Τη Νάντια Γιαννακοπούλου στηρίζει ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, που στο παρελθόν υπήρξε βουλευτής και στις προηγούμενες εσωκομματικές είχε στηρίξει τον Χάρη Καστανίδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα τη βοηθήσει και η υποψήφια ευρωβουλευτής Αγαθή Ρόζα Βρεττού.