Η από κοινού παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου την Παρασκευή, σε κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι Βοιωτίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας. Φάνηκε όμως ότι κλείνει, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής, το μέτωπο που είχε ανοίξει λόγω του γάμου των ομοφύλων.
Εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, η αποκατάσταση μιας στοιχειώδους επικοινωνίας έχει πάντως κάτι περισσότερο από συμβολικό χαρακτήρα.
Γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία κατά τόπους μητροπολίτες και ιεράρχες εξακολουθούν να διακηρύσσουν την αντίθεσή τους με την κυβέρνηση και να παροτρύνουν την αποδοκιμασία της, ενώ την ίδια στιγμή κομματικοί σχηματισμοί όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη διατυπώνουν ευθείες απειλές προς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, καλώντας τους να μην επισκεφθούν τους ιερούς ναούς κατά τις ημέρες του Πάσχα.
Πυροσβεστική παρέμβαση
Με την τροπή που είχαν λάβει οι εξελίξεις κατά το διάστημα μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε να υποδαυλίσει την ένταση στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Τις τελευταίες ημέρες δε και με τον Κυριάκο Βελόπουλο να μιλάει εξ ονόματος της Εκκλησίας και να εκτοξεύει απειλές, οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις κρίθηκαν επιβεβλημένες.
Υπό αυτή την έννοια, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου λίγο προτού συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή ήταν σαφείς: «Εχουμε σταθερές γραμμές, τον λόγο του Θεού. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τους ανθρώπους» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Ιερώνυμος και προσέθεσε ότι «αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά».
Παράλληλα και κατά τον τρόπο αυτόν, ο Αρχιεπίσκοπος πήρε σαφείς αποστάσεις από τα όσα υποστηρίζει και διακηρύσσει ο Κυριάκος Βελόπουλος, επιχειρώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως προνομιακό συνομιλητή της Εκκλησίας.
Ικανοποίηση και ανησυχία
Από την πλευρά της κυβέρνησης και αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και των λοιπών κομμάτων της Ακροδεξιάς, μέσω της συνέντευξής του της Πέμπτης, οι πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για αποκλιμάκωση γίνονται δεκτές με αισθητή ικανοποίηση.
Παρά ταύτα, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει στραμμένη στις εκκλησίες και στην ατμόσφαιρα η οποία θα επικρατήσει σε αυτές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι οι σκληροπυρηνικοί ιεράρχες θα ακολουθήσουν τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου.
Ως προς την επίσημη θέση της Εκκλησίας και τις εγκυκλίους οι οποίες θα σταλούν εν όψει του Πάσχα, ο κ. Ιερώνυμος ήταν πάντως σαφής την Παρασκευή: «Εμείς δεν κινούμαστε με βάση το αύριο, το σήμερα ή το χθες, κινούμαστε με βάση αυτό που μας λέει το Ευαγγέλιο και ο λόγος του Θεού» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικώς.
Ανοιχτή πληγή
Το θέμα του γάμου των ομοφύλων παραμένει μία ανοιχτή πολιτική πληγή για την κυβέρνηση και παρά τα όσα εμφανίζονται στις μετρήσεις της περιόδου, οι κάλπες των ευρωεκλογών θα προσφέρουν την πρώτη πραγματική και αξιόπιστη ένδειξη ως προς το αν υπάρχουν περιθώρια αποκατάστασης της σχέσης και επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα πλέον συντηρητικά τμήματα στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.
Κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι με ένα τμήμα αυτού του ακροατηρίου η σχέση έχει διαρραγεί οριστικά. Απομένει ωστόσο να διαπιστωθεί αν αυτό θα σημάνει και τη στροφή σε άλλους, ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς ή αν η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση θα εκδηλωθεί διά της αποχής από τις κάλπες.