Μοιράζουν το πλεόνασμα… θράσους και φτώχειας

Αυτή τη χρονιά στη ΔΕΘ η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να ξεφύγει από την παραδοσιακή σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη χρονιά στη ΔΕΘ η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να ξεφύγει από την παραδοσιακή σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο,τι έχει να πει για τον Αλέξη Τσίπρα, για τις υποσχέσεις που δεν πραγματοποίησε, για την ανεπαρκή διακυβέρνησή του, τα έχει περιλάβει στο site mauresselides.gr. Εκεί, λένε στελέχη της Πειραιώς, βρίσκονται όλα τα ψέματα του κ. Τσίπρα από το 2015 που ανέλαβε την πρωθυπουργία μέχρι σήμερα, απανθισμένα χωρίς σχόλια. «Ο κόσμος ξέρει τι έχει συμβεί και δεν τον πιστεύει ό,τι κι αν πει» σχολιάζουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί, προσθέτουν, στο δικό του πρόγραμμα, στις προτάσεις του για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια. Η Νέα Δημοκρατία έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο και αυτό θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, σημειώνουν. Στην τάση της κυβέρνησης να αντιγράψει βασικές πτυχές των δικών τους θέσεων δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την αντιπαράθεση» παρατηρούν. Οι θέσεις της ΝΔ, λένε, είναι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και συνεκτικές, ενώ αυτό που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση είναι «μια συρραφή μέτρων που δεν τα θέλει και δεν τα πιστεύει» για να ρίξει στάχτη στα μάτια ψηφοφόρων και αγορών. Το πραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα, επιμένουν στην Πειραιώς, είναι η επιδοματική πολιτική και το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος, «δηλαδή το μοίρασμα της φτώχειας», που προκύπτει από την αφαίμαξη του 20% των συνεπών φορολογουμένων. Είναι η καταστροφή της μεσαίας τάξης προς όφελος του κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η διόγκωση του Δημοσίου και όχι η δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, η εμμονή σε ιδεολογικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν το φιλοεπενδυτικό κλίμα και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Το «backtracking»

Οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής, όπως και οι Ευρωπαίοι που περιμένουν να δουν αν η κυβέρνηση θα μείνει στις υποσχέσεις όπως έκανε στο παρελθόν ή αν θα επιδοθεί στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων. Μετά τον όρο «implementation» (εφαρμογή), ο οποίος ήταν η αρχή και το τέλος των παραινέσεων της τρόικας, μια καινούργια λέξη στοιχειώνει τα επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: «backtracking» (οπισθοδρόμηση). Η επιστροφή στις παλιές κακές συνήθειες απειλεί ξανά τη χώρα, καθώς οι Ευρωπαίοι ελάχιστα ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και για την αδυναμία της να ξεφύγει από τον ιστό της κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, επεσήμανε ότι «το να επιδοθούμε σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις σε ένα άκρατο κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας θα βλάψει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα». Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό να μην προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία. «Του λέω να μην μπει στον κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών» δήλωσε.

Τα στοιχεία της αποτυχίας

Μπορεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη θέλει να εμπλακεί προσωπικά σε μια άγονη αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΝΔ θα μείνει έξω από τη μάχη. «Το πρόγραμμα Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς» σχολιάζουν στην Πειραιώς. «Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όσα έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και για τα επόμενα χρόνια. Νέες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλές των Ελλήνων στην Εφορία αγγίζουν τα 102 δισ. ευρώ. Τέσσερα εκατομμύρια Ελληνες έχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, φορολογικές εκκρεμότητες τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν και ένα εκατομμύριο έχει ήδη υποστεί κατασχέσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις διαρκώς μειώνονται. Και ύστερα απ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου έχει το πραγματικά ασύλληπτο θράσος να ισχυρίζεται ότι η οικονομία υπεραποδίδει. Το μόνο που έχει διαρκή υπεραπόδοση είναι το θράσος τους να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κάτι που εξοργίζει πια τους πολίτες».
Η ΔΕΘ θα είναι ένα τεστ για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς τα συλλαλητήρια θα δώσουν τον δικό τους τόνο στην κομματική αντιπαράθεση. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή και συνεχώς τα στελέχη της εξηγούν γιατί θεωρούν εθνικά επιζήμια τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. «Είναι μια συμφωνία που προσβάλλει όλους τους Ελληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς είναι μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς. Που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας». Δηλαδή επί της ουσίας της «μακεδονικής ταυτότητας» στους γείτονες. Και αυτό δεν είναι μόνο μια διπλωματική, μια πολιτική ήττα των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, οι οποίοι έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού, ερήμην των κομμάτων. Η συμφωνία επιφέρει και ένα τεράστιο αυτοτελές οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας» παρατηρούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.