Σε μια σπάνια δημόσια εξομολόγησή του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δηλώνει στο «Βήμα»: «Είμαι συγκλονισμένος. Η καρδιά μου πονάει για τους ανθρώπους που υπομένουν τις κακουχίες». «Ως πιστοί χριστιανοί καλούμαστε να είμαστε ειρηνοποιοί και να αναζητήσουμε δικαιοσύνη» συνεχίζει. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις όλων των χριστιανών, προσθέτει, «συνεργάζονται για να διασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, όπως τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη».
Το μήνυμά μας, λέει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, είναι «η ακλόνητη πίστη, η δέσμευση για ειρήνη και η πεποίθηση ότι, ως χριστιανοί, καλούμαστε να είμαστε ειρηνοποιοί σε αυτή τη γη, ενσαρκώνοντας την ελπίδα για ένα φωτεινότερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους». Ο ίδιος ο Πατριάρχης καταδίκασε τον βομβαρδισμό στον Ναό του Οσίου Πορφυρίου όπου βρίσκεται και η έδρα της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας στην περιοχή της Γάζας.
Μήνυμα αγωνίας – «Δεν έχουμε που να πάμε»
Την ίδια ώρα οι εγκλωβισμένοι στη Γάζα κάνουν τη δική τους έκκληση. «Θέλουμε βοήθεια. Πεθαίνουμε… Βγάλτε μας από εδώ». Το μήνυμα αγωνίας από τον Τζορτζ και τον Ράμι απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες. Οι δύο άνδρες είναι μέλη της ολιγομελούς χριστιανικής κοινότητας που ζει αιώνες στην περιοχή. Ολες κι όλες 800 ψυχές. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά, ορθόδοξοι και ρωμαιοκαθολικοί. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν βρει καταφύγιο στα δύο μοναστήρια της περιοχής.
Η συνομιλία μας έπρεπε να διακοπεί τουλάχιστον δύο φορές, καθώς οι οβίδες χτυπούσαν την περιοχή… Εν μέσω σχεδόν 2 εκατομμυρίων μουσουλμάνων ο 53χρονος Τζορτζ ζει στη Γάζα όπως ο πατέρας του, ο οποίος μετά τον πόλεμο του 1948 έφυγε από τη Γιάφα και εγκαταστάθηκε στην περιοχή πιστεύοντας ότι θα βρει ασφαλές έδαφος για τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ομως σήμερα κινδυνεύουν. «Βρισκόμαστε εδώ στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου. Είμαστε 350 άνθρωποι… Είναι το καταφύγιό μας και βομβαρδίστηκε. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε. Μαζί μου είναι οι δύο μου κόρες και το μόλις πέντε μηνών εγγόνι μου».
«Στο Βορρά δεν υπάρχει ούτε εκκλησία ούτε νεκροταφείο για εμάς»
Μηχανολόγος μηχανικός το επάγγελμα σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και έμεινε στη χώρα μας 11 χρόνια. «Μας λένε να πάμε στον Βορρά. Ομως πού να πάμε εκεί; Δεν υπάρχει ούτε εκκλησία ούτε νεκροταφείο για εμάς. Οταν τα γεγονότα τελειώσουν, οι χριστιανοί δεν θα υπάρχουν στη Γάζα. Γιατί όλοι θα ψάξουν ασφαλείς περιοχές για να επιβιώσουν» τονίζει. Και προσθέτει: «Ούτε ο μητροπολίτης μας φεύγει ούτε και ο παπάς μας. Μας είπαν ότι θα μείνουν μέχρι τέλους. Και ας είναι οι τελευταίοι… Αυτό μάς δίνει δύναμη και κουράγιο».
«Δεν είναι πλέον για εμάς τους χριστιανούς η Γάζα»
Ο 50χρονος Ράμι έχει βρει καταφύγιο στο μοναστήρι των καθολικών. Δίπλα υπάρχει ένας ξενώνας και εκεί βρίσκονται άλλοι 350 άνθρωποι. Και εδώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Είναι ορθόδοξος αλλά όπως μας εξηγεί όλοι οι χριστιανοί είναι ενωμένοι και προσπαθούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. «Σπούδασα στην Αθήνα στο Οικονομικό της Νομικής. Εζησα στην Ελλάδα 15 χρόνια» τονίζει. «Εχω δύο παιδιά και ευτυχώς ζουν στη Γαλλία και στην Κύπρο… Οι συνθήκες εδώ είναι εξαιρετικά δύσκολες… Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μας βομβαρδίζουν»… Η συνομιλία μας διακόπτεται και συνεχίζουμε έπειτα από ένα ημίωρο. «Ζούμε σε ένα διώροφο κτήριο, στριμωγμένοι ανά δέκα άτομα σε κάθε δωμάτιο…» λέει ο Ράμι και προσθέτει: «Σε λίγο δεν θα υπάρχουν πλέον καθόλου χριστιανοί. Δεν είναι πλέον για εμάς τους χριστιανούς η Γάζα».
Η Αγιοταφική Αδελφότητα
Τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας – αρχιερείς και μοναχοί – τις τελευταίες 15 ημέρες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ποίμνιό τους διάσπαρτο σε Γιάφα, Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Γάζα, Ραμάλα και Ιορδανία. Προσπαθούν να βρίσκονται κοντά στους πιστούς προστατεύοντας και τον ίδιο τον εαυτό τους… «Σήμερα είμαστε μια χούφτα… Αύριο;» διερωτάται με νόημα ιερέας που ποίμαινε επί χρόνια τους πιστούς που ζουν στη Γάζα.