Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, αντιμετωπίζουμε τώρα και μια νέα επικίνδυνη κρίση στα στενά της Ταϊβάν που μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ανοικτό πόλεμο Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή που συνεχίζεται ανελέητος ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια κρίση εντελώς περιττή, καθώς δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή (και με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας) να επισκεφθεί την Ταϊπέι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι επικρίνεται για τη στάση αρχών που τηρεί απέναντι στο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου, που έχει περιορίσει ασφυκτικά τις δημοκρατικές ελευθερίες αυτής της αυτόνομης νησιωτικής επαρχίας. Και το καίριο ερώτημα είναι αν με την πρωτοφανή αντίδραση της Κίνας και με τη μεγαλύτερη ως τώρα διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, που έχουν αποκλείσει πλήρως το αποσχισθέν νησί, θα προστατευθούν οι απειλούμενοι δημοκρατικοί θεσμοί εκεί.
Το άλλο καίριο ερώτημα αφορά την παγκόσμια ειρήνη. Διότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν μπορεί να αποκλεισθεί στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική κινεζική επέμβαση στην Ταϊβάν, θα έλθει να προστεθεί στον άλλον πόλεμο Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας στην Ουκρανία. Ρίχνοντας έτσι την Κίνα στην αγκαλιά της Ρωσίας με τη δημιουργία ενός κοινού αντιαμερικανικού μετώπου. Κάτι που είχε αποφύγει ως τώρα η Κίνα, κρατώντας αποστάσεις από τη Ρωσία στο Ουκρανικό. Και είναι ακριβώς το εφιαλτικό αυτό σενάριο που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ταχθεί ανοικτά κατά της άκριτης επίσκεψης Πελόζι, ενώ ανάλογη στάση τήρησαν και οι χώρες της Ενωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN). Για να μη μιλήσουμε και για την Ιαπωνία, η θαλάσσια οικονομική ζώνη της οποίας παραβιάζεται από τις κινεζικές ναυτικές ασκήσεις.
Πρόκειται δηλαδή για μια απίστευτα επικίνδυνη ιστορία που αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε συνδυασμό με την Ουκρανία ακόμη και σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία. Και εδώ η ευθύνη της Ουάσιγκτον είναι τεράστια, καθώς αποκαλύπτεται μια επικίνδυνη ασυνεννοησία μεταξύ κυβέρνησης και Κογκρέσου στην αντιμετώπιση των εξαιρετικά ευαίσθητων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι του καπνίσει, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Μπορεί ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζήτησαν αρχικά από τη κυρία Πελόζι να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψή της, γνωρίζοντας τις συνέπειες, αλλά είναι προφανές ότι δεν επέμεναν και υποστηρίζουν τώρα την επίσκεψη αυτή. Μια επίσκεψη που έρχεται να υπονομεύσει την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της αμερικανικής πολιτικής, που είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η οποία έχει οδηγήσει στη γνωστή ενεργειακή και πληθωριστική θύελλα καθώς και στην τεράστια επισιτιστική κρίση.