«Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εφαρμόσει αυτή τη βαθιά αντικοινωνική πολιτική, έχοντας ο ίδιος εκτεθεί ανεπανόρθωτα και απονομιμοποιημένος στο πανελλήνιο με το ψευδές πόθεν έσχες του και τα ακόμη χειρότερα ψέματα που έχει πει για να καλύψει την παρανομία του» τονίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Το αντικυβερνητικό κλίμα που δημιουργείται σταδιακά με παράλληλη υποχώρηση και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι και το κεντρικό συμπέρασμα των Εκλογικών Τάσεων (8ο τεύχος) της περιοδικής ανάλυσης του «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς» που επιμελούνται η Δανάη Κολτσίδα,πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ, και ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης
Αναλύοντας τις μετρήσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2021, διαπιστώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν αλλάζει η πρόθεση ψήφου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφονται ενθαρρυντικές τάσεις στον συγκεκριμένο δείκτη. Εκτιμάται δε ότι αυτές θα αποτυπωθούν σε δεύτερο χρόνο, όσο το δίλημμα της κάλπης γίνεται πιο άμεσο και πραγματικό. Στην ανάλυση αυτή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η κοινωνία δείχνει κουρασμένη και με λίγες αντοχές. Η αρχική συσπείρωση που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας έχει εξανεμιστεί και η κόπωση, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές επιλογές στη διαχείριση της κατάστασης, έχει αλλάξει άρδην το κλίμα. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και οι επιφυλάξεις της κοινωνίας ως προς τα μέτρα στήριξης, σύντομα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός αντικυβερνητικού κοινωνικού και πολιτικού κλίματος.
Τα «ενδιάμεσα» κοινά
Ακόμη, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα αναλύουν με προσοχή και τα όσα διατυπώθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) για το ελληνικό κομματικό σύστημα δύο χρόνια μετά τις εκλογές. Ιδιαίτερα εστιάζουν στην εισήγηση του διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Κουστένη που παρουσιάζοντας επεξεργασμένα στοιχεία από διαχρονικές σειρές exit polls των εκλογικών διαδικασιών της τελευταίας πενταετίας επισήμανε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως επισήμανε, διατηρεί την πλειοψηφία σε αριστερούς-κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, λαϊκά στρώματα και νέους, αλλά μετά το 2019 μειοψηφεί σταθερά στα «ενδιάμεσα» κοινά: μεσαία στρώματα, ενδιάμεσες-παραγωγικές ηλικίες, μεσαίο ιδεολογικό χώρο, όπου και εδράζεται η μέχρι στιγμής κυριαρχία της ΝΔ. Μεταξύ άλλων τονίζεται στην ανάλυση ότι ο σημερινός (εναπομείνας) χώρος του «Κέντρου» είναι αμφίβολος ιδεολογικά και κυρίως ως προς την πιθανή περαιτέρω απορρόφησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόμμα μοιάζει ανθεκτικό σε ονομαστικό μέγεθος ψηφοφόρων, αλλά με μεγάλες ποσοστιαίες αυξομειώσεις και με αξιοσημείωτη κοινωνική και δημογραφική διαφοροποίηση στη σύνθεση της ψήφου» σημείωσε ο κ. Κουστένης.