Σε προοίμιο μίας τυφλής πολιτικής σύγκρουσης μακράς διαρκείας εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Παρασκευής για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.Απαντήσεις επί της ουσίας στα πιεστικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης δεν δόθηκαν (κατά τα αναμενόμενα). Ωστόσο έγινε σαφές ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο προεξοφλείται ότι θα επικρατήσει έως τις εκλογές ή και έπειτα από αυτές.
Ακραία πόλωση
Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του πολιτικού περιβάλλοντος είναι η ακραία πόλωση, η άνευ κανόνων αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η διαφαινόμενη αναδιάταξη των πολιτικών στρατοπέδων με νέους όρους και – πιθανώς – νέες επιδιώξεις εν όψει εκλογών.
Σε συνέχεια μίας περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να εξορκίσει την πολιτική τοξικότητα, αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό έρχεται πλέον να κυριαρχήσει σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της πολιτικής καθημερινότητας, με αφορμή τη σκοτεινή υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Εγινε φανερό κατά τη σκληρή αντιπαράθεση της Παρασκευής ότι τείνει να αναβιώσει πλέον το κλίμα του τυφλού διχασμού της περιόδου του 2012-2019, με τις πολιτικές δυνάμεις να λαμβάνουν θέσεις στα χαρακώματα εν όψει μίας εκλογικής αναμέτρησης η οποία προσλαμβάνει για μία ακόμη φορά κρίσιμο χαρακτήρα.
Διμέτωπος κατά ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ
ΟΚυριάκος Μητσοτάκηςκατέστησε σαφές ότι επιλέγει τον διμέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ, ουσιαστικά ταυτίζοντας τα δύο κόμματα. Ηταν χαρακτηριστικό ως προς αυτό ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε σε σχέση με το ΠαΣοΚ: «Ενας πολιτικός αρχηγός πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει την πρόσκαιρη επιρροή της συγκυρίας από την ευθύνη της εθνικής πορείας και να επιλέγει τη δεύτερη. Φαίνεται, όμως, ότι ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι’ αυτό και ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠαΣοΚ αναρωτιούνται ήδη μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας». Παράλληλα, δεν απέφυγε τις συμψηφιστικές αναφορές, επικαλούμενος πληροφορίες ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα υποκλοπής, καθώς και πρώην στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης).
Νέα σύγκρουση με Βενιζέλο
Η αναφορά του Πρωθυπουργού στις νομικές ενστάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ως προς το νόμιμο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη φάνηκε επίσης να παγιώνει ένα επιπλέον στοιχείο της πολιτικής περιόδου: τη μετωπική σύγκρουση με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε τη νέα, σφοδρή αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Παρακαλώ (…) τον κ. Μητσοτάκη αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας».
Αναφορά σε «σκοτεινές» δυνάμεις
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει εκτενείς αναφορές σε εγχώριες και ξένες δυνάμεις και συμφέροντα τα οποία, όπως είπε, επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. «Επαναλαμβάνω ότι σε έναν πολύ ασταθή κόσμο, ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες. Και δεν θα επιτρέψω – πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί τελικά – σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να την εκτρέψουν από τη θετική της πορεία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν τη δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι. Δεν είναι μία ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης – και τις γνωρίζω καλά – και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος που ποτέ δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας.Σε όλους αυτούς, λοιπόν, θα ήθελα να απευθύνω μερικά σταράτα λόγια. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα μέσα ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή. Ούτε το μερικό θα γίνει γενικό, με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και μαζί της ο τόπος.Σε όσους σκέφτονται έτσι, η απάντηση είναι μία: Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Ελληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στη δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του, και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν».
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΡΙΝΗ
Το ΠαΣοΚ βρέθηκε σε δυσμενέστερη θέση κατά τη διαδικασία της Παρασκευής, δεδομένης της εκ των πραγμάτων απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από τη συζήτηση. Μιλώντας εκ μέρους του, ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σας βοήθησε, κ. Μητσοτάκη, να αντιληφθείτε ότι δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος; Οποιος ψηφίζει, ψηφίζει να φύγουν και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».
Το «καπέλωμα» του ΠαΣοΚ από τον Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά πλέον σαφές ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την υπόθεση, ως αφορμή πολιτικής ανασύνταξης, με διπλό στόχο: Αφενός την προσωπική επίθεση διαρκείας στον Πρωθυπουργό, αφετέρου τη διά της πλαγίας οδού δημοσκοπική και εκλογική αφαίμαξη του ΠαΣοΚ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον «υπόλογο για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», κατηγορώντας τον για «θράσος και δειλία» και λέγοντας ότι επικαλείται «ανόητα επιχειρήματα». Ακολούθησε η ανταπάντηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε «θρασύδειλο» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε την ίδια στιγμή ως υπερασπιστής του προέδρου του ΠαΣοΚ, λέγοντας: «Τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ο ανιψιός σας να τον παρακολουθήσει. Εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή. Οχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί έχει σχέση με Κινέζους. Μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις εξελίξεις εν όψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής».
Κατόπιν αυτών, μία νέα πολιτική ατμόσφαιρα αναδύεται και διαφαίνεται ότι θα κυριαρχήσει έως τις εκλογές. Πιθανολογείται δε βασίμως ότι θα επιβαρυνθεί όσο θα εξελίσσονται οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές και ακόμη περισσότερο όταν θα συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο για τις υποθέσεις Παππά – Παπαγγελόπουλου.