Επί των εσωκομματικών ο κ. Τσίπρας προχωράει κανονικά στον σχεδιασμό του και δεν σκοπεύει να υποχωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Μάλιστα, φρόντισε με τη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στην «Αυγή» (στην οποία δεν προβλήθηκαν τα ιδιαίτερα μηνύματά της και δεν «φωτίστηκαν» όσο έπρεπε) να δώσει το σαφές στίγμα του, που δεν είναι άλλο από την απόφασή του να επιβάλει το στρατηγικό του σχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς.Ο ίδιος τόσο στη συνέντευξή του όσο και στις συζητήσεις που κάνει τελευταία με πολλούς στο γραφείο του απορρίπτει τις αιτιάσεις των διαφόρων τάσεων τόσο για την εκλογή του προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος.

Η «κομματική αριστοκρατία»

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όμως είναι η φρασεολογία που χρησιμοποιεί και ο όρος «κομματική αριστοκρατία». «Αν ισχύει ότι είναι ένα πρόβλημα η εκλογή στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος των δημοφιλών συντρόφων μας ή στη Βουλή των δημοφιλών υποψηφίων και όχι των ικανών, η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη δημοκρατία. Δεν πιστεύω στο προνόμιο των λίγων να επιλέγουν με ορθότερα κριτήρια έναντι των πολλών που δεν ξέρουν. Και αν «δεν ξέρουν», υποχρέωση όλων εμάς των αριστερών είναι να μάθουν» είπε και έριξε το καρφί του: «Καθ’ υπερβολήν θα έλεγα ότι το επιχείρημα αυτό προσομοιάζει με το αντίστοιχο της αριστοκρατίας, που δεν επιθυμούσε το δικαίωμα ψήφου να γίνει καθολικό διότι οι πολλοί δεν ήξεραν να ψηφίσουν ορθά, όπως ήξεραν οι ευγενείς, που είχαν μέχρι τότε το προνόμιο αυτό».

Νέα ομάδα και ανανέωση στελεχών

Απέναντι στην «κομματική γραφειοκρατία» ο κ. Τσίπρας θα αντιτάξει μια νέα ομάδα που θα προκύψει μέσα από την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Αυτό μένει να φανεί κατά πόσο θα γίνει με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και εάν θα μπορέσει πραγματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει την υπέρβαση και να ανανεώσει το κόμμα του. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία του think tank, αλλά και με κάποιες κινήσεις που στόχο έχουν να αλλάξουν τη «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. η ενεργοποίηση του Γιώργου Χουλιαράκη, πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος και παραμένει σύμβουλός του επί των οικονομικών θεμάτων και παράλληλα θα είναι και στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.