Τις τελευταίες μέρες στον δρόμο για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διανύει η Κύπρος, με τις κάλπες να ανοίγουν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023. Το ψηφοδέλτιο έχει 14 υποψηφίους αλλά οι μετρήσεις δίνουν ελπίδες μόνο σε τρεις. Με τη μάχη να δίνεται για τη δεύτερη θέση, ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, για το ποιος θα αναμετρηθεί τελικά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει εξαρχής την πρώτη θέση, παρά την όποια υποχώρηση στα ποσοστά του. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και εφόσον δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική ανατροπή. Η πρόσφατη έρευνα της Symmetron Market Research («Καθημερινή Κύπρου», 24/1/2023) δείχνει τον κ. Χριστοδουλίδη στο 32,4% και τους κ.κ. Αβέρωφ (22,2%) και Μαυρογιάννη (21,7%) να διαγκωνίζονται για μία θέση στον δεύτερο γύρο. Αντίστοιχα σε δημοσκόπηση της CMRC (ΡΙΚ 12/1/2023) ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι στο 29,5%, έναντι ποσοστών 21,5% για τον Αβ. Νεοφύτου και 20,5% για τον Ανδ. Μαυρογιάννη.
Το Κυπριακό και η οικονομία
Η μάχη για τις εκλογές θα δοθεί με κύριο διακύβευμα το Κυπριακό και την οικονομία, με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει τον δικό του ρόλο στις τοποθετήσεις των υποψηφίων, αφού συνδέεται άμεσα τόσο με τους Τουρκοκύπριους και το Κυπριακό όσο και με τα ενδεχόμενα έσοδα της χώρας.
Οι υποψηφιότητες τόσο του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη, όσο και του Ανδρέα Μαυρογιάννη που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζονται ανεξάρτητες, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να είναι ο μοναδικός από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους με κομματική ταυτότητα και χρίσμα, αυτό του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τον ίδιο να διατηρεί και την προεδρία της παράταξης.
Οι σχέσεις τους με Αναστασιάδη
Μάλιστα και οι τρεις υποψήφιοι έχουν συνεργαστεί στενά με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εξαιρετικά κρίσιμες θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης υπήρξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη θητεία Αναστασιάδη και ο υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη, έως την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 2022. Ο Ανδ. Μαυρογιάννης υπήρξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Κυπριακό επίσης από την πρώτη κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 έως και το 2022 μέχρι την παραίτησή του. Ενώ ο Αβ. Νεοφύτου, πέρα από συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου, μπορεί να θεωρηθεί και η απόλυτη συνέχειά του, αφού τον διαδέχθηκε στην προεδρία του ΔΗΣΥ.
Και οι τρεις υποψήφιοι είχαν άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Με τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο να δηλώνει («ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» 10/12/2022) πως «οι πολιτικές Αβέρωφ δεν διαφέρουν από τις δικές μου. Οι πολιτικές Μαυρογιάννη, όσον αφορά το Κυπριακό, δεν διαφέρουν από τις δικές μου επιλογές. Η προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διαφέρει». Αλλωστε οι δύο από τους τρεις (Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης) ήταν στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά το 2017 και στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη το 2021. Οι διαφοροποιήσεις τους εστιάζουν ανάλογα και με το κοινό που απευθύνονται στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την πλευρά του έχει συμπορευθεί – συνυπηρετήσει όπως θα έλεγαν στην Κύπρο – με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις κυβερνήσεις Αναστασιάδη, ενώ και οι δύο απευθύνονται στον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, σχεδόν αποκλειστικά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, αν και «αποστάτης» για το κόμμα του, έχει δηλώσει ότι «παραμένει ΔΗΣΥ», ενώ σε ερώτηση στο πρόσφατο ντιμπέιτ έδειξε να αφήνει την πόρτα ανοιχτή και στο ακροδεξιό ΕΛΑΜ, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η δεξαμενή ψήφου του Αβ. Νεοφύτου είναι το ΔΗΣΥ, σαφώς, αλλά και η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ, με πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά του σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης καταγράφει σημαντικά ποσοστά και σε ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, που φτάνουν το 31% των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ παίρνει τον κύριο όγκο και των ψηφοφόρων των κομμάτων που τον στηρίζουν, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, και της ΔΗΠΑ. Εστω και αν οι οπαδοί της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ δείχνουν να είναι πιο καχύποπτοι απέναντί του.
Στην Αριστερά και το Κέντρο στοχεύει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και από εκεί προέρχεται ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του. Με τη συσπείρωση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις να φτάνει το 79%. Ταυτόχρονα δείχνει να παίρνει ψήφους από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ, αλλά και από τους αναποφάσιστους.
Σε αντίθεση με τον Μαυρογιάννη, που για αυτόν η δεξαμενή των «εθνικιστών» ή «εθνικοφρόνων» λόγω ΑΚΕΛ θεωρείται απαγορευμένο πεδίο, Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης κινούνται ασφαλώς και αλιεύουν ανοιχτά ψήφους και μεταξύ των υποστηρικτών του Γεωργίου Γρίβα.