Σε «διορθωτικές κινήσεις» στη στρατηγική του προχωρεί το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θέλοντας να αναδείξει, παράλληλα με τη σφοδρή κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τα αντιδεξιά του χαρακτηριστικά στρέφει τώρα τα πυρά του και κατά της ΝΔ. Ενδεικτικό της νέας τακτικής είναι ότι πυκνώνουν οι ανακοινώσεις κατά της Πειραιώς, κάτι που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις σήμαναν συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται ένα νέο διπολικό σκηνικό που πιέζει εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο κινείται σταθερά στα, κατώτερα των προσδοκιών, ποσοστά του 6%-8%. Στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η εκτίμηση που υπήρξε είναι ότι μία από τις βασικές αιτίες της στασιμότητας είναι η τακτική της σχεδόν μονόπλευρης επίθεσης κατά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανάλυση των συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, η αδυναμία του Κινήματος Αλλαγής να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των αναποφασίστων οφείλεται στο ότι πρόκειται για ένα κοινό με αντιδεξιά χαρακτηριστικά που έχει απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν γοητεύεται από την προοπτική της επανόδου της ΝΔ στην κυβέρνηση. Επιπλέον το κοινό αυτό φαίνεται να θεωρεί δεδομένη τη μετεκλογική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία. Αποτέλεσμα; «Φτάνουν μέχρι το κατώφλι μας αλλά δυσκολεύονται να ξαναμπούν στο σπίτι».
Κρίθηκε λοιπόν επιβεβλημένη μια αλλαγή της αντιπολιτευτικής δοσολογίας. «Οι βουλευτές και τα στελέχη μας στις δημόσιες εμφανίσεις τους επικεντρώνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως να ασκούν περισσότερη κριτική και στις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, τονίζοντας τις διαφορές μας» επισήμανε σε μία από τις συσκέψεις ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει στο επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής. Η παρατήρηση του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά πυροδότησε έναν κύκλο συζητήσεων για τις σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Στις τοποθετήσεις που έγιναν κυριάρχησε η εκτίμηση ότι οι αποστάσεις με τη ΝΔ θα πρέπει να γίνουν σαφείς. «Δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε ως ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ και να έχουμε μια στάση ανοχής απέναντί της» σημείωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζοντας ότι τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους πρέπει να προβάλλουν τις θέσεις μας και όχι να ετεροπροσδιορίζονται σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Υπήρξε μάλιστα και η άποψη ότι όπως διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι απολύτως καταστροφική. «Αν το εκλογικό μας ποσοστό κινηθεί στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων, περί το 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 20% και εμείς συγκυβερνήσουμε με τον Μητσοτάκη, τότε θα εξαϋλωθούμε» ειπώθηκε.
Στη μάχη των εκλογών
Παρά την πίεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά θεωρεί ότι μπορεί να σταθεί όρθιο ανάμεσα στις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού, ενώ πρωτίστως την ενδιαφέρει το Κίνημα Αλλαγής να δώσει συντεταγμένα και με υψηλό ηθικό τη μάχη των εκλογών. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη, καθώς και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, η κυρία Γεννηματά θα σημάνει την έναρξη της εκλογικής μάχης.
Στο πλαίσιο της νέας τακτικής που θα ακολουθηθεί, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα τονίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη «ουσιαστική αντιπολίτευση» και θα επισημάνει ότι η Δεξιά αποτελεί τον παραδοσιακό πολιτικό αντίπαλο του χώρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι της κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τοποθετείται, όπως επισημάνθηκε και στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, εκτός του προοδευτικού κάδρου. Μάλιστα, θεωρώντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του αριστερού προσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνουν στο θέμα της Μόριας. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο «δημιούργημα της κυβέρνησης» δίνει το δικαίωμα στην κυρία Γεννηματά να κάνει λόγο για το «ηθικό μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην τελική ευθεία για τα ψηφοδέλτια
Σε πρώτο πλάνο έρχεται και το ζήτημα των ψηφοδελτίων στις τοπικές, στις εθνικές και στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Στην Αυτοδιοίκηση το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας αναμένεται να «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Αντιθέτως, η κατάσταση στο μέτωπο των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών εμφανίζει περιπλοκές.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στη λίστα των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνονται αρκετά πρόσωπα που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Χαριλάου Τρικούπη. Την εβδομάδα που πέρασε «κλείδωσαν» και οι υποψηφιότητες του Κωνσταντίνου Γάτσιου στα Ιωάννινα και του Γιώργου Καρρά στη Δυτική Αθήνα.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο πού θα τοποθετηθούν τα βασικά κομμάτια του παζλ. Η Φώφη Γεννηματά θέλει όλα τα κορυφαία στελέχη στη μάχη των εθνικών εκλογών. Είναι ενδεικτικό ότι ζήτησε τόσο από την Εύα Καϊλή όσο και από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αφήσουν την Ευρωβουλή και να συμμετάσχουν στη μάχη των εθνικών εκλογών. Η Εύα Καϊλή δεν συμφώνησε να είναι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη, προτιμά μια νέα θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να δώσει το παρών στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν έχει αποφασιστεί σε ποια περιφέρεια θα είναι υποψήφιος. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, αλλά δεν υπήρξε κατάληξη. Πέραν της εκλογικής τους απήχησης, η επιθυμία Γεννηματά συνδέεται και με τον σχεδιασμό της για τις ευρωεκλογές, για τις οποίες φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα Γιώργου Καμίνη και Νίκου Παπανδρέου.
Κάτι τρέχει με τη ΔΗΜΑΡ
Ενα άλλο ζήτημα που ενδεχομένως να προκαλέσει αναταράξεις είναι αυτό της υποψηφιότητας στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και η Αγίου Κωνσταντίνου μεταδίδουν ότι οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από το 2015. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής ψηφοδελτίων, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα στελέχη του κόμματος να μη συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής.
Στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ επικρατεί ένας τέτοιος προβληματισμός και είναι πιθανόν, αναλόγως των εξελίξεων, να εκδηλωθεί ανοιχτά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Οκτωβρίου. Στελέχη του κόμματος εκφράζουν ενόχληση για τον χειρισμό μιας σειράς θεμάτων όπως αυτό της υποψηφιότητας στον Δήμο Αθηναίων. Θεωρούν ότι ήδη έχει κλείσει με «προσωπικές αποφάσεις» η υποψηφιότητα του Π. Γερουλάνου, χωρίς να έχει συζητηθεί η υποψηφιότητα του Λ. Παπαγιαννάκη που εκείνοι πρότειναν.
Σε εκκρεμότητα είναι επίσης το ζήτημα της υποψηφιότητας του Θανάση Θεοχαρόπουλου, μέσω του οποίου εκπροσωπείται η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Ενα άλλο ζήτημα είναι η διαφορετική στάση στο Μακεδονικό. Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι θα την ψηφίσει στη Βουλή υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλ. Τσίπρας θα πάει αμέσως σε εκλογές. Η θέση αυτή δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα. «Τουλάχιστον προς το παρόν», όπως λέγεται.