Στις Βρυξέλλες γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί φόρμουλα εφαρμογής του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που θα έχει την υποστήριξη των «27». Αυτό που συζητείται είναι παράταση της προθεσμίας για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο για ορισμένα μέλη πέρα από τον χρονικό ορίζοντα του τέλους του 2022 που αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία από τις μόνιμες αντιπροσωπείες εντός του Σαββατοκύριακου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών αυτή την εβδομάδα. Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν παρομοίασε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με «ατομική βόμβα» που θα πέσει στην οικονομία της χώρας του και παρέμενε ανένδοτος. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως αναμένουν ότι σύντομα θα συμφωνήσουν οι «27» επειδή δεν θα ρισκάρουν να μην περάσει το πακέτο κυρώσεων εξαιτίας μερικών παραχωρήσεων προς χώρες (Ουγγαρία και Σλοβακία) που δεν καταναλώνουν μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ.

Ζητούν παράταση
για την απεξάρτηση

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, το έκτο κατά σειρά που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από τους «27». Ομως η Τσεχία και η Βουλγαρία πρόβαλαν απαιτήσεις για παράταση της απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο αν ισχύσει για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα είναι δυσαρεστημένη με την πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση στα πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς οποιονδήποτε προορισμό λόγω του πλήγματος που θα επιφέρει στην ελληνική ναυτιλία.  

«Στην αρχή του πολέμου, ορισμένα μέλη της ΕΕ με επικεφαλής τη Γερμανία είχαν την ψευδαίσθηση ότι ήταν δυνατό να πιέσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς να κάνουν καμία θυσία» σχολίασε κύριο άρθρο του «Monde». «Αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, η πιθανότητα ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται πλέον προ των πυλών».  

Κατηγορίες για άτολμο
πακέτο κυρώσεων

Η Ευρώπη προμηθεύεται το 26% του πετρελαίου της από τη Ρωσία (για το αέριο το ποσοστό φθάνει το 40%). Εκτός Ευρώπης, στις ΗΠΑ, που είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια, τονίζεται ότι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ είναι άτολμο γιατί δεν περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό αέριο. Η Ευρώπη «απαντάει» ότι το πετρέλαιο είναι πιο πολύτιμο για τη Ρωσία από το αέριο επειδή οι Δυτικοί αγοράζουν το 70% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ότι το πετρέλαιο φέρνει στη Ρωσία τριπλάσιο συνάλλαγμα από το αέριο και ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο αποτελούν το 60% των εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας.

Μελέτη πάντως του φινλανδικού θινκ τανκ Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) υπολόγισε ότι από την αρχή του πολέμου οι Ευρωπαίοι έχουν πληρώσει 53 δισ. ευρώ για ρωσική ενέργεια – από τα οποία 21 δισ. για πετρέλαιο, σχεδόν 31 δισ. για αέριο και 881 εκατ. ευρώ για άνθρακα. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν ουσιαστικά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζοντας να αγοράζουν ρωσική ενέργεια.

Οι νέες αγορές
για το Κρεμλίνο

Αν όμως η Μόσχα πάψει να πουλάει πετρέλαιο στην Ευρώπη, θα το πουλήσει στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες αγορές. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – τις οποίες η ΕΕ προσπαθεί με διπλωματικά μέσα να τις πείσει να μειώσουν. Οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρουν το σενάριο ότι η Μόσχα μπορεί να βγει κερδισμένη από το ευρωπαϊκό εμπάργκο αν καταφέρει να πουλήσει το πετρέλαιό της πιο ακριβά σε νέες αγορές. Οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα από τη μια μέρα στην άλλη και ότι η επιτυχία τους έρχεται σιγά-σιγά με τη διάρκειά τους.