Παράλληλα με τις διεργασίες για την εξυγίανση των τραπεζών, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κυριαρχεί η αγωνία για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για «αλλαγή μοντέλου, με κύριο στόχο τη στροφή σε μια πολύ πιο εξωστρεφή οικονομία, διεθνώς ανταγωνιστική και με δραστικό περιορισμό της «μαύρης οικονομίας»». Κατά τα όσα σημειώνουν, αυτά θα σημάνουν πολύ χαμηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και εισφορές. Τονίζεται ωστόσο από τις ίδιες πηγές ότι μία τέτοια μετάβαση προϋποθέτει και συμβαδίζει με θεμελειώδεις ανατροπές στα πεδία της τεχνολογίας, των αντιλήψεων και των θεσμών.  

«Οσο το «μαύρο» στην οικονομία παραμένει τόσο εκτεταμένο, η κοινωνική δικαιοσύνη θα έχει πάντα αποχρώσεις του γκρίζου» σημειώνει υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών και εξηγεί ότι υπό τις σημερινές συνθήκες σημαντικό κομμάτι των κοινωνικών πόρων αντί να πηγαίνει σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, καταναλώνεται από όσους αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ο χρόνος, καθώς πλέον απαιτείται ταχύτερος σχεδιασμός και δράση απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Η πρόκληση αφορά την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προϋποθέσεις για αυτό, ωστόσο, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα.