Ενας κύκλος έντονων παρασκηνιακών διεργασιών και διαπραγματεύσεων για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια, τις θέσεις και τα πρόσωπα των επιτρόπων έχει ήδη ανοίξει στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.
Το τριήμερο 5-7 Μαρτίου αναμένεται να λήξει και τυπικά το θέμα της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στο εξελισσόμενο παιχνίδι ισορροπιών. Οπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές του ΕΛΚ, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει ένα αρκετά υψηλό ευρωπαϊκό προφίλ, δεδομένου ότι εξακολουθεί να ηγείται του ισχυρότερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ενωση και, παρά τις όποιες «γρατζουνιές», κυρίως έπειτα από την υπόθεση των υποκλοπών και την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις αξιόπιστες φωνές.
Υπό αυτή την έννοια, συγκαταλέγεται στην ομάδα των πολιτικά «ισχυρών» του ΕΛΚ, με κύριους συνομιλητές του τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Πολωνία και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο.
Ουκρανία, ενέργεια, Μεταναστευτικό
Οι λόγοι για αυτό, δεν περιορίζονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα ψηλά ποσοστά της ΝΔ και στη δημοφιλία του Πρωθυπουργού.
Εχουν και μία πραγματιστική βάση και σχετίζονται, αφενός με τη στάση που έχει τηρήσει στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα θέματα της ενεργειακής διασύνδεσης, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα την Ευρώπη και, προφανώς, στη θεαματικά βελτιωμένη διεθνή εικόνα της χώρας, έπειτα από τις περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας. Πέραν αυτών και λόγω της νευραλγικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, υπάρχει πλέον μία πλήρης σύμπνοια της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης στα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Το status αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάρτηση προφανώς και με το κατά πόσο η ισχύς του θα επιβεβαιωθεί στις ευρωκάλπες του Ιουνίου, αναμένεται ότι θα είναι μία από τις παραμέτρους στις επικείμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τα πόστα στην επόμενη σύνθεση της Επιτροπής.
Το όνομα του Κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να ακούγεται σε κάποιους κύκλους στις Βρυξέλλες, ως μία ενδεχόμενη λύση σε περίπτωση που παρουσιαστούν αδιέξοδα
Επικεφαλής του Συμβουλίου;
Στο βαθμό κατά τον οποίο δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις ως προς την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα μεταφερθεί στο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως προς το αν ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ένας από τους υποψηφίους, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως αφενός ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο και, αφετέρου, ότι για λόγους ισορροπιών θα τεθεί επικεφαλής κάποιος εκπρόσωπος των ευρωσοσιαλιστών. Ως πιθανά ονόματα υπό αυτή την έννοια, ακούγονται εκείνα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και (λιγότερο) της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω ακριβώς των διαφαινόμενων πολύ λεπτών ισορροπιών μετά από τις ευρωεκλογές, το όνομά του εξακολουθεί να ακούγεται σε κάποιους κύκλους στις Βρυξέλλες, ως μία ενδεχόμενη λύση σε περίπτωση που παρουσιαστούν αδιέξοδα στις συζητήσεις για τους επικεφαλής της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η συζήτηση για αναθεώρηση της ΚΑΠ
Πέραν αυτών, καθοριστικής σημασίας πεδίο στο οποίο θα φανεί πόσο και πώς θα επιδράσει η ισχύς του έλληνα πρωθυπουργού στο ΕΛΚ και κατ’ επέκταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι η συζήτηση για την επανεξέταση και αναθεώρηση της ΚΑΠ, έστω και αν οι διαφαινόμενες αναπροσαρμογές διαφαίνονται άτολμες και μάλλον θα περιοριστούν στη μείωση της εξοντωτικής γραφειοκρατίας και στους χρόνους της συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες της «Πράσινης Συμφωνίας».
Κρίσιμη παράμετρος ως προς όλα τα πεδία της επικείμενης ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης θα είναι σε κάθε περίπτωση η εκλογική ισχύς των κομμάτων και οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο. Η μεγάλη ανησυχία στους κόλπους του ΕΛΚ εντοπίζεται στην άνοδο της άκρας Δεξιάς, η οποία μέσω μιας διαφαινόμενης νίκης της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και της πιθανολογούμενης ενίσχυσης της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», δεν αποκλείεται να είναι η τρίτη σε δύναμη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπό αυτό το πρίσμα, όσο και αν η ευρωομάδα της ΝΔ θα είναι αναλογικά πολύ μικρότερη από τις αντίστοιχες άλλων κεντροδεξιών κομμάτων, δεν είναι απίθανο να αποκτήσει ένα ειδικό βάρος για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 361 εδρών, η οποία θα απαιτείται για τη λήψη ή επικύρωση των όποιων αποφάσεων.
Χαρτοφυλάκιο στην Αμυνα με το βλέμμα στη βιομηχανία
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τις ηγετικές θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα, αναμένεται ότι θα εξελιχθούν και οι συζητήσεις για τη στελέχωση της Επιτροπής. Κατά πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει «παγώσει» αυτή τη στιγμή κάθε σχετική κουβέντα, διαμηνύοντας ότι τίποτε και για κανέναν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι στην ουσία το «δεξί χέρι» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπό αυτή την έννοια η ανανέωση της θητείας του έχει συνδεθεί περισσότερο μαζί της, παρά με τα σχέδια και τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού.
Κρίσιμο στοιχείο είναι επιπλέον και το ποια χαρτοφυλάκια θα διεκδικήσει και θα λάβει κάθε χώρα. Η νέα παράμετρος σε αυτό το παιχνίδι είναι το υπό εξέταση νέο χαρτοφυλάκιο για την Ευρωπαϊκή Αμυνα, το οποίο, εφόσον δημιουργηθεί, θα εστιάζει περισσότερο στην αμυντική βιομηχανία, παρά στο στρατιωτικό σκέλος, με κάποια απόσπαση αρμοδιοτήτων τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και από το χαρτοφυλάκιο Βιομηχανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα δεν συζητείται για την ανάληψη του νέου αυτού χαρτοφυλακίου, το οποίο πιθανώς θα ανατεθεί στον Πολωνό Ράντεκ Σικόρσκι. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης και σε συνδυασμό με τα όσα συζητούνται στην Αθήνα, επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν να ανατεθεί στον έλληνα επίτροπο κάποιο από τα λεγόμενα παραγωγικά ή οικονομικού ενδιαφέροντος χαρτοφυλάκια.