Λασπομαχίες από τα μακρινά… 80s

Το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ έδωσε το έναυσμα για μία άνευ ορίων και κανόνων σύγκρουση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα - Στους ίδιους ρυθμούς αναμένεται και ο προεκλογικός αγώνας

Προάγγελος της τυφλής και άνευ ορίων και κανόνων προεκλογικής σύγκρουσης ήταν η μετωπική αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου της ΕΥΠ την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι φραστικές ακρότητες εκατέρωθεν κυριάρχησαν, όπως και οι προσωπικές αντεγκλήσεις. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι προτού εμφανιστούν ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση περί της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου είχε εξελιχθεί απολύτως εντός των αποδεκτών κοινοβουλευτικών πλαισίων.

Ο κοινοβουλευτικός διάλογος ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μία νέα επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι το πολιτικό ευ αγωνίζεσθαι είναι μία ανεδαφική αξίωση στον δρόμο προς τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο τους δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τονίσει ότι «λίγοι μήνες» μας χωρίζουν από αυτές.

Γενικευμένη ένταση

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αποδύθηκαν σε αλληλοκατηγορίες, χαρακτηρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και επιτιμητικές αναφορές. Η αντιπαράθεση γενικεύτηκε, εξελίχθηκε σχεδόν σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και εν μέσω μεγάλης αναστάτωσης και έντασης στα βουλευτικά έδρανα.

Τα στοιχεία αυτά προεξοφλείται ότι θα κυριαρχήσουν και θα εντείνονται όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, δεδομένου δε ότι τα διλήμματα είναι προσωποποιημένα και από τους δύο και ότι η αναμέτρηση θα έχει χαρακτηριστικά μονομαχίας. Πέραν αυτών όμως φάνηκε ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα ακολουθεί τον Πρωθυπουργό, ο οποίος διαρκώς θα προκαλείται από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και την ελάσσονα αντιπολίτευση, ώστε να δώσει απαντήσεις για την επίγνωση ή εμπλοκή του.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι ελλείψει πολλών άλλων επιλογών, θα επιμείνει στο σκάνδαλο των υποκλοπών και θα επιχειρεί να το κρατά ψηλά στην ημερήσια διάταξη, έστω και για λόγους συσπείρωσης του ακροατηρίου του και διατήρησης των υψηλών τόνων.

Η κοινοβουλευτική σύγκρουση της προηγούμενης Πέμπτης επιβεβαίωσε όσους επιμένουν ότι η τοξικότητα και η έκπτωση του κοινοβουλευτικού λόγου θα είναι κυρίαρχα στοιχεία της προεκλογικής περιόδου.

Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφενός, και η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων από τον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου, λειτουργούν πλέον ως σκοποί που αγιάζουν τα μέσα και που κατά τα φαινόμενα θα μετατρέψουν τις εκλογές σε μία λασπομαχία, η οποία θα παραπέμπει στη δεκαετία του ’80. Αν απομονώσει κάποιος τις εκφράσεις και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, διαμορφώνει μία αντιπροσωπευτική εικόνα για το ύφος και το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Χαρακτηρισμοί

Ο Πρωθυπουργός από την αρχή της παρέμβασής του μίλησε για «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας», για «εθνικούς συκοφάντες», ενώ επανέλαβε ότι «δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis». Επιχείρησε να αντιστρέψει τις κατηγορίες προς το πρόσωπό του και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς παρακολουθήσεων κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, ενώ σε μία προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα επανήλθε στην καταστροφή στο Μάτι και σημείωσε: «Το Predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες;».

Επέμεινε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019. «Κάποια στιγμή, κ. Τσίπρα, θα απολογηθείτε γι’ αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Πόσες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον Ποινικό Κώδικα; Τι άλλο θα δούμε;» είπε ο Πρωθυπουργός. Στη δευτερολογία του επανήλθε στο ίδιο θέμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είχε μιλήσει για  «ακραίο σημείο διαπλοκής της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας» σε κατάθεσή του ενώπιον του εισαγγελέα. Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι παρακολουθούσε υπουργούς της κυβέρνησής του και την ηγεσία των ΕΔ και μιλώντας στον ενικό είπε στον Αλέξη Τσίπρα εν μέσω κραυγών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ντρέπεσαι λίγο;».

Τσίπρας: «Είσαι ένοχος»

Με πολύ πιο επιθετικό ύφος και οξείς χαρακτηρισμούς εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αποδίδοντας στον Πρωθυπουργό θράσος και δειλία, χαρακτηρίζοντάς τον «ένοχο» και αναφωνώντας πολλές φορές «ντροπή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του μίλησε για «γελοία επιχειρήματα» και «αξιοθρήνητη παρουσία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στράφηκε επανειλημμένως προς το πρωθυπουργικό έδρανο, σε μία κίνηση θεατρικού χαρακτήρα και έθεσε το ερώτημα αν ο Πρωθυπουργός είναι «παραπλανημένος ή επικίνδυνος». Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι καταφεύγει σε «διχαστικό λόγο» και ότι επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

INFO

156-142: Χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, εγκρίθηκε με 156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά. Είχαν προηγηθεί νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, μεταξύ των οποίων και αυτή που ορίζει ότι παύονται αυτοδίκαια οι υποδιοικητές και τα καθήκοντά τους μέχρι τον διορισμό των νέων θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης σχολίαζαν ότι η παύση των υποδιοικητών έγινε λόγω του περιορισμού του αριθμού τους από τρεις σε δύο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.