Εφτασε πραγματικά ο κόμπος στο χτένι για την κυβέρνηση στο θέμα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας; Οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές, αλλά όπως λέει και το γνωστό ρητό, δεν αποκλείεται παρ’ όλα αυτά να οδηγούν στην κόλαση. Εκεί βρέθηκε η κυβέρνηση 17 μήνες μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και την υπογραφή ενός μνημονίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της UEFA (Αλεξάντρ Τσέφεριν) και της FIFA (Γκρεγκ Κλαρκ) τον Φεβρουάριο του 2022.

Το συνυποσχετικό προέβλεπε την εκπόνηση μιας «ολιστικής μελέτης» για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ στα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβανόταν και η διάλυση των συνδέσμων φιλάθλων που λειτουργούσαν παράνομα. «Σκοπεύουμε να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» είχε δηλώσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν…

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά βρέθηκε με μια ακόμα πιο καυτή ποδοσφαιρική πατάτα στα χέρια. Το νέο αίμα χύθηκε σε σύγκρουση Ελλήνων με οπαδούς άλλης χώρας, άρα δεν αφορούσε αμιγώς το ελληνικό ποδόσφαιρο, και συνδυάστηκε με αδιανόητα σφάλματα και κακή κρίση της αστυνομίας στην πρόληψη της οπαδικής βίας. Η προβληματική λειτουργία των οπαδών ανέδειξε παράλληλα και την προβληματική λειτουργία του κράτους.

Η γενική εντύπωση είναι ότι αν έγινε κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν πολύ λίγο. Θα καταφέρει να αναστρέψει αυτή την εικόνα η κυβέρνηση; Στη νέα σύσκεψη την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, πάλι παρουσία του Τσέφεριν, ανακοινώθηκε ξανά ότι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν, ενώ προστέθηκαν και νέα μέτρα, όπως η δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, το κλείσιμο των θυρών και το ύστατο μέτρο του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το θέμα, όπως δείχνει η εμπειρία, δεν είναι τα μέτρα καθαυτά, αλλά η εφαρμογή τους, και μάλιστα συνδυαστικά. Οταν δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται αποσπασματικά, το αποτέλεσμα είναι μια τρύπα στο νερό, που γίνεται ολόμαυρη όταν χάνονται ζωές νέων παιδιών εξαιτίας του τυφλού μίσους. Χρειάζεται και η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και η δικαιοσύνη τη δική της και η πολιτεία να μεριμνήσει στον τομέα της πρόληψης. Αυτή η αλυσίδα στη χώρα μας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Και είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός όταν επισήμανε ότι το φαινόμενο της αθλητικής βίας «γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υπόκοσμου και του περιθωρίου, ενώ ορισμένες φορές αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά». Το νέο κυβερνητικό δόγμα είναι «νομιμότητα παντού» και ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Ενδεχομένως για αυτό δεν υπογράφηκε ένα νέο και μάλλον άχρηστο μνημόνιο, αλλά έγινε μια πολύ πρακτική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ σε κλίμα συνεργασίας, όπως μεταδόθηκε και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη, αν και οι ανακοινώσεις που έγιναν προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η πιο σοβαρή αφορά τον έλεγχο εισόδου και την ταυτοποίηση οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα από τη ΕΛ.ΑΣ. και όχι από την υπηρεσία ασφαλείας των ΠΑΕ. Διατυπώνεται προβληματισμός για τον μεγάλο φόρτο που θα δεχθεί η αστυνομία, η οποία σε μεγάλες διοργανώσεις θα αναγκαστεί να υποχωρήσει από τα άλλα καθήκοντά της, δεδομένου ότι είναι και υποστελεχωμένη. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι οι έλεγχοι θα είναι αιφνιδιαστικοί, άρα δεν θα χρειαστούν τόσο μεγάλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε θέση να εκπονήσει τα κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν. Ζήτησε να μην ασκείται ισοπεδωτική και απαξιωτική κριτική για την αστυνομία, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛ.ΑΣ.» και προανήγγειλε και άλλες καρατομήσεις.

Οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, είπε, αλλά αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. «Οταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», «η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι» πρόσθεσε.

Τριβές με τους Κροάτες

Η σύλληψη των 105 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ προκαλεί συνεχώς τριβές με την Κροατία. Ο πρόεδρος της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, παρότι αποδοκιμάστηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε αρχικά ότι αν η Αθήνα κρατήσει και όλους τους συλληφθέντες θα ανοίξει βεντέτα και έπειτα ότι αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Το ΥΠΕΞ απάντησε αμέσως στις προκλήσεις τονίζοντας ότι «η ελληνική πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα». Και ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον κροάτη πρόεδρο, τόνισε ότι «ούτε η χώρα ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».

Από ό,τι φαίνεται, υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της Κροατίας, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, η οποία εξάγεται στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Κροατία έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, μέσω της ομάδας Med9, του άτυπου γκρουπ των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.