Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αντοχές της κυβέρνησης και αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να κερδίσει πόντους. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται «ασφαλείας» και μια νέα εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται πιθανή. Αυτές τις διαπιστώσεις ξορκίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται όλο και περισσότερο πεπεισμένος ότι επέρχεται εκλογική ήττα του Πρωθυπουργού.
Στον πυρήνα της ανάλυσής του υπάρχει η επισήμανση ότι η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ δεν «ακούει» την κοινωνία, δεν την εκπροσωπεί, όπως την είχε παρουσιάσει παλαιότερα και το Ινστιτούτο Πουλαντζάς, αποκωδικοποιώντας τις δημοσκοπήσεις.
Συνθήκες ανατροπής
Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός στόχος είναι να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής της κυβέρνησης με την παρουσία βέβαια και μιας πιο φρέσκιας εικόνας του κόμματός του. Γι’ αυτό και δίνει μεγάλο βάρος στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και στη συγκρότηση ανανεωμένων ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα δίνει μεγάλο βάρος στην αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, πολλά εκ των οποίων έχουν θετικό πρόσημο και μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το βασικό όμως στοίχημα για τον κ. Τσίπρα που πυκνώνει τις παρασκηνιακές του επαφές με πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να καταφέρει να συγκροτήσει αξιόμαχα ψηφοδέλτια με πρόσωπα καινούργια που θα δίνουν και τον αέρα της «φρεσκάδας».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος έχει συναντήσει πολλούς, αρκετοί εκ των οποίων είναι διατεθειμένοι να συμμαχήσουν με τον ίδιο και να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Και τα μέλη στο παιχνίδι
Επί της ουσίας, με τις κινήσεις του αυτές ανακατεύει πλήρως την εσωκομματική τράπουλα και επιχειρεί να κάνει φυγή προς τα εμπρός, ενώ βάζει και τα μέλη στο παιχνίδι. Και αυτό διότι αυτά θα αποφασίσουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου, που αγνοείται επιμελώς από διαφόρους, καθώς δεν είναι πλέον τα ψηφοδέλτια απόφαση μόνο του αρχηγού ή της ηγετικής ομάδας ή εντεταλμένων στελεχών.
Οπως έγκαιρα είχε γράψει «Το Βήμα» πριν από μήνες, ο στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να έχουν «κλειδώσει» έως τα τέλη Νοεμβρίου περίπου, το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πάρα πολλούς δήμους και στις περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα θα ετοιμάζονται και τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές.
Διεργασίες σε τοπικό επίπεδο
Το ζήτημα της στρατηγικής για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές ετέθη προ ημερών στο Εκτελεστικό Γραφείο που συνεδρίασε υπό τον κ. Τσίπρα, ενώ πιο οργανωμένη συζήτηση θα γίνει τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και το επόμενο δεκαήμερο στην Κεντρική Επιτροπή.
Το κύριο μενού στο ΕΓ ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου μπορεί να υπάρξουν κοινά ψηφοδέλτια με το ΠαΣοΚ, αλλά όχι στο πλαίσιο κεντρικής συμφωνίας μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ως αποτέλεσμα διεργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων.
Σε πολλές περιοχές ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, έστω και χαλαρά, και ακούγονται τα πρώτα ονόματα, αν και όλα ακόμα είναι στη σφαίρα των σεναρίων. Συζητήσεις μεταξύ τοπικών και περιφερειακών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ υπάρχουν, χωρίς αυτές να τελούν υπό τις «πολιτικές ευλογίες» των ηγεσιών, αν και δεν επικρίνονται.
Το δίλημμα στα στελέχη
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν αφήνει το περιθώριο σε κάποιο στέλεχος να έχει το βλέμμα και στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Ή Βουλή ή αυτοδιοίκηση» είναι ουσιαστικά το μήνυμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει υποψηφιότητες που θα «τρέξουν» αποκλειστικά στον χώρο της αυτοδιοίκησης ή για τις βουλευτικές εκλογές και όχι να το έχουν, όπως λένε συνεργάτες του, «δίπορτο», δηλ. εάν δεν εκλεγούν βουλευτές να είναι υποψήφιοι για την αυτοδιοίκηση.
Επίσης, αποφασίστηκε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει χρόνος στους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών να προετοιμαστούν καλύτερα, διότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέτυχε παταγωδώς. Και δεν θέλουν να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και ως εκ τούτου γίνονται και προσεκτικές κινήσεις από τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με την αναζήτηση υποψηφιοτήτων, όπως τους Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, Κατερίνα Κνήτου και Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και το δίδυμο Ράνια Σβίγκου (γραμματέας) και Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής), με τον δεύτερο να κάνει αρκετή παρασκηνιακή προεργασία στο πλαίσιο του ανοίγματος στις προοδευτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε αρκετούς δήμους και σε 2-3 περιφέρειες έχουν υπάρξει προχωρημένες συζητήσεις, χωρίς να «κλειδώσουν» ονόματα και παράλληλα προχωρεί και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.