Σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών παραπέμπουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας, του καθοδηγητικού οργάνου που θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Ο απόλυτος έλεγχος των εσωκομματικών συσχετισμών από τους «προεδρικούς», όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, εκ των στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, κατέδειξε τις πραγματικές διαθέσεις της ηγετικής ομάδας για την «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Εφερε επίσης στην επιφάνεια τους υπόγειους διαγκωνισμούς που μαίνονται στο εσωτερικό του με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, επίσης εκ του κύκλου των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, «πλήρωσε» την κόντρα του με τον κ. Παππά καταλαμβάνοντας μόλις τη 18η θέση στη σειρά κατάταξης της 21μελούς Πολιτικής Γραμματείας.
Κατευθυνόμενη σταυροδοσία με πολλαπλά μηνύματα
Αίσθηση δε προκάλεσε και η τύχη που επιφυλάχθηκε μέσω της κατευθυνόμενης σταυροδοσίας σε ιστορικά στελέχη όπως ο Ι. Δραγασάκης, ο Ν. Βούτσης και ο Ν. Φίλης, που βρέθηκαν σε χαμηλές θέσεις κατάταξης (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη 16η θέση, ο Πρόεδρος της Βουλής στη 12η και ο πρώην υπουργός Παιδείας στη 13η θέση), όπως άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, εκ των «53+», που ήρθε ένατος, κάτι που ερμηνεύθηκε ως «σήμα» προς τη δραστήρια εσωκομματική πτέρυγα που αξιώνει «αριστερή στροφή» και προσεκτικά ανοίγματα στην πολιτική των συμμαχιών μακριά από τακτικισμούς. Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Φίλης ήταν πρώτοι σε σταυρούς το 2016 στο συνέδριο του κόμματος κατά την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Το «μήνυμα» που έστειλε η κυρίαρχη εσωκομματική πτέρυγα των «προεδρικών» που εδώ και λίγους μήνες αποτελεί την «υπερ-τάση» που προήλθε από τη συνένωση δυνάμεων της Ενωτικής Κίνησης (Παππάς, Γεροβασίλη κ.ά.), της Πλατφόρμας 2010 (Μπαλάφας, Δούρου, Παπαδημούλης κ.ά.) και της Σοσιαλιστικής Τάσης των «πασοκογενών» (Κοτσακάς, Κουρουμπλής κ.ά.), είχε πολλές πτυχές. Αν και η σύγκλιση των τάσεων αυτών έγινε στο όνομα της υπέρβασης των εσωκομματικών περιχαρακώσεων και των «φατριών», ωστόσο από τα αποτελέσματα της (κατευθυνόμενης) σταυροδοσίας φαίνεται ότι πρυτάνευσε η γνώριμη – και ασφαλέστερη για κάποιους – πρακτική του φραξιονισμού. Ετσι, άλλα στελέχη βρέθηκαν σε κορυφαίες θέσεις, άλλα «κόντυναν» και άλλα ταπεινώθηκαν, κατά μια έννοια, προκειμένου να καταστεί σαφές στο εσωκομματικό πεδίο «ποιος κάνει κουμάντο». Η «πρωτιά» του άλλοτε κορυφαίου στελέχους του ΠαΣοΚ Αντ. Κοτσακά δεν θεωρήθηκε τυχαία, αλλά ως κίνηση που σηματοδοτεί την επιλογή των δυνάμεων εκείνων που προσβλέπουν στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό κόμμα συστημικού χαρακτήρα – ένα «σύγχρονο ΠαΣοΚ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Η εκλογή του Θ. Δρίτσα στη δεύτερη θέση ήταν μια επιλογή ισορροπιών – ο πρώην υπουργός, αν και κινείται στον χώρο των «53+», διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και συνομιλεί με όλες τις πλευρές, ενώ είχε πάρει μέρος και στη «σύναξη του Κάραβελ» του περασμένου Μαΐου, όπου επήλθε η συνένωση των «τάσεων» του προεδρικού φάσματος, θέτοντας ζήτημα συναπόφασης και συνευθύνης στη λειτουργία του κόμματος. Τρίτος στη σειρά κατάταξης των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας αναδείχθηκε ο κ. Παππάς, ο άνθρωπος που φέρεται από στελέχη του κόμματος ως ο «αρχιτέκτονας» των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν.
Η πρόταση για τα 21 μέλη της ΠΓ συζητήθηκε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια να μη διαταραχθούν ισορροπίες και να δοθεί ένα μήνυμα συσπείρωσης και πανστρατιάς των εσωκομματικών δυνάμεων εν όψει εκλογών. Ωστόσο, οι «προεδρικοί» επέλεξαν να δώσουν ένα πιο σαφές στίγμα για τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κρίσιμες επιλογές και αποφάσεις που έπονται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη που αρέσκονται στη συνωμοσιολογία και στην εσωκομματική ίντριγκα εκτιμούν πως είτε όλα έγιναν εν γνώσει του Πρωθυπουργού είτε «αυτονομήθηκε» εν μέρει ο κ. Παππάς θέλοντας μέσα από την κατευθυνόμενη σταυροδοσία να δώσει το δικό του δυναμικό «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις, στέλνοντας παράλληλα και κάποια «μηνύματα» προς το Μέγαρο Μαξίμου που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ενώ φέρεται να είχε ενδιαφερθεί κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό να μετακομίσει στο υπουργείο Εσωτερικών ή να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, αυτό δεν έγινε.
Εύθραυστες ισορροπίες με μετεκλογικό φόντο
Οπως και να έχει, είναι προφανές ότι αποτυπώθηκε μια εσωκομματική πραγματικότητα: ότι η «προεδρική» πτέρυγα περί τον κ. Τσίπρα είναι κυρίαρχη του παιχνιδιού, και αυτό επιχειρήθηκε να καταστεί σαφές με την «επίδειξη πυγμής» προς στελέχη με ιδιαίτερο πολιτικό και κομματικό εκτόπισμα και κοινωνική αναφορά, όπως οι κ.κ. Δραγασάκης, Βούτσης, Φίλης αλλά και ο Αρ. Μπαλτάς, οι οποίοι δεν είχαν την στήριξη «τάσεων» σε αντίθεση με στελέχη του «προεδρικού» κλίματος που βρέθηκαν σε ψηλότερες θέσεις κατάταξης, όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη.
Το κλίμα αυτό, πάντως, είναι ενδεικτικό των εύθραυστων ισορροπιών που υπάρχουν και μιας ρευστότητας στο πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, η οποία δεν αφορά τίποτε άλλο από τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έχει ορίζοντα μόνο τις εκλογές αλλά και το μετεκλογικό τοπίο και τον ρόλο που θα διαδραματίσει τότε το κυβερνών κόμμα.
Νέα πυρά από τον Ν. Φίλη για την ΕΡΤ
Στην Κεντρική Επιτροπή ξεχώρισε η «κόντρα» του κ. Παππά με τον κ. Φίλη για την ΕΡΤ, με τον πρώην υπουργό να λέει ευθέως ότι το πρόβλημα της ΕΡΤ είναι θέμα «δημοκρατικής φυσιογνωμίας της διακυβέρνησης» και να αξιώνει άμεσες διορθωτικές κινήσεις εξομάλυνσης της κατάστασης με άμεσα βήματα όπως η αλλαγή της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και ει δυνατόν με συναινετικό τρόπο. Θέμα ΕΡΤ λέγεται ότι έθεσαν και άλλα μέλη της ΚΕ όπως ο κ. Δρίτσας, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» και γραμματέας της οργάνωσης των δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στούμπος κ.ά.
Ωστόσο, ο κ. Παππάς δεν συμμερίζεται την κριτική υπεραμυνόμενος των επιλογών που έχουν γίνει στην ΕΡΤ αμφισβητώντας πλήρως τα επιχειρήματα Φίλη, ο οποίος από την πλευρά του θεωρεί ότι με την εικόνα που εκπέμπεται προκαλείται σοβαρή πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση στην πορεία προς τις εκλογές και ενισχύονται οι αιτιάσεις εκείνων που θέτουν την ΕΡΤ στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν παράλειψε δε να αναφερθεί στην ανάγκη να καταπολεμηθούν φαινόμενα αλαζονείας που δυστυχώς, όπως φέρεται να είπε, εμφιλοχωρούν σε πλευρές της αριστερής διακυβέρνησης, προτρέποντας στη διαμόρφωση εκείνου του ύφους και ήθους διακυβέρνησης που θα απαντά πειστικά στην ισοπεδωτική αντίληψη του «όλοι είμαστε ίδιοι».