Εκεχειρία σήμανε στο εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση συνομολογούν ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτή η κοινή εκτίμηση όλων των τάσεων όμως δεν σημαίνει ότι γεφυρώνεται η απόσταση που χωρίζει την προεδρική ομάδα με την πιο αριστερά πτέρυγα του κόμματος που βρίσκεται κάτω από την πολιτική προστασία της «Ομπρέλας», όπως είναι το όνομα της τάσης.
Οι προεκλογικοί ρυθμοί με τους οποίους κινείται το κόμμα με μπροστάρη τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς στο εσωκομματικό μέτωπο, ειδικά όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός, στην πορεία προς τις κάλπες, εμφανίζεται αποφασισμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη μεσαία τάξη που υπερφορολογήθηκε επί των ημερών της διακυβέρνησής του.
Κριτική από την «Ομπρέλα»
Η κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αριστερή τάση της «Ομπρέλας» εστιάζεται στο εξής: είναι λάθος η στρατηγική να επικεντρώνεται προεκλογικά στη μεσαία τάξη, τους «κυρ-Παντελήδες», όπως τους χαρακτήρισαν πρόσφατα σε κομματική διαδικασία στελέχη με πιο αριστερό πρόσημο, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης, αν και στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και συμφωνούν μαζί του άλλοι κεντρικοί παράγοντες, όπως ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που εσχάτως δέχεται άδικη κριτική από τους προεδρικούς για τα ολέθρια λάθη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, καθώς οι λανθασμένοι χειρισμοί έχουν σαφή κατεύθυνση: τους προεδρικούς.
Παρά την αντίθεση της αριστερής τάσης, στην οποία ανήκουν και άλλα στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει διαφορετική προσέγγιση για τη μεσαία τάξη, ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία κ.ά., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ρίχνει «γέφυρες» στη μεσαία τάξη, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχει και παρεμβατική ικανότητα σε μεγάλο αριθμό πολιτών και επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως φαίνεται από τη στρατηγική που ακολουθεί, εκτός από τις αναφορές στους νέους, στους οποίους η «Ομπρέλα» θέλει να ρίξει κυρίως το βάρος, επιδιώκει να κερδίσει και τη συμπάθεια των συνταξιούχων με σαφείς αναφορές σε αποκατάσταση των αδικιών.
Η φράση-κλειδί που ειπώθηκε στην περασμένη ΔΕΘ, τον συνοδεύει και βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής του στρατηγικής, είναι: «Εχω ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσω τις αδικίες για τη μεσαία τάξη». Αρα, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες εκ των έσω, όπως και τη διαφορετική οπτική κεντρικών στελεχών, π.χ. του κ. Τσακαλώτου, ο βασικός στόχος από εδώ και πέρα στον δρόμο προς τις εκλογές, είναι να πείσει τη μεσαία τάξη, η οποία και γέρνει την πλάστιγγα πολλές φορές.
Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθούν και οι αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο και μέχρι την Κυριακή των εκλογών οι τόνοι θα πέφτουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαφορές δεν υπάρχουν. Η κάλπη θα δείξει εάν θα έχει ή όχι πρόβλημα ο κ. Τσίπρας και κατά πόσο θα τον αμφισβητήσει η αριστερή τάση.