Οφείλω να ομολογήσω ότι τα εκλογικά σενάρια που κυκλοφορούν δεν με πείθουν ιδιαίτερα. Ο λόγος είναι απλός: δεν γνωρίζω καμία κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, χωρίς σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα, καθαρό πολιτικό ορίζοντα και τριάμισι χρόνια εξουσίας μπροστά της που ρισκάρει να εμπλακεί σε μια σύνθετη και μπελαλίδικη διαδικασία.

Μια διαδικασία που θα κρατήσει κανένα δίμηνο, και μάλιστα με άδηλο αποτέλεσμα – όσο σίγουρη κι αν αισθάνεται η κυβέρνηση για τον εαυτό της…

Ακόμη περισσότερο, όταν η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να «κάψει» την απλή αναλογική όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Και αυτό επειδή η απλή αναλογική που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα μπορεί να παρακάμψει τη ΝΔ, ακόμη κι αν είναι δεύτερο κόμμα. Αν υπολογίσουμε τα σημερινά κόμματα και αν δεχτούμε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκης θα συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης (πράγμα μάλλον απίθανο…), φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο να αθροίσουν σε συνθήκες απλής αναλογικής 151 έδρες. Θα χρειάζονται τότε το 47%-48% των ψήφων.  

 Συνεπώς είτε ως πρώτο κόμμα είτε ως δεύτερο, η ΝΔ θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε πρόσφατα εκείνη.

Πάμε παρακάτω. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται να γίνουν εκλογές;

Στην πολιτική ποτέ δεν αποκλείεται τίποτε.

Μπορεί να βρει ο Μητσοτάκης μια ουρανόπεμπτη ευκαιρία που δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη – δεν έχει πάρει και όρκο εξάντλησης τετραετίας!

Μπορεί ενδεχομένως να οδηγηθεί στις κάλπες σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, όπως ο Παπανδρέου το 2011.

Μπορεί, τέλος, να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εθνική κρίση.

Ολα μπορούν να συμβούν. Τίποτε από αυτά όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Και άλλωστε οι εθνικές κρίσεις (που είναι το λιγότερο προβλέψιμο) συνήθως ενισχύουν τις κυβερνήσεις, δεν τις αποδυναμώνουν.

Ούτως η άλλως, η ελληνική πολιτική έχει τη συνήθεια να κινείται μονότονα γύρω από το διαρκές δίλημμα «εκλογές ή ανασχηματισμός». Πότε το ένα, πότε το άλλο, κουβέντα να γίνεται.

Για να επιστρέψω λοιπόν στο αρχικό μου ερώτημα, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που συζητούν σήμερα τέτοια σενάρια.

Οχι πως δεν υπάρχουν υποστηρικτές του «εκλογικού σεναρίου» στη ΝΔ. Υπάρχουν. Απλώς υποψιάζομαι πως το υποστηρίζουν εντονότερα εκείνοι που έχουν τη μικρότερη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

Κουβέντα να γίνεται, δηλαδή.