Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μια παρέα κέντρισε το ενδιαφέρον στην ταβέρνα που πήγαν για φαγητό. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ήταν οι Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης, που αποτελούν πλέον τη νέα συνιστώσα του κόμματος, αν και στο παρελθόν η σχέση τους πέρασε από σαράντα κύματα. Εδώ και λίγο διάστημα βρέθηκαν πάλι κοντά, αλλά κυρίως βρέθηκαν απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο.

Κριτική στις επιλογές της ηγεσίας

Η νέα τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ είχε μακρά συνομιλία για την πορεία του κόμματος με στελέχη που παρακάθονταν στο τραπέζι, όπως ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο πρώην βουλευτής Τρύφωνας Αλεξιάδης, πλέον στενός συνεργάτης του κρητικού πρώην υπουργού Υγείας, μέλη της ΚΕ, κ.ά. Το σχέδιο ήταν σαφές, κοινή πορεία εν όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Το εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο προβληματικό, ενώ και η δημοσκοπική του εικόνα είναι πολύ αρνητική και μοιάζει με καθίζηση. Το κόμμα δεν έχει ζωντάνια, δυναμισμό και αδυνατεί να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης.

Για τη σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση ευθύνονται σύμφωνα με την «εσωκομματική τρόικα» ο Σ. Φάμελλος και οι στενοί υποστηρικτές του, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, κ.ά. Από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας διατυπώνονται απορίες και ερωτήματα για τους στόχους της εσωκομματικής «τρόικας».

Και αυτό διότι το κόμμα εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα τις τελευταίες ημέρες: από τη μια πλευρά υπάρχει η ηγεσία του κόμματος που έχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και από την άλλη πλευρά η τρόικα Πολάκη, Παππά, Σπίρτζη έχει ενδοιασμούς και διαφωνίες για τη δημιουργία μετώπου με το ΠαΣοΚ και με τη Νέα Αριστερά.

Αυτό έγινε εμφανές και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Π. Πολάκης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην προοπτική συνεργασίας με το ΠαΣοΚ εγείροντας πολιτικά ζητήματα και με τη Νέα Αριστερά ηθικά θέματα. Αυτό δυσαρέστησε τους παλαιούς συντρόφους του στη Νέα Αριστερά, αρκετοί εκ των οποίων έχουν πλέον ανοικτή γραμμή με την Κουμουνδούρου.  Πάντως, ο Π. Πολάκης εμφανίζεται μεγαλόκαρδος. «Τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν» δήλωσε, αν και η αγκαλιά του δεν άνοιξε για τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κόντρα αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που κεντρικά στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως ο πρόεδρός της Αλέξης Χαρίτσης και η Εφη Αχτσιόγλου, ανοίγουν την πόρτα της επιστροφής, κάτι που επιθυμεί και ο Σ. Φάμελλος.

Κεντρικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, τόσο στο εντευκτήριο της Βουλής όσο και σε κάποια σταθερά στέκια των συριζαίων πέριξ της πλατείας Συντάγματος, είναι πόσο κοντά στην επανασυγκόλληση βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και έγιναν σχετικές συνεννοήσεις για να εφαρμοστεί το μοντέλο, όχι της ένταξης, αλλά των «συνεργαζόμενων βουλευτών», μολονότι ο Σ. Φάμελλος τις διαψεύδει.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει να διακινούνται σενάρια για «παζάρια» και συμφωνίες ακόμα και για τις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιοι οι συνεργαζόμενοι «επαναπατρισθέντες», κάτι που προκαλεί εσωτερικές γκρίνιες. «Σενάρια που διακινούνται για »παζάρια» είναι ανυπόστατα και προβοκατόρικα και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς» ήταν η αντίδραση του Σ. Φάμελλου στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η επιστροφή ή συνεργασία κάποιων βουλευτών της Νέας Αριστεράς φέρεται να έχει την πολιτική ευλογία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μένει αδιάφορος, όπως πιστεύουν όλο και περισσότεροι, στο σκηνικό που διαμορφώνεται εν όψει του επικείμενου συνεδρίου.

Υπό τη σκιά αυτών των σεναρίων και τη συντήρηση της φημολογίας ότι πρέπει να μπει μπροστά ο πρώην πρωθυπουργός για την αναγέννηση του χώρου, ο Ν. Παππάς έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο. Ο πρώην υπουργός είναι από τα πρόσωπα που δεν επιθυμούν τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ.

Η γραμμή Πολάκη – Παππά – Σπίρτζη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με άλλα στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος δέχεται πυρά επειδή μαζί με τους Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα εργάζονται μεθοδικά εδώ και μήνες πάνω στην ιδέα των προγραμματικών συγκλίσεων ανάμεσα σε ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.

Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για το πώς θα σηκώσουν κεφάλι, τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Ο Σ. Φάμελλος, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κ.ά. πιστεύουν πως θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη. Αυτό, όμως, δεν το συμμερίζονται πολλά στελέχη. Η εκτίμηση ορισμένων μάλιστα δεν είναι απλώς ότι δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι δεν έχει περιθώριο να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι, όπως φαντάζεται η νέα πλειοψηφία.

Τελευταία ευκαιρία το συνέδριο

Εν όψει του συνεδρίου, στις 12-15 Ιουνίου, θα πυκνώσουν οι μαζώξεις καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στον  ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν κατορθώθηκε με την εκλογή Φάμελλου.

Όπως λέει η εσωκομματική αντιπολίτευση, το μόνο που έγινε είναι ανακατανομή ρόλων ανάμεσα στους υποστηρικτές του νέου προέδρου και αναδιανομή της εσωκομματικής πίτας στα μέλη της νέας πλειοψηφίας, χωρίς ιδιαίτερα ανοίγματα στους άλλους.

Εξάλλου, ουσιαστικά ανύπαρκτες είναι και οι επιστροφές παλαιών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε κέρδη μετράει από δυσαρεστημένους του ΠαΣοΚ και της Νέας Αριστεράς. Αντιθέτως, η αιμορραγία δυνάμεων προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δε λέει να σταματήσει.

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλό, δομικό και πολιτικό, με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζονται τα πολλά προβλήματα που τον κρατούν καθηλωμένο, τα στελέχη του να αναλώνονται ξανά στη μάχη των μηχανισμών για την εκλογή συνέδρων, για τους συσχετισμούς δυνάμεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή, στις Νομαρχιακές Επιτροπές και στην Πολιτική Γραμματεία. Εκεί χάνεται η μάχη της στρατηγικής και κάθε πολιτικής επικοινωνίας. Από την Κουμουνδούρου εξάγεται μόνο το κακό πρόσωπο ενός κόμματος, που η μόνη διέξοδός του είναι να βρει συνομιλητές και συμμάχους στον χώρο της Κεντροαριστεράς.