Με διασφαλισμένη την ευρεία πλειοψηφία των 220 βουλευτών, προσέρχεται η κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα (24/7) στην Ολομέλεια της Βουλής όπου εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Μετά από δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.
Μια εκκρεμότητα μισού αιώνα επιλύεται παρέχοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται εκτός Ελλάδας την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που βρίσκονται χωρίς περιορισμούς, με μια προϋπόθεση – να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
ΝΔ, ΠαΣοΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκροτούν την ισχυρή πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εγγυάται τη στήριξη του νομοσχεδίου με ψήφους άνω των απαιτουμένων 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από τις προσεχείς κιόλας ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.
«Ιστορική» συναίνεση
Η συναίνεση που επιτεύχθηκε πέρα και πάνω από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κυβέρνησης και των λεγόμενων «άκρων» έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι το θέμα υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες και πολιτικούς ανταγωνισμούς.
«Δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο. Είναι εθνικό» είπε η Νίκη Κεραμέως η οποία χαρακτήρισε «ιστορική» τη συναίνεση που επιτεύχθηκε. Παρά τον «πρόχειρο, βιαστικό και τακτικιστικό τρόπο», που απέδωσε το ΠαΣοΚ στη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει ως πρώτο νομοσχέδιο την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού, στήριξε «από θέσεις αρχής» το δικαίωμα των ομογενών να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται. Παρά τις παρατηρήσεις που διατυπώνει η Χαριλάου Τρικούπη, αυτό που κυριάρχησε στην αντιπολιτευτική θέση του ΠαΣοΚ ήταν η πάγια αρχή για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου του εκλέγειν από τους εκτός επικρατείας εκλογείς πέρα «από εκλογικούς ωφελιμισμούς και τακτικισμούς».
Διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κινηθεί στην πεπατημένη, δηλαδή στη «γραμμή» που είχε τηρήσει και το 2021 μη στηρίζοντας την ανάλογη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη για άρση των περιορισμών και καταθέτοντας δική του τροπολογία. Αυτό θα πράξει και τώρα, όπως όλα δείχνουν, αν και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «παιγνίδια εντυπώσεων» που αντιμετωπίζουν τους αποδήμους ως «εκλογικό κοινό».
Στον πυρήνα της διαφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο φόβος που εκφράζεται ότι με βάση το δίκαιο του αίματος, όποιος έλκει καταγωγή από έλληνα πρόγονο δικαιούται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και αυτοδικαίως δικαίωμα ψήφου, με κίνδυνο «να υπάρξει ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος ισοβαρές και ισοσθενές με το εκλογικό σώμα εντός Ελλάδος».
Αν και τους χωρίζει χάος, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ συγκλίνουν σε αυτό, αφού ο Περισσός θεωρεί ότι με το δίκαιο του αίματος ο αριθμός των εγγεγραμμένων μπορεί να πάει από 800.000, που κάποιοι υπολογίζουν, στα 2 και 3 εκατομμύρια («Ακόμα και ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ελληνικής καταγωγής» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα ο οποίος προειδοποίησε ότι «ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος»).
Ενώ και η Ελληνική Λύση, στο πλαίσιο της στάσης που τηρεί (επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια), παρότι είχε ψηφίσει το 2021 την ίδια ακριβώς ρύθμιση, διατυπώνει ανάλογο επιχείρημα υπολογίζοντας σε «πάνω από 3 εκατομμύρια» εκείνους που δυνητικά μέσω της απόκτησης ιθαγένειας θα μπορούσαν να συγκροτήσουν το εκλογικό σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στα επιχειρήματα αυτά που επί της ουσίας υπαινίσσονται αλλοίωση του εκλογικού σώματος, η κυβέρνηση εμφανίζεται κατηγορηματική: «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε εκείνον που ήδη έχει δικαίωμα ψήφου και θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα για να ψηφίσει, να ασκήσει το δικαίωμά του εκεί που θα βρίσκεται την ημέρα των εκλογών.
Πόσους Ελληνες αφορά
Πόσους όμως αφορά στην πραγματικότητα η δυνατότητα αυτή; Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έχει προσδιορίσει τη «δυνητική περίμετρο» των ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό από 600.000 έως 900.000. Κάποιοι προσδιορίζουν τον αριθμό εκείνων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου πλαισίου στις 800.000.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι κατά πολύ μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό μέγεθος θα φανεί όταν θα ξέρουμε πόσοι θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες διπλές εκλογές εγγράφηκαν για την αναμέτρηση του Μαΐου μόλις 22.858, από τους οποίους ψήφισαν 18.203 (έγκυρα 18.032) και για τον Ιούνιο 25.610, από τους οποίους ψήφισαν 17.365 (έγκυρα 17.258).