Κλείνει μέτωπα με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκυριακή, αλλά τους ανησυχεί το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται

Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου δεν ευνοούν το Κίνημα Αλλαγής. Τα δημοσκοπικά του ποσοστά του δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και απέχουν από τον εκλογικό στόχο του διψήφιου ποσοστού. Παράλληλα, φαντάζει μακρινός και ο στόχος της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ που, παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν, όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά ανεβάζει τη συσπείρωση και τα ποσοστά του.
Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι «συγκυριακή» και οφείλεται κυρίως στη συσπείρωση της βάσης του. Αυτό που την προβληματίζει περισσότερο είναι η κλιμακούμενη πόλωση του πολιτικού σκηνικού. «Τσίπρας και Μητσοτάκης πληγώνουν τη χώρα» λέει στους συνομιλητές της, εκτιμώντας ότι και οι δύο θα παίξουν το παιχνίδι της πόλωσης. «Ο Τσίπρας θεωρεί ότι η όξυνση θα του αποφέρει εκλογικά οφέλη. Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη που μετά τις εκλογές θα αναζητήσει συναινέσεις;» αναφέρουν.
Το Κίνημα Αλλαγής πέρασε το προηγούμενο διάστημα αρκετές αναταράξεις, φαίνεται όμως ότι τα εσωτερικά μέτωπα έχουν κλείσει. Οι σχέσεις της με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Καμίνη είναι πολύ καλές, μένει να διευθετηθεί το «αγκάθι» της εκλογικής παρουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη στις εθνικές εκλογές. Τα ανοίγματα των Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη δεν φαίνεται να την ανησυχούν ιδιαίτερα. «Κάνουν άνοιγμα στον κεντρώο και στον κεντροαριστερό χώρο είτε με δήθεν κεντροαριστερά είτε με δήθεν μεταρρυθμιστικά προσωπεία. Αυτές είναι κινήσεις μικροκομματικής λογικής που γίνονται αντιληπτές από τον κόσμο και πέφτουν πάρα πολύ γρήγορα» επισημαίνει. Το ζητούμενο για την κυρία Γεννηματά είναι η ενδυνάμωση του πολιτικού στίγματος του Κινήματος Αλλαγής, οι προτάσεις του για τη χώρα, η εκλογική του ενίσχυση και κυρίως να αναδειχθεί ότι η στάση του την επόμενη μέρα των εκλογών δεν είναι δεδομένη.

Συμμετοχή σε κυβέρνηση

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Εχει, όμως, ξεκαθαρίσει και ότι θα συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα ακολουθήσει πολιτικές εξόδου από την κρίση και οι οποίες θα έχουν προοδευτικό πρόσημο. Οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Η επισήμανση της Φώφης Γεννηματά είναι ότι ο αρχηγός της ΝΔ «ευαγγελίζεται μια ανάπτυξη που αφορά λίγους», ενώ «απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο κοινωνικό κράτος και σε πολιτικές αποκατάστασης των ανισοτήτων που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια». Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συμμερίζονται και την αισιοδοξία Μητσοτάκη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζουν ότι «θα συμβάλουμε στην εκλογή Προέδρου», δηλώνουν ωστόσο με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν αν προτείνει τον Κώστα Καραμανλή.
Για την κυρία Γεννηματά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα «είναι να οδηγηθεί σε ένα νέο μνημόνιο». Εκτιμά ότι το προεκλογικό κλίμα όπως διαμορφώνεται έχει επίπτωση στην αξιοπιστία της χώρας, η οποία έχει ανάγκη «ένα πρόγραμμα πραγματικά προοδευτικό και συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για να εφαρμοστεί. Αν δεν το πετύχουμε, θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και σε ένα νέο μνημόνιο». Εκτιμά επίσης ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετίας» και ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες προκειμένου μια άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευθεί κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα γίνουν το αργότερο τον Μάιο. Δεν αποκλείεται αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν στα μέτωπα των συντάξεων και του Μακεδονικού να υπάρξει και νωρίτερα προσφυγή στις κάλπες, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας θεωρήσει καταλληλότερη, για να υποστεί τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής τίθεται σε προεκλογική ετοιμότητα. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσουν» σε μεγάλο βαθμό οι υποψηφιότητες στις Περιφέρειες ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει καταρτιστεί και ο κορμός των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές.

Κλειδώνουν οι υποψήφιοι στις Περιφέρειες

Με τις συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα κορυφώνεται η διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων στις Περιφέρειες. Δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Σταύρου Αρναουτάκη (Κρήτη) και Απόστολου Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα). Στην Περιφέρεια Αττικής υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Σγουρός και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Νίκος Τσιλιμίγκας, την υποψηφιότητα του οποίου αναμένεται να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φαβορί εμφανίζεται ο Αγγελος Τόλκας. Στο Βόρειο Αιγαίο υποψήφιος θα είναι ο Σταμάτης Μαλέλης. Στο Νότιο Αιγαίο ως φαβορί εμφανίζεται ο Μανώλης Γλυνός. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η Γεωργία Ζεμπιλιάδου και στη Στερεά Ελλάδα η Κατερίνα Μπατζελή. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η επιλογή θα ήταν ο Γιώργος Πεταλωτής, που ωστόσο δείχνει να το σκέφτεται, ακούγεται το όνομα του Γιώργου Ντόλιου αλλά αναζητείται και άλλος υποψήφιος. Για την Πελοπόννησο ακούστηκε, μεταξύ άλλων, το όνομα της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που όμως έχει συμφωνήσει να είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Φαίνεται πάντως να κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του Διονύση Αλευρά. Δυστοκία στην ανεύρεση υποψηφίων υπάρχει για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.