«Η απόφαση ήταν συλλογική και ομόφωνη. Αυτό μην το λησμονεί κανείς». Με αυτή τη φράση ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξηγούσε στο «Βήμα» για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης το περασμένο Σάββατο σχετικά με τον Παύλο Πολάκη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν σαφής και δείχνει ότι η επιστροφή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συγκεκριμένα στον Νομό Χανίων, όπου θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, δεν αποτελούσε προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, για την… αποκατάσταση του κ. Πολάκη συμφώνησε και η εσωκομματική αντιπολίτευση, η αριστερή τάση της Ομπρέλας, όπως φάνηκε και από την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ποντάρουν στο κλίμα «αντιμητσοτακισμού»
Και το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι κατά πόσο αυτή η απόφαση υπονομεύει ή όχι τη στροφή προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και εάν γοητεύει εκλογικά το Κέντρο μια τέτοια εξέλιξη. «Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του κόμματος ήθελε να τονώσει το αντιδεξιό και αντιμητσοτακικό αίσθημα που θεωρεί ότι επικρατεί στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε στο «Βήμα» άλλος κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το στοιχείο ότι αυτή την περίοδο επικρατεί κλίμα αποδοκιμασίας του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εικόνα του οποίου έχει θρυμματιστεί, κατά την Κουμουνδούρου, και ευρύτερα αντιδεξιά συναισθήματα. Εδώ αντιστρέφεται το ερώτημα κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει από αυτό το κλίμα «αντιμητσοτακισμού», όπως το χαρακτηρίζει η ηγετική ομάδα.
Δύσκολη απάντηση, την οποία δεν έχουν επί της ουσίας και στην Κουμουνδούρου, όσο και να επιμένουν ότι υποδοχέας μεγάλου τμήματος των αναποφάσιστων και των αμφισβητιών θα έρθει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αρνητικό σημάδι για το μετριοπαθές κοινό
Για το μετριοπαθές κοινό η συμμετοχή του κ. Πολάκη αποτελεί σημάδι αρνητικό, λόγω του ύφους που ασκεί αντιπολίτευση και όχι τόσο για τις αποκαλύψεις που κάνει. Επίσης, και αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν συμμετέχουν στα όργανα λήψης των αποφάσεων δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την ανατροπή των δεδομένων. Ο κ. Τσίπρας και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δεν μπορούσαν, όπως έλεγε τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, να αγνοήσουν και την κομματική βάση, η πλειοψηφία της οποίας ήθελε τον κ. Πολάκη εντός των ψηφοδελτίων.
Επειδή λοιπόν δεν μπορούσε ο κ. Τσίπρας να αγνοήσει την υψηλή δημοφιλία του, η επιστροφή του ήταν προδιαγεγραμμένη, περίπου 20 μέρες μετά την επίμαχη αρχική ανάρτησή του. Ριψοκίνδυνη απόφαση για ορισμένους που ενδέχεται να υπονομεύσει τη στροφή του κ. Τσίπρα προς το Κέντρο, όπως λένε, με ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου να το αντικρούουν, σημειώνοντας: «Στην τελική ευθεία για τις εκλογές και όταν τεθούν τα σκληρά διλήμματα, ουδείς θα ασχολείται με τον Πολάκη».
Ο κ. Τσίπρας προφανώς γνωρίζει τις απόψεις των κεντρογενών και μετριοπαθών ψηφοφόρων, καθώς εσχάτως γίνεται καλή δουλειά με ποιοτικά στοιχεία και κυλιόμενες μετρήσεις. Ομως ήθελε να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενωμένος στις εκλογές και χωρίς εσωκομματικές αναταράξεις. Γι’ αυτό και έγιναν οι παρασκηνιακές επαφές και ο κ. Πολάκης έκανε πίσω, στέλνοντας την προηγούμενη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την επιστολή «συγγνώμης» και μη αμφισβήτησης τόσο του κ. Τσίπρα όσο και των οργάνων του κόμματος. Ετσι, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μεγαλόψυχος, δίνοντας ουσιαστικά «άφεση πολιτικών αμαρτιών» στον κ. Πολάκη, έχοντας ως βάση και την επιστολή αυτοκριτικής.
Η μάχη του Κέντρου και τα Τέμπη
Η μάχη θα δοθεί και στο Κέντρο, όπως επισημαίνουν στον κ. Τσίπρα ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, και μάλιστα εξηγούν ότι δεν είναι προνομιακός χώρος για τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ πραγματικά απομακρύνουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυνητικά ο πολιτικός φορέας που δύναται να τους εκφράσει; Για τον κ. Τσίπρα ναι, που επιμένει ότι το δυστύχημα των Τεμπών είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να εκφραστεί μία συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου από τα δεινά μιας τετραετίας. «Η διαχείριση του δυστυχήματος εδώ και είκοσι μέρες επιβεβαιώνει τη βαθιά υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζει την τραγωδία ο κ. Μητσοτάκης διαχέοντας τις ευθύνες παντού εκτός από τον ίδιον και την κυβέρνησή του, την παντελή απουσία ενσυναίσθησης αλλά και την εντεινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση» λένε συνεργάτες του και συμπληρώνουν: «Οποιος κυβερνά, και μάλιστα 4 ολόκληρα χρόνια, έχει το κύριο βάρος της ευθύνης για ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα. Οποιος σκορπάει την ευθύνη αόριστα το μόνο που επιδιώκει είναι συγκάλυψη».
Το μήνυμα στο Κέντρο και οι… εκτροπές
Επί του κ. Πολάκη θα φανεί εάν θα εκμεταλλευτεί την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και το «συγχωροχάρτι» που του δόθηκε, αν και προ ημερών και πάλι αντιπαρατέθηκε διαδικτυακά με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Επ’ αυτού το πλαίσιο έχει τεθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα με μήνυμα και προς το Κέντρο: «Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηρικτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο».
Τρέχουν για τα ψηφοδέλτια, κλείνουν το πρόγραμμα
Πολλές εκκρεμότητες πρέπει να κλείσει τάχιστα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι κάλπες φαίνεται ότι θα στηθούν σε περίπου δυο μήνες και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να είναι όλοι σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού. Μια σημαντική εκκρεμότητα είναι τα ψηφοδέλτια, που έχουν ακόμα πολλά κενά, αλλά και η μεγάλη συζήτηση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μια άλλη σημαντική εκκρεμότητα είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο αν και είναι σχεδόν έτοιμο με τον επικεφαλής προγράμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να το έχει τρέξει σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει αναβλητικότητα για την παρουσίαση βασικών θέσεων. Μάλιστα, συνέβη το οξύμωρο να δημοσιοποιηθεί κείμενο – ιδιαίτερα μεγάλο σε έκταση – της Ομπρέλας που ουσιαστικά είναι η ανταπάντηση της αριστερής τάσης στο προγραμματικό πεδίο.
Και ένα συνέδριο
Την ίδια στιγμή think tank που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οργανώνουν ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις και βάζουν συγκροτημένα θέματα προγραμματικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Ινστιτούτο Ενναλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), πνευματικό παιδί του Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο πραγματοποιεί διήμερο συνέδριο (27-28 Μαρτίου στο Impact Hub Athens) με θέμα «Για μια προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας: στόχοι – προτεραιότητες – πολιτικές». Στο συγκεκριμένο συνέδριο έχουν κληθεί ενδιαφέροντα πρόσωπα, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που συνομιλεί με τον κ. Δραγασάκη που θεωρεί ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαμορφώσει ένα εκλογικό προφίλ που οδηγεί σε υποεκτίμηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Αρα ο στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα είναι απόλυτα διεκδικήσιμος» λέει ο κ. Δραγασάκης, που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών.
Το διακύβευμα
Επί του εκλογικού διακυβεύματος, το δίλημμα που θα προβάλλει η Κουμουνδούρου από τις προσεχείς ημέρες είναι: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα». Παράλληλα θα εστιάζουν στο επιχείρημα ότι προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις πως κερδίζει διαρκώς έδαφος – και μάλιστα με πλειοψηφικό ρεύμα – η υπόθεση της προοδευτικής συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.