Ενα προς ένα καταρρέουν όλα τα τεχνάσματα που είχε επινοήσει το «σύστημα Ρασπούτιν» (λέγε με Μίμη!) για να στήσει την υπόθεση Novartis κατά των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.
l Πρώτα (17/9) δόθηκε εντολή από την οικονομική εισαγγελία να ολοκληρωθούν σε «εύλογο διάστημα» (δύο μήνες) οι έρευνες για τους Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλο. Με το προφανές επιχείρημα ότι όσο μένει αδικαιολόγητα ανοιχτή μια έρευνα (που διεξάγεται από το 2017 και δεν έχει βρει έως τώρα τίποτα) «μπορεί να θεωρηθεί προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος της δίκαιης δίκης». Και ως ομηρεία των υπό διερεύνηση πολιτικών προσώπων, θα προσθέσω.
l Υστερα (18/10) απαλλάχθηκε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ο Ν. Μανιαδάκης που είχε διωχθεί για «παθητική δωροδοκία» αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας.
Ο Μανιαδάκης ήταν στην αρχή ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά όταν αρνήθηκε να καταθέσει ψευδώς κατά των πολιτικών προσώπων τού αφαιρέθηκε η προστασία.
Στη συνέχεια του ασκήθηκε ποινική δίωξη (από την οποία απαλλάχθηκε τώρα) και συνελήφθη με εντολή τής τότε Εισαγγελίας Διαφθοράς όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στο εξωτερικό ώστε να πιεστεί να καταθέσει.
Ενα-ένα όλα τα στοιχεία του παζλ μπαίνουν στη θέση τους.
«Σκάνδαλο Novartis» σε επίπεδο πολιτικών προσώπων καταφανώς δεν υπάρχει. Και τώρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν όσοι δημιούργησαν το σκάνδαλο της δίωξης των πολιτικών προσώπων.
Τα νέα στοιχεία που προσκόμισε (με υπόμνημα στις 20/10) ο επιχειρηματίας Σ. Μιωνής κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου (και του Ν. Παππά, δευτερευόντως) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προστασίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και του κυκλώματός του.
Ηδη η ανάκριση κατά Παπαγγελόπουλου και συνεργών έχει περιέλθει (μετά από ακατανόητα διαδικαστικά προσκόμματα και καθυστερήσεις) στη φάση των απολογιών.
Και ως εκ τούτου μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους ανοίγοντας τον δρόμο για το Δικαστικό Συμβούλιο και το ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.