Να ξεφύγει από τον πολιτικό κλοιό του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο που έχει φέρει το ΠαΣοΚ σε δύσκολη θέση επιχειρεί ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Το κλίμα είναι βαρύ καθώς το μήνυμα που μεταφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη που περιοδεύουν στη χώρα είναι ότι «έχει γίνει μεγάλη ζημιά». Παράλληλα, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠαΣοΚ, ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται ευθεία κριτική για τους χειρισμούς του.
Η απόφαση για άμεση διαγραφή της κυρίας Καϊλή, είκοσι λεπτά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη. Οπως λέγεται, ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς που κατά το παρελθόν έχουν πληγώσει το ΠαΣοΚ. Ομως, δύο αναφορές του προέδρου του ΠαΣοΚ αντί, όπως υπολογιζόταν, να βγάλουν το κόμμα στην αντεπίθεση το έφεραν σε θέση άμυνας.
Η πρώτη, αφορά τον χαρακτηρισμό της κυρίας Καϊλή ως «Δούρειου Ιππου» της ΝΔ. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Ανδρουλάκη να του καταλογίσουν ότι προσπαθεί να χρεώσει την ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ στη ΝΔ ενώ παράλληλα δημιούργησαν το ερώτημα: Γιατί δεν διεγράφη νωρίτερα ένα στέλεχος το οποίο διαφοροποιούνταν από τις θέσεις του κόμματος και προετοιμαζόταν για «μεταγραφή αεροδρομίου» στη ΝΔ; Η Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να διευκρινίσει ότι η κυρία Καϊλή διεγράφη για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς και όχι για τις απόψεις της ή για τις σχέσεις της με τη ΝΔ. Στελέχη του ΠαΣοΚ θεωρούν ατυχή αυτή την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη. «Δεν στερείται αλήθειας, αλλά σε αυτή τη φάση δεν χρειαζόταν να βάλουμε απέναντι όλη τη ΝΔ, όταν στις πρώτες εκλογές υπολογίζουμε να εισπράξουμε ψήφο δυσαρέσκειας από πλευρές της, που θα ήθελαν αποδυναμωμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Η δεύτερη έχει σχέση με τα μετεκλογικά σενάρια. Η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη η ΝΔ να περάσει στην αντιπολίτευση και να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή το ΠαΣοΚ, εκτιμήθηκε ως κλείσιμο του ματιού για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που θεωρείται δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του κόμματος δεν επιθυμεί κανενός είδους σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αξιοποιήσει την αναφορά αυτή στοχεύοντας στο μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο που τον στήριξε στις εκλογές του 2019 και έδειχνε τάσεις επαναφοράς στην εκλογική του κοίτη. Χρειάστηκε, μετά το κλίμα που δημιουργήθηκε, να υπογραμμιστεί ότι η πολιτική της αυτόνομης πορείας δεν έχει αλλάξει και να επισημανθεί το «αυτονόητο». Οτι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να έχει στόχο την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.
Οπως λέγεται, «η υπόθεση των υποκλοπών έχει μεγαλώσει την απόσταση που χωρίζει το ΠαΣοΚ με τη ΝΔ. Ωστόσο δεν μείωσε την απόσταση που τον χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει ο κ. Ανδρουλάκης με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφερόμενος στις διαφορές που χωρίζουν το ΠαΣοΚ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην παρερμηνεία των δηλώσεών του από το «μιντιακό κατεστημένο που υπηρετεί τους σχεδιασμούς του Κ. Μητσοτάκη».
Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται στις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Αν καταγράψουν το κλίμα υποχώρησης που μεταφέρουν τα στελέχη, τότε, όπως λέγεται, η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να αναθεωρήσει τον εκλογικό της σχεδιασμό.