Μια νέα «βιτρίνα», την οποία θα κοσμεί ένα άτυπο think tank νέων ανθρώπων που συνδυάζουν τον πολιτικό με τον τεχνοκρατικό λόγο, σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Πρόκειται για πρόσωπα που θα εργάζονται παράλληλα με τα κομματικά όργανα και, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, θα λειτουργούν επικουρικά με τους κομματικούς και σε όλα τα θέματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκινήσει επαφές εδώ και καιρό, καθώς επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει την εικόνα του κόμματος αλλά και να διευρύνει τον κύκλο των συμβούλων του. Το σκεπτικό είναι πως με τις εισηγήσεις τους θα ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα η ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα, το think tank θα συνεισφέρει στις εργασίες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Στ. Κασσελάκη. Και αυτό διότι τέτοιες μέρες πριν από ακριβώς δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργούσε ένα αντίστοιχο think tank από 30 πρόσωπα με μακρά διαδρομή ο καθένας στον τομέα του και με γνώση στα θέματα της ευθύνης τους. Ελάχιστοι όμως από αυτούς είχαν δημόσια παρουσία και επί της ουσίας η «επιτροπή των σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο ένα διακοσμητικό άτυπο όργανο χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την έντονη επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού να προβληθεί.
Βουτυράκου σε ρόλο συντονίστριας
Υστερα από δύο χρόνια, έρχεται ο Στ. Κασσελάκης να δημιουργήσει μια άλλη ομάδα, η οποία μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο νέος πρόεδρος αλίευσε από την ανενεργή «επιτροπή των σοφών» για να επιλέξει ως βασική του συνεργάτιδα στην επιλογή νέων προσώπων τη Διάνα Βουτυράκου, η οποία επιπλέον το 2018 κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, ήταν η νεότερη υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Δυτική Αττική, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί με την Εφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης στους συνομιλητές του, αυτό που ξεκίνησε είναι το πρώτο βήμα για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα σχηματιστούν μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική, οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί του. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν μικρά think tanks και συντονίστρια θα είναι η Διάνα Βουτυράκου.
Εν μέσω των αποχωρήσεων στελεχών και μελών, μετά την ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών που συγκρότησαν την ΚΟ της Νέας Αριστεράς, ο Στ. Κασσελάκης σημειώνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτά τα think tanks, με την προθεσμία των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει αύριο, μετά την παράταση που είχε δοθεί προ ημερών.
Ο συμβολισμός με τους τομείς
O Στ. Κασσελάκης, ο οποίος άνοιξε γραμμή επικοινωνίας και με τον Νίκο Κοτζιά, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών που ηγείται της Κίνησης Πράττω, όρισε 11 πρόσωπα – για να γίνεται και η αντιστοίχιση με όσους έφυγαν για να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά – που θα ασχοληθούν με τομείς πολιτικής ευθύνης και θα εμφανίζονται στο προσκήνιο, ενώ προ ημερών όρισε τον Νικόλα Φαραντούρη σύμβουλό του επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Αυτά τα πρόσωπα είναι ο Θανάσης Οικονόμου, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠαΣοΚ, ο πολιτικός μηχανικός Θοδωρής Δουλουμπέκης, από το Ρέθυμνο, ο οποίος την περίοδο 2014-2019 ήταν επικεφαλής των οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην Ελλάδα, και εννέα γυναίκες: Η δικηγόρος Λίλα Σουλελέ, με εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και στις συμβάσεις δημοσίων έργων, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτρια, θεατρολόγος και συντονίστρια Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αγγελική Λεβέντη, με πατέρα Ελληνα και μητέρα από το Κονγκό, αναλαμβάνει συντονίστρια Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης. Η Χρύσα Καραγιάννη ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και τώρα είναι αναπληρώτρια συντονίστρια Τουρισμού. Η Εφη Μιχελάκη από την Κοζάνη έχει σπουδάσει Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία. Η δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου που ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, η Νατάσα Γκαρά, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Κλειώ Αγγουράκη, από τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με σπουδές σε Επικοινωνία, ΜΜΕ, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις. Και τέλος η Μυρτώ Κοροβέση, η οποία κατέκτησε την τρίτη πανελλαδικώς θέση σε φιλοσοφικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Οι αποχωρήσεις και το ΕΝΑ
Ενα άλλο θέμα που πρέπει να δει άμεσα ο Στ. Κασσελάκης είναι το κομματικό think tank, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, από το οποίο αποχώρησαν δύο κεντρικά του πρόσωπα και συντάχθηκαν με τη Νέα Αριστερά: η Δανάη Κολτσίδα, που ήταν τα τελευταία χρόνια η γενική διευθύντρια, και ο Κώστας Πουλάκης, ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία του κόμματος του Συνασπισμού, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο συνδέεται πολιτικά.
Επίσης, ρόλο, και μάλιστα με έντονη παρουσία, διαδραματίζει στον ευρύτερο χώρο το «πνευματικό και πολιτικό παιδί» του Γιάννη Δραγασάκη, ιστορικού στελέχους που αποχώρησε προ ημερών από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι από το κόμμα. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, το οποίο είναι μια δεξαμενή σκέψης που επεξεργάζεται και καταθέτει στον δημόσιο διάλογο προτάσεις «προοδευτικής πολιτικής». Από την ίδρυσή του, την άνοιξη του 2017, το ΕΝΑ δραστηριοποιείται σχετικά στη δημόσια συζήτηση γύρω από τα διακυβεύματα του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Το ΕΝΑ, στο οποίο συμμετέχουν νέα πρόσωπα με παρουσία σε καίρια πόστα στο κράτος επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί να αποτελέσει και τη «γέφυρα» για την αναγκαία συζήτηση που πρέπει, όπως λένε, να ξεκινήσει στον ευρύτερο χώρο. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές ημερίδες (μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις) συμμετέχουν και πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στο ΕΝΑ συμμετέχουν σε κεντρικά του πόστα πρόσωπα με άκρως τεχνοκρατική και πολιτική αντίληψη, όπως ο Κώστας Ελευθερίου, ο Παναγιώτης Κορκολής, η Δώρα Κοτσακά, η Ευγενία Φωτονιάτα, ο Κώστας Στρατής, η Ειρήνη Ακριβή Νταή, ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος, ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, κ.ά.