Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε τη νύχτα της εκλογής της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Πάμε για ενιαίο φορέα. Αυτή ήταν από την αρχή η δική μου θέση, και όπως ξέρετε και του Νίκου Ανδρουλάκη» είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Λίγο αργότερα προχώρησε στην αυτοκριτική της για τη μέχρι σήμερα πορεία. «Εχω ευθύνη γιατί δέχθηκα να υπαναχωρήσω από τη θέση μου και να μην είναι ενιαίος ο φορέας από την αρχή» δήλωσε.
Η κίνηση να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και στη συνέχεια να εξαγγείλει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, στο τέλος Μαρτίου, που θα μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής από πολυκομματικό σε ενιαίο φορέα, είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται «μονόδρομος» στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα Βαβυλωνίας και να αποκρουστεί η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να λεηλατήσει τον κεντροαριστερό χώρο. Σε σύσκεψη στελεχών που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Χαριλάου Τρικούπη η κυρία Γεννηματά ήταν ξεκάθαρη: «Είμαι αποφασισμένη. Θα προχωρήσω, θα δημιουργήσω το νέο κόμμα».
Το ταμείο που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη οι στενοί συνεργάτες της τους προκαλεί αισιοδοξία. Οι κινήσεις της, εκτός από την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών, δείχνουν να έχουν και τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών.
«Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς» είναι το μήνυμα που φτάνει στα κεντρικά γραφεία από τη βάση. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρουν και τα στελέχη από τις εκδηλώσεις που κάνουν σε όλη τη χώρα.
«Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς» γιατί το Κίνημα Αλλαγής είχε βρεθεί σε θέση άμυνας. Η επίθεση που έχει εξαπολύσει το Μέγαρο Μαξίμου εναντίον του εκτιμάται ότι θα είναι «συνεχής και αδίστακτη». Η στάση Θεοχαρόπουλου έδινε το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει τη ρωγμή που ήθελε στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το διατύπωσε με σκληρό τρόπο. Επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε στη Βουλή, ένα παιχνίδι βασισμένο στη στάση ενός βουλευτή. Η κυρία Γεννηματά τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, σε μια προσπάθεια αποτροπής της ρήξης, αλλά και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε συνάντηση μαζί της, έφυγε από τη Χαριλάου Τρικούπη πεπεισμένος ότι ο κύβος είχε ριφθεί.
Εσωκομματικό
παρασκήνιο
Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη για την απόφασή της να προχωρήσει σε συνέδριο ενοποίησης του Κινήματος Αλλαγής. Επικοινώνησε μαζί του το απόγευμα της Κυριακής την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες. Καθώς η ανακοίνωση των αποφάσεων δεν έπρεπε να καθυστερήσει, ο διευθυντής του γραφείου της Μανώλης Οθωνας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, στενό συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη. Αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν δεν εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια ένσταση για την πρωτοβουλία. Αλλωστε, όπως της επεσήμανε, είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ ενός ενιαίου φορέα, και θεωρεί ότι πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν οφείλονται στις επιλογές που δεν έγιναν.
Η Φώφη Γεννηματά εξασφάλισε τη συναίνεση και του άλλου μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, του Γιώργου Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ταχθεί υπέρ της ενιαίας λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο στην τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επεσήμανε τον κίνδυνο να δοθεί η εντύπωση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ ότι επί της ουσίας το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι τίποτε άλλο από το διευρυμένο ΠαΣοΚ. Η αίσθηση αυτή, που ενισχύεται από ένα ρεύμα που υπάρχει στη βάση του ΠαΣοΚ και ζητεί την επιστροφή «στο σπίτι και στα σύμβολα», προβληματίζει τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Κύριος στόχος τους θα είναι, βασισμένοι στην παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής στελεχών του Ποταμιού αλλά και της ΔΗΜΑΡ, να πείσουν ότι το εγχείρημα εξακολουθεί να είναι ζωντανό σε επίπεδο βάσης.
Υπάρχει και άλλος ένας πονοκέφαλος. Η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι τόνοι που κρατούνται απέναντι στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ είναι χαμηλοί. Ωστόσο, αφήνεται να διαφανεί η ενόχληση τόσο για τη συνέντευξή του όσο και για τα τηλεφωνήματα κατανόησης στον Θ. Θεοχαρόπουλο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τα ζητήματα που προκύπτουν, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία Γεννηματά θα έχει πετύχει τους στόχους της. Η μεταφορά της λήψης αποφάσεων αποκλειστικά στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής εκτιμάται ότι θα περιορίσει δραστικά την εικόνα Βαβυλωνίας που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εκτιμάται ακόμη ότι η πορεία προς το συνέδριο και οι εκλογικές διαδικασίες θα κινητοποιήσουν ξανά τη βάση της παράταξης και θα αποτρέψουν την επιχείρηση λεηλασίας της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, όλη αυτή η κινητοποίηση έχει την προσδοκία να ξυπνήσει το ένστικτο επιβίωσης της παράταξης, δημιουργώντας μια εικόνα συσπείρωσης, τη στιγμή ακριβώς που χρειάζεται.
Ο Γ. Παπανδρέου
αναμένει και ανησυχεί
Στο ΚΙΔΗΣΟ κρατούνται προσεκτικοί τόνοι και στάση αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον Γ. Παπανδρέου όσο εκείνος βρισκόταν στη Μάλτα. Για την απόφαση για το έκτακτο συνέδριο υπήρξε επικοινωνία του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη με τον Γιώργο Ελενόπουλο, λίγο πριν από την ανακοίνωσή της.
Οι στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, ενώ στο ζήτημα της μετατροπής σε ενιαίο φορέα τηρούν στάση αναμονής. Ωστόσο αποφεύγουν να πάρουν θέση και αναμένουν την τελική πρόταση για να καθορίσουν τη στάση τους.
Παρά τους προσεκτικούς τόνους που τηρούν, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ δεν κρύβουν την ανησυχία αλλά και την ενόχλησή τους για το σκηνικό που διαμορφώνεται. Η κυρία Γεννηματά, όπως λένε, ζήτησε από τα κόμματα να κάνουν ένα βήμα πίσω αλλά δεν ζήτησε την αυτοδιάλυσή τους. Αν το ζητεί, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση αυτοδιάλυσης και του ΠαΣοΚ. Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι το ΚΙΔΗΣΟ, ως κόμμα, δεν πήρε, όπως η ΔΗΜΑΡ, μια συλλογική απόφαση, που να δημιουργεί προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής. Αρα το ζήτημα είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την άποψή του. Αν η ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής, καταλήγουν, εμπεριέχει το μήνυμα «μη μιλάτε και μη λέτε την άποψή σας», είναι φανερό ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αλλα στελέχη εμφανίζονται πιο καυστικά. Δεν έχει ο Γ. Παπανδρέου, που σπάνια παρεμβαίνει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, την ευθύνη που το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε από τα διψήφια ποσοστά στο 6%.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λογική σύγκρουσης. Περισσότερο διατυπώνεται ένας προβληματισμός για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Αλλωστε ο Γ. Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει, στο ενδεχόμενο που θελήσει να διατυπώσει τη διαφωνία του, τις δικές του δυσκολίες. Πολλά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ έχουν ήδη ριχθεί στον προεκλογικό αγώνα με καλές πιθανότητες εκλογής. Είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμούν ρήξη ανάλογη με αυτή που έγινε με τον κ. Θεοχαρόπουλο. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής θα τεθούν σε άλλη βάση.
Το συνέδριο και
οι δεύτερες σκέψεις
Πολλές συζητήσεις προκαλεί και ο χαρακτήρας του συνεδρίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησαν ήδη οι προεργασίες. Την Τρίτη υπήρξε η πρώτη συνεδρίαση που αφορούσε και τα οικονομικά του συνεδρίου καθώς στις σκέψεις της ηγεσίας είναι οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων να γίνουν με τα εκλογικά τμήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διπλοψηφίες.
Το συνέδριο θα εκλέξει γραμματέα (το πιθανότερο να είναι ξανά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης), κεντρική επιτροπή στην οποία, σύμφωνα με το καταστατικό, συμμετέχουν 251 μέλη, και 21μελές πολιτικό συμβούλιο. Η εκλογή των οργάνων θα γίνει χωρίς ποσοστώσεις που θα αφορούν την αναγκαιότητα διασφάλισης των κομμάτων ή των τάσεων. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη, θα οδηγήσει σε έναν «πόλεμο» των «μηχανισμών» Γεννηματά και Ανδρουλάκη.
Το συνέδριο, όμως, δεν θα είναι μόνο μια οργανωτική αλλά και μια πολιτική διαδικασία. Θα αποφύγουν τα στελέχη τον πειρασμό της κριτικής για τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυρίας Γεννηματά; Θα βοηθήσει όλη αυτή η διαδικασία απολογισμού που παραπέμπει, όπως λέγεται, περισσότερο σε συνέδριο «της επόμενης μέρας» παρά σε συνέδριο που γίνεται λίγο πριν από τις εκλογές;
Με βάση αυτό το σκεπτικό, υποστηρίζουν ότι στην ηγεσία υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» και ότι τελικά το συνέδριο θα διεξαχθεί μετά τις εκλογές. Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη, όχι μόνο δεν κωλυσιεργεί, αλλά προχωρεί στην οργάνωση του συνεδρίου με γρήγορους ρυθμούς. Προς το τέλος της εβδομάδας θα συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει για τις λεπτομέρειες της πορείας προς το συνέδριο.
Σενάρια και διαψεύσεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ
Θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΗΜΑΡ; Υπάρχει, ήδη, συμφωνία Τσίπρα – Θεοχαρόπουλου για συνεργασία; Τα σενάρια και οι φήμες μιλούν για συμφωνία στη βάση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων. Η ΔΗΜΑΡ τα διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο. Ωστόσο, οι αμφιβολίες παραμένουν. «Θα δούμε στην πορεία αν υπάρχει συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Θεοχαρόπουλο» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, εμφανίζεται κατηγορηματικός όσον αφορά τα σενάρια αυτά. Δηλώνει ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Οτι δεν υπήρξε καμία συνάντηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την προοπτική προσέγγισης των δύο κομμάτων. Και ότι δεν υπάρχει περίπτωση προεκλογικής σύμπραξης πριν από τις εκλογές.
Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός του τηλεφώνησε την ημέρα της διαγραφής του και του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Ελενόπουλος επικοινωνούσε με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε ξανά με τον κ. Θεοχαρόπουλο, αμέσως μετά και την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής.
Τα δύο κόμματα, όπως παραδέχονται τα στελέχη τους, βρέθηκαν στην ίδια όχθη σε δύο βασικά ζητήματα. Στη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά στην ανάγκη να υπάρξει ένα προοδευτικό μέτωπο ενάντια στον εθνολαϊκισμό. Και στο ζήτημα της μετεκλογικής στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής, για το οποίο συμφωνούν ότι πρέπει να έχει το σαφές στίγμα της άρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Ποτάμι, πυροδότησε φήμες για πιθανότητα οι τρεις (Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκης, Θ. Θεοχαρόπουλος) να συμπράξουν εκλογικά. Με δεδομένο ότι, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία της, δεν υπάρχει «καμία συμφωνία με κανέναν», το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ΔΗΜΑΡ. Στο κόμμα υπάρχει αναταραχή καθώς μια μερίδα στελεχών στην οποία συγκαταλέγονται πάνω από 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν δείχνουν διατεθειμένα να ακολουθήσουν την απόφαση της ηγεσίας για πορεία εκτός του Κινήματος Αλλαγής. Στην Αγ. Κωνσταντίνου περιμένουν να δουν πόσα στελέχη θα την εγκαταλείψουν. Μετά, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να χαράξει τη νέα γραμμή πορείας.