Στην ερώτηση «ήσασταν δίκαιη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με τους νέους της χώρας μας», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απαντά στο «Βήμα» με βεβαιότητα: «Ημουν ειλικρινής και υπεύθυνη στην προσέγγιση των νέων μας» υποστηρίζει. Σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και λέει για τον… φόβο της αντισυστημικής ψήφου ότι «με προβληματίζει, όπως, πιστεύω, όλους όσοι θέλουμε θετική προσέγγιση στην πολιτική ζωή και στις επιλογές μας».
Είστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας; Γιατί φαίνεται ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ αποτελούν τη μόνη λύση διακυβέρνησής τους…
«Είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, που μπορούν να διασφαλίσουν ομαλότητα στη χώρα και εφαρμογή του προγράμματός τους. Η συζήτηση περί κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μπορεί να είναι θεωρητική ούτε να αφορά τα πολιτικά δεδομένα άλλων χωρών, κάθε μία από τις οποίες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τη δική της πολιτική παράδοση, τις δικές της εμπειρίες. Στην Ελλάδα, σήμερα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, συνεπώς υπάρχει μία μόνο ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, η εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής είναι καθοριστική και δεν υπάρχει χώρος για χαλαρότητα, ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή. Το αντίθετο. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αυτοδυναμία, σε περίπτωση δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης».
Θα λέγατε πως αυτή είναι μια προεκλογική περίοδος αντιπαράθεσης προγραμμάτων; Ή ο δημόσιος διάλογος χάνεται τελικά σε ζητήματα που δεν αφορούν την κοινωνία;
«Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τη συζήτηση πάνω στα προγράμματα των κομμάτων. Οπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτές τις εκλογές δεν θέλουμε να συγκρουστούμε, θέλουμε να συγκριθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να συγκριθούμε και σε σχέση με το πώς κάθε κόμμα κυβέρνησε, αλλά και σε σχέση με το πώς θέλει να κυβερνήσει. Οι πολίτες έχουν βιώσει τα αποτελέσματα της αποτυχημένης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μας κόστισε πολλά, ενώ σήμερα βιώνουν τη θετική πορεία που πέτυχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουν ότι παρουσιάσαμε ένα απολύτως ρεαλιστικό πρόγραμμα, που διασφαλίζει όσα πετύχαμε και προχωρά στις αλλαγές που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Αντιθέτως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει στον αέρα την οικονομία, με υποσχέσεις που θα οδηγούσαν σε υπέρμετρο δανεισμό και τελικά σε χρεοκοπία. Λίγες λέξεις είναι αρκετές για να συγκρίνουμε τα προγράμματα των δύο κομμάτων. Υπευθυνότητα, ρεαλισμός, ανάπτυξη για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Υποκρισία, λαϊκισμός, χρεοκοπία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Τα τελευταία 15-20 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόρων που καταγράφονται στους αριθμούς της αποχής; Τι νομίζετε ότι φταίει;
«Η μεγάλη άνοδος της αποχής σημειώθηκε μεταξύ των εκλογών του 2009 και του 2015, καθώς και μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2015, όταν «χάθηκαν» από τις κάλπες περίπου 1.500.000 ψηφοφόροι. Ηταν η περίοδος της μεγάλης οικονομικής κρίσης που οδήγησε στη συνολική αμφισβήτηση του κομματικού πλαισίου. Οι μελέτες που έχουν γίνει αποτυπώνουν τις βασικές παραμέτρους που οδήγησαν στην έκρηξη της αποχής, πέρα από τη μεγάλη μετανάστευση νέων, κυρίως, ανθρώπων στο εξωτερικό. Την αντίληψη ότι τα κόμματα είναι αναποτελεσματικά και το πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο. Ακόμα και αν κάποιος έχει αυτές τις αντιλήψεις για το πολιτικό σύστημα, η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Διαφορετικά η όποια απόφαση διακυβέρνησης θα ληφθεί ερήμην όσων απέχουν. Ελπίζω την ερχόμενη Κυριακή η συμμετοχή να είναι αυξημένη, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πηγαίνει τολμηρά μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω».
Τα προηγούμενα χρόνια ασχοληθήκατε με ένα χαρτοφυλάκιο που αφορά τους νέους. Που όμως στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι δεν κινούνται προς τη ΝΔ. Θεωρείτε ότι ήσασταν δίκαιη μαζί τους;
«Ημουν, όπως και η κυβέρνησή μας, ειλικρινής και υπεύθυνη στην προσέγγιση των νέων μας. Η αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση, οδηγεί σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν με περισσότερα εφόδια να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Αγγλικά και ρομποτική από τα 4, νέα προγράμματα σπουδών για καλλιέργεια κριτικής σκέψης, διαδραστικοί πίνακες, νέες ειδικότητες στην επαγγελματική εκπαίδευση που είναι σε ζήτηση στην αγορά εργασίας, διεθνείς συνεργασίες των πανεπιστημίων μας: κάποιες από τις πολλές αλλαγές που άνοιξαν νέους ορίζοντες στις νέες και τους νέους μας. Προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια. Λειτουργήσαμε, όμως, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ακούσαμε τους νέους ανθρώπους και προχωρήσαμε σε δρόμους που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό, αισιοδοξώ ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές».
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (δίκαιη ή άδικη) λειτούργησε ως φράχτης για την εισαγωγή παιδιών στα ΑΕΙ με χαμηλότερες βαθμολογίες. Ωστόσο η «βαθμολογία» υπήρξε αμείλικτη και για πολλά τμήματα των ΑΕΙ που δέχθηκαν λιγότερους των 10 πρωτοετών. Με αυτά τι θα γίνει; Δεν πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν;
«Οι αντιδράσεις, όπως ξέρετε, δεν μας αποθάρρυναν ποτέ, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, οι οποίες θεωρούμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όπως ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Ο αριθμός των εισαχθέντων που αναφέρετε αποτελεί ένα από τα πολλά κριτήρια βιωσιμότητας κάθε τμήματος ΑΕΙ που εξετάζει η Εθνική Αρχή των ΑΕΙ (ΕΘΑΑΕ), η οποία μας υποβάλλει αναλύσεις σχετικά με τα τμήματα της Επικράτειας που εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες. Σας θυμίζω ότι έχουμε ήδη προβεί στη συγχώνευση, κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας άνω των 50 πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία είχαν δομικά προβλήματα βιωσιμότητας και δεν εξυπηρετούσαν τις ακαδημαϊκές ανάγκες. Η αναδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με βάση και τις διεθνείς τάσεις της επιστήμης, της κοινωνίας, της οικονομίας, και η απαιτούμενη έμφαση στα τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία».
Σας φοβίζει η αντισυστημική ψήφος;
«Με προβληματίζει, όπως, πιστεύω, όλους όσοι θέλουμε θετική προσέγγιση στην πολιτική ζωή και στις επιλογές μας».
Και μια τελευταία ερώτηση… Η επιλογή σχολείου από τους γονείς των μαθητών που συζητήσατε πρόσφατα πώς μπορεί να γίνει; Και αν επιλέγουν ένα σχολείο περισσότεροι γονείς από όσους μπορεί να δεχθεί; Θα υπάρχουν εξετάσεις; Και εκείνα τα σχολεία που τελικά δεν θα επιλέγει κανείς;
«Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι γονείς επιλέγουν το σχολείο που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο, προκειμένου τα σχολεία μας να γίνονται διαρκώς καλύτερα. Προφανώς το σύστημα αυτό θα εμπεριέχει σαφείς όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες, με στόχο τη συνεχή βελτίωση όλων των σχολείων μας».