Η ρήξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Πατούλη είχε, για όσους γνώριζαν το κλίμα της μεταξύ τους σχέσης, ουσιαστικά προαναγγελθεί.
Ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε κινηθεί ημιαυτόνομα από το 2019, όταν, έχοντας αρχικώς αναγγείλει την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας, στη συνέχεια αποσύρθηκε και εξασφάλισε το χρίσμα για την Περιφέρεια, σε μια ωστόσο πολύ διαφορετική πολιτική ατμόσφαιρα.
Με αφορμή το ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο και παρά τη δημόσια συγγνώμη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αποσύρει τη στήριξη και να προωθήσει την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής, σε μια εκλογική αναμέτρηση που προσλαμβάνει όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Αφότου ο Γιώργος Πατούλης αποφάσισε (για οποιονδήποτε λόγο και πάντως αφότου υπήρξαν επικοινωνίες δι’ αντιπροσώπων με το Μέγαρο Μαξίμου) να μην είναι υποψήφιος, η Περιφέρεια Αττικής είναι μία από εκείνες στις οποίες ο υποψήφιος της ΝΔ θα αναμετρηθεί με στελέχη της Αυτοδιοίκησης τα οποία και εμπειρία διαθέτουν, αλλά και – κυρίως – προέρχονται ή έχουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης: τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος έλαβε και επισήμως το χρίσμα από το ΠαΣοΚ, και τον Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οσο για τον Γιώργο Πατούλη, η απόφασή του να μην κινηθεί απέναντι στο κόμμα του εκτιμάται ότι σύντομα θα φανεί τι ακριβώς αντίκρισμα θα έχει. Κατά πληροφορίες, είναι πιθανόν να προστεθεί και εκείνος στους πολλούς ενδιαφερομένους για μία θέση στην Ευρωβουλή, όπου ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η εκλογή θα γίνει με λίστα προτίμησης και με επιλογή του Πρωθυπουργού ή ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Εκκαθαρίσεις» και αντιδράσεις
Πάντως, οι πρόσφατες «εκκαθαρίσεις» Μηταράκη και Πατούλη ερμηνεύονται και ως μια ένδειξη των διαθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε απέναντι σε παραφωνίες είτε και σε ενδεχόμενες άλλες διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα δε, εν όψει νομοσχεδίων και εξελίξεων, που προεξοφλείται ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις, π.χ. ο γάμος ομοφύλων ή οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Αττικής ενδέχεται να είναι η πιο απλή περίπτωση για τη ΝΔ. Σε τουλάχιστον τέσσερις από τις υπόλοιπες περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματος έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερο ή περισσότερο αξιόμαχους αντιπάλους, οι οποίοι είτε είναι προερχόμενοι από τη ΝΔ και έχουν έλθει από καιρό σε ανοιχτή ρήξη (περιπτώσεις Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο και Κώστα Μουντζούρη στο Βόρειο Αιγαίο), είτε κατεβαίνουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι και πιθανολογείται ότι μπορούν να κάνουν ζημιά ή να μετατρέψουν τις εκλογές σε θρίλερ. Κατά τα όσα σημειώνουν κομματικά στελέχη, η πλέον επισφαλής εκλογή θεωρείται αυτή της Ρόδης Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εχει απέναντί της, αφενός, τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ίσως την πλέον αξιόμαχη υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, και, αφετέρου, τον προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή.
Κατ’ αντιστοιχία, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης αντιμετωπίζει ένα σχίσμα στον συνδυασμό του, καθώς πολλοί από τους περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι εξελέγησαν το 2019 στηρίζουν τον πρώην βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος διαγράφηκε από τη ΝΔ και κατεβαίνει ως αντάρτης υποψήφιος.
Σε εμφύλιο της ΝΔ αναμένεται να εξελιχθεί και η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει να αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» Σπύρο Ριζόπουλο.